Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mitől függ, hogy mennyit fizet a biztosító csőtörés esetén?

Nagyon kellemetlen, amikor otthonunkat elárasztja a víz – ilyenkor hirtelen azt sem tudjuk, kihez fordulhatunk segítségért, és az anyagi következmények miatt is könnyen eluralkodhat rajtunk a pánik. A csőtörést nem feltétlenül tudjuk elkerülni, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy előre felkészülünk rá. Mutatjuk, hogyan biztosíthatjuk magunkat vízkár esetére, és azt is, hogy mennyit fizet a biztosító csőtörés esetén!

Csőtörés és biztosítás: ezzel védhetjük otthonunkat

A csőtörés igen gyakori káreset, helyreállítása pedig megterhelheti a családi kasszát, ezért feltétlenül érdemes előre gondolni erre és tudatosan felkészülni rá a megfelelő lakásbiztosítással. Nem mindegy azonban, hogy milyen biztosítást kötünk: jóllehet, a lakásbiztosítás csőtörésre is kiterjed, de más és más szintű védelmet nyújtanak az egyes ajánlatok, ezért megfontoltan kell döntenünk.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Ettől függ, hogy mennyit fizet a biztosító csőtörésre

Az egyes lakásbiztosítások esetén mind a kártérítés mértéke, mind a szolgáltatások köre nagyon eltérő lehet, ezért nagy segítség, ha egy összehasonlító portálon – például a Biztosítás.hu-n – kötünk biztosítást, ugyanis itt több ajánlatot láthatunk egyszerre. Attól függően, hogy milyen ajánlatot választunk, a biztosító megtérítheti a festéssel vagy a falbontással (és annak helyreállításával) járó költségeket, illetve egy meghatározott limitig az elfolyt víz értékét is. A szerződési feltételekből és a terméktájékoztatókból informálódhatunk arról, hogy milyen helyzetekben kaphatunk kártérítést, valamint arról is, hogy mekkora a maximális kártérítési összeg vezetékes vízkár esetén. Ezeken kívül azt is láthatjuk, hogy milyen feltételekkel térít a biztosító – például csak számla ellenében – és milyen kötelezettségeink vannak szerződőként. A társasházakban a kártérítési összeg eltérő lehet attól függően, hogy a társasház vagy a saját lakásbiztosításunk terhére jelentjük be a károkat. A lakásbiztosítással védőhálót képezhetünk otthonunk számára, de azzal mindig legyünk tisztában, hogy pontosan mi az, amit megvédhetünk ezzel.

Az elfolyt víz térítése

Csőtörés esetén súlyos anyagi károkat okozhat az elfolyt víz is, ez az összeg pedig még tovább növekedhet, ha éppen nem vagyunk otthon, vagy csak később fedezzük fel a kárt. Itt is nagyon fontos kiemelni a kárenyhítési kötelezettséget: amint észleljük a kárt, azonnal el kell zárnunk a vizet, hogy az ne okozhasson még több gondot. Az elfolyt víz biztosítása csak egy bizonyos limitig lehetséges, ezért, ha szeretnénk erre is bebiztosítani magunkat, különösen figyelmesnek kell lennünk szerződéskötéskor, ugyanis ez a meghatározott limit az egyes biztosítóknál nem egységes. A Biztosítás.hu lakásbiztosítás kalkulátorában a kiegészítő szolgáltatásoknál tegyünk egy pipát az „Elfolyt víz térítése” négyzetbe, így olyan ajánlatokat is láthatunk, amelyek erre az esetre is biztosítanak kártérítést.

Csőtörés társasházban: így működik a kárbejelentés

A társasházaknak általában van saját épületbiztosításuk, ám ez nem zárja ki azt, hogy a lakók saját lakásbiztosítással is rendelkezzenek ingatlanuk és/vagy ingóságaik védelme érdekében. Sőt, mindenképp érdemes saját lakásbiztosításról gondoskodni akkor is, ha társasházban élünk, ugyanis nem feltétlenül tudjuk, hogy pontosan milyen károkat, milyen mértékben térít az épület biztosítása. Ez azonban felveti azt a kérdést, hogy vajon melyik biztosítás terhére kell bejelenteni a csőtörés okozta károkat. Az első teendő ilyenkor – a kárenyhítés (víz elzárása) után –, hogy felvegyük a kapcsolatot a közös képviselővel, beszéljük meg, hogy mire terjed ki a társasház biztosítása, majd egyeztessünk a szomszédokkal is saját lakásbiztosításainkat illetően. Gondoljuk át, hogyan járhatunk jobban a kártérítéssel: akár az összes szerződés terhére is bejelenthetjük a károkat, ám a kártérítés így sem lehet magasabb a biztosítási összegnél. Ilyenkor a biztosítók egymás között arányosan elosztják a kártérítési összeget, tehát ne számítsunk arra, hogy több szerződés esetén többszörös kártérítésben részesülhetünk. Többek között attól is függhet, mennyit fizet a biztosító csőtörés esetén, hogy melyik szerződés milyen feltételekkel téríti meg az egyes károkat. Ezért is jó, ha van saját lakásbiztosításunk is – előfordulhat, hogy ezzel jobban járunk a kárrendezésnél.

Amit nem fedez a társasház biztosítása: ezért legyen ingóságbiztosításunk is

A társasház biztosítása nem terjed ki a saját tárgyainkra, ingóságainkra, ezért amennyiben a csőtörés miatt megsérült egy bútor vagy bármely más használati tárgyunk, saját zsebből kell fizetnünk a károk helyreállítását. Ez igen nagy összeg is lehet, ám ha rendelkezünk ingóságbiztosítással, a biztosítótól kaphatunk segítséget. Társasházban élőként hajlamosak vagyunk megfeledkezni a saját lakásbiztosításról, de érdemes erre kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis baj esetén hálásak leszünk magunknak, amiért időben gondoskodtunk róla.

Csőtörés családi házban

Egyszerűbb a dolgunk, ha a csőtörés családi házban történik, ugyanis ilyenkor egyértelműen a lakásbiztosítás szerződőjének a feladata, hogy a biztosító felé bejelentse a kárt és intézkedjen a kárrendezés ügyében. Nagyon fontos, hogy csak a biztosítóval történő egyeztetést követően kezdjük el a helyreállítást, és mindenekelőtt készítsünk fotókat a káreseményről, ugyanis alapos dokumentáció hiányában eleshetünk a kártérítéstől. Fontos tudni, hogy a biztosított kötelessége megtenni mindent annak érdekében, hogy a károkat enyhítse, tehát vízkár esetén az első teendőnk a víz elzárása, ezzel megakadályozva, hogy még jobban elázzon a ház.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.