Lakásbiztosítás
Lakásbiztosítás
Kattintson és tarifáljon 2 perc alatt

Akár 50% kedvezményt is kaphat egyedi akciónknak köszönhetően

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer
Vihar

Mi a vihar, és mi nem az?

Vihar alatt a biztosítók általában az 54 km/h-nál (15 m/s-nál) nagyobb sebességű szél által okozott károkat értik. Ide tartozik az is, ha a vihar által megbontott tetőfedésen keresztül, a viharral együtt járó csapadék miatt beázáskárok is keletkeznek, és a vihar által ledöntött, vagy elsodort tárgyak okoznak károkat.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait!

Kalkulálok!

Nem tartozik ide a lakáson belüli légáramlás (huzat), és a szabadban levő tárgyak, növények kárai is. A vihar miatti üvegkárokat jellemzően nem viharkárként, hanem üvegkárként (az arra érvényes szabályozás alapján) térítik.

Hogyan tudunk vihar ellen védekezni?

A vihar ellen érdemben nem tudunk védekezni, de vihar közeledtekor a nyílászárókat ne hagyjuk nyitva, és a tetőfedés épségét is alkalmanként ellenőrizzük.

Mi a teendő viharkár esetén?

Ha bekövetkezett a viharkár, mindenképpen gondoskodjunk a további károsodások megelőzéséről (pl. ideiglenes, fóliás tetőfedés).

A viharkárokat maximum 2 napon belül be kell jelenteni a biztosítónak, amely 5 napon belül kiküldi a szakértőjét szemlét tartani. Addig a károsodott tárgyakat (pl. az összetört tetőcserepeket is) meg kell őriznünk.

Ritkán, de előfordul, hogy tömeges kárbejelentés, és a nálunk keletkezett kisebb összegű kár esetén a biztosító szakembere nem is jön ki, hanem telefonon lehet vele egyeztetni a kártérítés (max. pár tízezer forintos) összegéről.

A vihar erősségét (vagyis a szél sebességét) a biztosítók a mért meteorológiai adatok alapján ellenőrzik, nekünk csak vitás esetekben lehet érdemes kikérni az OMSZ hiteles, az adott helyre vonatkozó adatait.

Figyelem – kivétel az Aegon, Generali, Genertal és MKB Biztosítók esetében!

A több évtizedes, hagyományos 54 km/h-s (15 m/s-os) szabályt az utóbbi években egyes biztosítók megváltoztatták. A Genertel és az MKB csak 19 m/s feletti szélsebesség esetén téríti meg a károkat.

A Generali és a Genertel a 4 napon belül bekövetkezett összes viharkárra az összes károsult számára maximum 30 milliárd Ft-ot fizet ki.

Az Aegon Biztosító minden káreseményre a biztosítási szerződés létrejöttétől számított 15 napos várakozási időt köt ki, tehát az ekkor bekövetkezett károkat nem téríti meg.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: