Lakásbiztosítás kalkulátor
Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Viharkár: így készüljünk fel rá tudatosan

Egy heves vihar számos kockázatot jelenthet otthonunkra nézve, ezért feltétlenül ajánlott gondoskodni a megfelelő védelemről. A viharkárok közé tartozhat többek között egy fa kidőlése, beázás, vagy villámcsapás okozta károk. Nem mindegyiket tudjuk megelőzni, de előzetes tervezéssel és tudatos felkészüléssel enyhíthetünk a terheken. Mutatjuk, hogyan!

Karbantartással tehetünk a megelőzésért

A viharkárok megelőzésében döntő szerepet játszik a rendszeres karbantartás, ugyanis nagyobb eséllyel sérülhetnek az épület azon elemei, amelyek eleve rosszabb állapotban vannak. Ezért otthonunk védelme érdekében javasolt szakember segítségét kérni a ház nagyobb értékű elemeinek – például a tető vagy a nyílászárók – rendszeres vizsgálatához. Egy nagyobb vihart követően is érdemes ellenőriztetni a tető állapotát, mert könnyen lehet, hogy az akkor csak kissé sérült tetőszerkezetet egy következő viharnál súlyosabb kár éri. Természetesen tudatos felkészülés mellett is számolnunk kell a viharkárokkal, ám jelentősen kisebb a kockázat és enyhébbek az anyagi következmények, ha megfelelően karbantartjuk házunkat.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Viharkár esetén is fontos a megfelelő lakásbiztosítás

Egy családi otthon felépítése legtöbbünk számára évek munkájának gyümölcse, éppen ezért fontos, hogy ennek megfelelően gondoskodjunk a védelméről is. Ebben nyújt segítséget egy személyre és ingatlanra szabható lakásbiztosítás: az alap lakásbiztosítás mellett kiegészítő fedezetekkel biztosíthatjuk azt, ami számunkra a legfontosabb. Így már köthetünk biztosítást kerti bútorainkra és a kertben tárolt értéktárgyainkra, elektronikai eszközeinkre, vagy akár konyhakertünkre, dísznövényeinkre is. Ha már van lakásbiztosításunk, érdemes 2-3 évente felülvizsgálni azt, annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla: még mindig azt a védelmet nyújtja, amelyre otthonunknak szüksége van. Rendszeres kalkulációval elkerülhetjük az alulbiztosítást, ami egy nem várt esemény bekövetkeztekor problémát jelenthet a kártérítés összegének szempontjából. Készüljünk fel a viharkárokra is megfelelő lakásbiztosítással, hogy a váratlan helyzetekben rögtön tudjuk, kihez fordulhatunk!

Mikor nem fizet a biztosító?

Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben nem számíthatunk kártérítésre a biztosítótól, ezért érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni viharkár esetén. Természetesen az első kérdés, hogy milyen károkra térít a biztosítónk – biztosításkötés előtt mindig fordítsunk figyelmet arra, hogy áttanulmányozzuk a szolgáltatások körét, így nem érhet minket meglepetés. Továbbá tájékozódjunk arról, hogy hány napunk van bejelenteni a keletkezett kárt, ugyanis, ha kicsúszunk a határidőből, eleshetünk a kártérítéstől is. A biztosító a kárszemle alkalmával szakszerűen megállapítja, hogy a károkat valóban vihar okozta-e, ezért nem érdemes olyan sérüléseket jelenteni, amelyek nem a vihar következtében történtek. Emellett azt is ellenőrzik, hogy a jelentett időpontban és térségben valóban volt-e vihar. Amennyiben egy hosszú idő óta elhanyagolt épületelem sérül, a biztosító megtagadhatja a kár kifizetését – ezért sem szabad halogatni a karbantartást. Fontos, hogy időben gondoskodjunk a megfelelő lakásbiztosításról, ugyanis néhány káresetnél a biztosítók várakozási időt írhatnak elő, és amennyiben a meghatározott kár ebben az időszakban történik, úgy szintén nem kapunk kártérítést. Ennek a részleteit mindig ellenőrizzük a terméktájékoztatóban, mielőtt megkötnénk a lakásbiztosítást!

A viharkár helyreállítása: mikor kezdjük el a javítást?

A kárbejelentést követően elkezdhetjük a sérülések kijavítását, ám rendkívül fontos, hogy csak olyan mértékben állíthatjuk helyre a károkat, ami a kárenyhítéshez szükséges, tehát például megjavíthatjuk a tetőt a beázás megszüntetése érdekében, de a letört cserepeket meg kell őriznünk a kárszemléig. Hasonlóképpen a villámcsapás következtében elromlott elektronikai készülékeket vagy a sérült kerti bútorokat is mindenképpen tartsuk meg – ezzel is segítve a kárelbírálást. Amennyiben a kárszemle előtt megkezdjük a javítást, figyeljünk arra, hogy a vihar következtében sérült elemeket alaposan, fényképekkel is dokumentáljuk a későbbi vitás kérdések elkerülésére. A kárelbírálásnál ezeket a fényképeket is a biztosító rendelkezésére kell bocsátanunk, ezért a megfelelő dokumentáció elengedhetetlen ilyen helyzetben.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: