Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hogyan lehet olcsóbb a lakásbiztosításunk?

A megfelelő lakásbiztosítás kiválasztását ideális esetben alapos kutatómunka előzi meg, aminek természetesen az is része, hogy milyen módszerekkel lehet egy kicsit spórolni a biztosítási díjon. Szerencsére erre több hatékony praktika is létezik, de mindennek az alapja, hogy időt és energiát nem sajnálva utánajárunk a megkötni kívánt biztosításunk részleteinek, hogy igazán megfontolt döntést hozhassunk. Cikkünkben megmutatjuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy olcsóbb legyen a lakásbiztosításunk!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Ne adjunk meg túlzó biztosítási összegeket!

Amikor lakásbiztosítást kötnénk, a kalkuláció során meg kell adnunk az ingatlanunk újjáépítési és az ingóságaink újrabeszerzési értékét. Ezek lesznek a biztosítási összegek, amik azt határozzák meg, hogy maximum mennyi kártérítést kapnánk, ha az otthonunk valamilyen káresemény következtében megsemmisülne. A Biztosítás.hu lakásbiztosítás kalkulátora tesz egy becslést a biztosítási összegekre a megadott paraméterek alapján, ám ezt nem feltétlenül kell elfogadnunk, mi magunk is megadhatjuk ezt az értéket. Ingóságaink esetében fontos, hogy átgondoljuk, mi mindent kellene újra megvennünk, ha a lakás megsemmisülne – ennek megfelelően akár tételesen is meghatározhatjuk a biztosítási összegeket az ingóság kalkulátorban. Azt jó tudni, hogy egyes biztosítók meghatároznak egy minimális biztosítási összeget az ingóságokra vonatkozóan, aminél alacsonyabb összegre nem köthetünk biztosítást. Ha az ingatlanra vonatkozó biztosítási összegen gondolkozunk, tartsuk szem előtt, hogy nem a lakás vagy ház piaci értékét kell megadnunk, hanem az újjáépítési értéket – előbbi ugyanis magasabb lehet. Elsőre talán bonyolultnak tűnhet a biztosítási összegek meghatározása, ugyanis sok szempontot kell figyelembe vennünk, de a lényeg, hogy végeredményben a lehető legpontosabban határozzuk meg az ingatlan és az ingóságok értékét. Biztosításkötés előtt szánjunk erre kellő időt annak érdekében, hogy elkerüljük a túlbiztosítást – ez a túl magas biztosítási összegek megadásából következhet, ami miatt jelentősen többet fizethetünk a lakásbiztosításért anélkül, hogy bármilyen extra szolgáltatást kapnánk. Tehát amellett, hogy odafigyelünk az alulbiztosítás elkerülésére, ugyanolyan fontos az is, hogy ne biztosítsuk túl magunkat, ugyanis ezáltal csak a biztosítási díj emelkedik, a biztosítási fedezet nem.

Ellenőrizzük, hogy valóban szükségünk van-e az adott fedezetre!

A kalkuláció során többféle kiegészítő szolgáltatás közül választhatunk, így biztosíthatjuk növényeinket, kisállatainkat, kerti bútorainkat, a napkollektorokat vagy akár a klímaberendezést is. Mielőtt megkötnénk a szerződést, nézzük meg, hogy mi mindent tartalmaz a választott biztosítás, és ellenőrizzük, hogy valóban mindegyik fedezetre szükségünk van-e. Ha például nincs kertünk, felesleges kerti növényekre vonatkozó biztosítást kötnünk, vagy ha nincs a házunkban klímaberendezés, akkor megfelelő lehet egy olyan – akár kedvezőbb árú – biztosítás is, ami ennek a védelmét nem tartalmazza. Ha társasházban élünk, annak is érdemes utánajárni, hogy mi mindenre terjed ki a társasház biztosítása, így ezt is figyelembe vehetjük, amikor a nekünk szükséges fedezeteket választjuk ki. Az egyik leghatékonyabb pénztárcakímélő megoldás tehát az, ha tudatosan tájékozódunk a biztosításunk részleteiről, és a biztosításkötést kellő körültekintés előzi meg.

Nézzünk utána, milyen kedvezményeket vehetünk igénybe!

Egyes biztosítóknál kedvezőbb biztosítási díjra számíthatunk, ha vállaljuk az elektronikus kommunikációt, vagy ha már rendelkezünk másik biztosítással is az adott társaságnál, így ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni, ha spórolni szeretnénk. A díjfizetés üteme és módja is befolyásolhatja a biztosítási díjat: ha évente fizetünk, vagy ha átutalással rendezzük a díjat, egyes biztosítóknál kedvezményesebb áron köthetünk. Az ajánlati oldalon egyszerűen megnézhetjük, hogyan változik a biztosítási díj, ha a díjfizetésre vonatkozó adatokat megváltoztatjuk, csak meg kell adnunk a kívánt díjfizetési ütemet és módot, majd az „Újraszámol” gombra kell kattintanunk. Lehetőségünk van arra is, hogy önrésszel kössük meg a lakásbiztosítást, ami szintén a biztosítási díj csökkenését eredményezheti. Azonban jól meg kell gondolnunk, hogy bevállaljuk-e az önrész fizetését, ugyanis ilyenkor kár esetén a szerződésben meghatározott összeget nekünk kell megfizetnünk.

Válasszunk Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítést azok a magas szolgáltatási színvonalú és személyre szabható lakásbiztosítási termékek nyerhetik el, amelyek megfelelnek az előírt szakmai sztenderdeknek. Az MFO termékek széles körű védelmet biztosítanak, ami azt jelenti, hogy már a lakásbiztosítások alapcsomagja is többféle káreseményre nyújt fedezetet, mint a hagyományos lakásbiztosítások: vízkárra (ideértve az elfolyt vizet is), betöréses lopásra vagy üvegkárra általában külön kiegészítő biztosítást kell kötnünk, ám az MFO termékek esetében már az alapcsomag is tartalmazza ezeket. Ezen kívül pedig a különböző kiegészítő szolgáltatásokkal teljes mértékben az otthonunkhoz igazíthatjuk a biztosítási védelmet, illetve a megkötése utáni 3. negyedévtől lehetőségünk van negyedévente felülvizsgálni a lakásbiztosítást, és új szerződést kötni, amennyiben kedvezőbb ajánlatot találunk. Ha tehát MFO terméket választunk, ugyanakkora összegért akár sokkal szélesebb körű védelmet teremthetünk otthonunknak, valamint a fogyasztóbarát szolgáltatásoknak köszönhetően átláthatóbb összehasonlításra és gyorsabb kárrendezésre számíthatunk. A biztosítóval való kommunikáció, a kárbejelentés és a kárrendezés teljes folyamata digitálisan is végezhető, a papírmentes kommunikáció segíti a zöld célok megvalósulását is. A Biztosítás.hu-n egyszerűen megtalálhatunk Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat, ugyanis a biztosítási ajánlatoknál külön jelzéssel rendelkeznek ezek a termékek.

Néhány évente kalkuláljunk!

A lakásbiztosítási piacon folyamatosan jelennek meg újabb és újabb biztosítási konstrukciók és kiegészítő szolgáltatások a személyre és ingatlanra szabhatóság jegyében. Emiatt elképzelhető, hogy a több éve megkötött biztosításunknál már létezik egy számunkra kedvezőbb ajánlat – akár ár, akár szolgáltatások tekintetében. Éppen ezért érdemes rendszeresen – legalább 2-3 évente – végezni egy gyors kalkulációt, és felmérni, hogy az aktuális ajánlatok között van-e olyan, ami jobban passzolna az elképzeléseinkhez.

Ne feledjük: nem feltétlenül jobb az olcsóbb!

A fenti tanácsok megfogadásával csökkenthetjük a lakásbiztosítással kapcsolatos kiadásainkat, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy egy lakásbiztosítás megválasztásánál nem csak az árat kell figyelembe vennünk. Csábító lehet a legolcsóbb ajánlatot kiválasztani, de sokkal fontosabb ennél, hogy olyan biztosítást kössünk, ami az ingatlanunk adottságainak megfelel, és teljes körű védelmet nyújt annak. Elképzelhető, hogy egy olcsóbb ajánlat nem tartalmazza azt a fedezetet, ami számunkra fontos lenne, ezért mielőtt megkötnénk a lakásbiztosítást, mindig olvassuk át a szerződési feltételeket, és hasonlítsuk össze más biztosítók feltételeivel is. Így megbizonyosodhatunk arról, hogy az ár mellett a szolgáltatások köre is minden igényünknek megfelel-e.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 05.