Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Drón vagy repülő lezuhanása: mi a teendő kár esetén?

Talán kevésbé tudjuk elképzelni, hogy otthonunkat valamilyen légi jármű lezuhanása veszélyeztetheti, ám ha arra gondolunk, hogy egyre elterjedtebb hazánkban is a drónok használata, máris más megvilágításba kerül a helyzet. Vajon hogyan segít a drónbiztosítás, ha egy idegen eszköz kárt tesz a házunkban, és mi a helyzet akkor, ha repülő zuhan rá? Hasznos segítséget nyújt-e a lakásbiztosítás ilyen esetekben? A válasz röviden: igen, ám nem mindegy, milyen feltételekkel kötünk szerződést. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mit tekintenek légi járműnek a biztosítók?

A légi jármű lezuhanása, mint különálló káreset már egyre kevésbé szerepel a biztosítók által vállalt kockázatok között, ám ez nem azt jelenti, hogy nem kaphatunk kártérítést, ha ilyen történik. Egyes biztosítók ezt a káresetet összevonták az idegen jármű ütközésével, és az is eltérő lehet, hogy pontosan mit tekintenek légi járműnek az egyes társaságok. Vannak, akik minden légi járművet ide sorolnak – így például a drónokat is –, mások viszont csak a személyzet által irányított repülőgépeket. Jól látható tehát, hogy nem lehet általános kijelentést tenni arra vonatkozóan, hogy mely esetekben kaphatunk kártérítést, ha otthonunk valamilyen légi jármű lezuhanása miatt megsérül, ezért mindig tájékozódjunk erről a szerződési feltételekből.

Mit érdemes tudni a drónbiztosításról?

Egyre többen használnak szórakozás vagy ipari felhasználás céljából drónokat, amelyek közt találunk kis méretű hobbieszközöket, de a komolyabb típusok 25 kg-nál is nehezebbek lehetnek. A drónokkal nagyobb embertömeg felé repülni tilos, ám egy ilyen légi jármű lezuhanása esetén a házunkban is jelentős károk keletkezhetnek. Ezért jogosan vethetjük fel a kérdést, hogy vajon mi történik olyankor, ha egy drón éppen a mi házunk felett hibásodik meg vagy valami más oknál fogva lezuhan, nekünk ezzel kárt okozva. A dróntulajdonosoknak a legfrissebb szabályozás értelmében kötelező drón felelősségbiztosítást kötni minden olyan eszközre, amelyek tömege meghaladja a 250 grammot vagy ennél kisebb, de nem játéknak minősül és/vagy valamilyen adatrögzítővel – például kamera – rendelkezik. Ez a drónbiztosítás megtéríti a drón által másoknak okozott károkat, így ilyen esetben a károkozó biztosításának terhére rendezhetjük kárainkat. Más a helyzet akkor, ha a tulajdonosnak nincs felelősségbiztosítása – ilyenkor saját lakásbiztosításunkra számíthatunk, ám fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen feltételekkel téríti meg a biztosító a légi járművek lezuhanásával keletkezett károkat. Jó, ha már a szerződéskötés előtt utánajárunk ennek, mert az egyes biztosítók erre vonatkozó szabályozásai között jelentős eltérések is lehetnek.

Mik a teendőink kár esetén?

Az első feladatunk ilyenkor egyeztetni az eszköz tulajdonosával, hogy rendelkezik-e drón felelősségbiztosítással – amennyiben igen, úgy az ő biztosítójával intézkedhetünk a kárrendezés ügyében. Sajnos a tulajdonos felkutatása nem minden esetben egyszerű, sőt, az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem találjuk meg. Éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos otthonunk védelméről biztosítással gondoskodni, ugyanis, ha a tulajdonos a jogszabállyal ellentétben nem rendelkezik drónbiztosítással vagy nem is nyílik lehetőségünk erről egyeztetni vele, és nekünk sincs lakásbiztosításunk, saját zsebből kell fizetnünk a javítást. Természetesen követelhetjük bírósági perben a károkozótól a költségek megtérítését, de a hosszas folyamattól és az ezzel járó stressztől is megkímél minket a megfelelő lakásbiztosítás. Jóllehet, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy repülő vagy annak alkatrésze, rakománya lakott területre zuhanva kárt okozna, mégis jó tudni, hogy ilyen esetben is fordulhatunk a biztosítóhoz anyagi segítségért.

Néhány fontos tudnivaló a kárrendezésről

Ha saját lakásbiztosításunk segítségét vesszük igénybe a kárrendezéshez, 2 napon belül be kell jelentenünk a kárt a biztosítónak, és egyeztetnünk kell arról, hogy a kárszemle időpontjáig elkezdhetjük-e a károk helyreállítását vagy addig csak a kárenyhítés mértékében változtathatunk a helyszínen. Azt mindenképp jegyezzük meg, hogy a sérült épületelemeket kár esetén mindig meg kell őriznünk, illetve a káresetet fotókkal alaposan dokumentálnunk, mert ezzel segíthetjük és meggyorsíthatjuk a kárelbírálás folyamatát. Előfordulhat, hogy a drón vagy repülő lezuhanása nem az épületben, hanem valamely kerti bútorunkban tesz kárt, ám ezekre nem terjed ki az ingatlan biztosítása, így mielőtt megkötjük a szerződést, mindenképp gondoljuk át, hogy ezeket szeretnénk-e külön biztosítani.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.