8 bizarr étel, ha extrém gasztronómiai élményre vágyunk

Ahány nemzet, annyi különböző konyha: minden térségnek vannak olyan specialitásai, amelyek mások számára bizarrnak tűnnek, és csak az igazán bátrak vállalják be a kóstolásukat. Gondoljunk csak bele, mennyi olyan hazai fogást tudnánk felsorolni, amitől kikerekedne a külföldiek szeme: a pacallal, a kocsonyával vagy a zúzapörkölttel például könnyen sokkolhatnánk a Magyarországra látogató turistákat. Cikkünkben összegyűjtöttünk 8 furcsa fogást a világ minden tájáról!

Akutaq

Tévednénk, ha azt gondolnánk, hogy a fagyos Alaszkában egyáltalán nem fogyasztanak jégkrémet, ugyanis nekik is megvan a maguk speciális receptje egy kellemes hűsítőre. Az akutaq névre hallgató alaszkai fagylaltot zsírból és friss hóból készítik, sós és édes változatokban: előbbit hallal vagy rénszarvashússal, míg utóbbit vörösáfonyával és szederrel ízesítik.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Durián

Sokat elmond a duriánról az, hogy több ázsiai repülőtérről kitiltották, és zárt térben egyáltalán nem ajánlott felnyitni. Ez az egzotikus gyümölcs ugyanis rettenetes szagáról ismert, ami sokakat elriaszthat a kóstolástól, ám ha sikerül túllendülnünk ezen, és beleharapunk a gyümölcshúsba, egy semmihez sem hasonlítható vaníliás ízt érezhetünk. Nem beszélve arról, hogy a duriánnak nagyon magas a fehérjetartalma, sok omega-3 zsírsavat is tartalmaz, illetve a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák, tehát azon kívül, hogy finom, még egészséges is.

Sós édesgyökér

Az észak-európai országokban, a Benelux államokban és Németország egy részén kedvelt „édesség” az édesgyökérből készített cukorka sós változata. Ez a nassolnivaló számunkra is ismerős lehet, ugyanis nagyon hasonlít a medvecukorra, annyi különbséggel, hogy északon úgynevezett szalmiáksóval teszik igazán különlegessé az ízélményt. Érdekesség, hogy a szalmiáksót vagy más néven ammónium-kloridot korábban köhögés elleni gyógyszerként is használták, és csak később kezdték el az édesgyökérrel kombinálni.

Surströmming

Ha igazán bevállalósak vagyunk, a húsgolyó és a fahéjas tekercs mellett a surströmminget is megkóstolhatjuk svédországi kirándulásunk alkalmával. A duriánhoz hasonlóan ezt is inkább egy parkban bontsuk ki, ugyanis a konzervben erjesztett heringet fogunk találni, aminek a szaga közel sem nevezhető kellemesnek. A svédek a surströmminget közösségi program keretein belül fogyasztják, újhagymával, főtt burgonyával, lepénykenyérrel és tejföllel tálalva.

Rántott csörgőkígyó

Ha már a békacomb is kellőképpen egzotikusnak tűnik, akkor a rántott csörgőkígyó gondolatára bizonyára végigfut a hideg a hátunkon. Ugyan az ázsiai országokban is előszeretettel fogyasztanak kígyóhúsból készült ételeket, ez a specialitás az Egyesült Államok délnyugati részén is igen elterjedt. A kígyó húsát sóval fűszerezik, majd tojásba, lisztbe és zsemlemorzsába panírozzák, sőt, olykor baconbe tekerve tálalják.

Haggis

A haggis leginkább a hurkához hasonlítható, ám ezt nem sertésből, hanem juhból készítik, és jellemzően nem hosszúkás, hanem gömb alakúra formázzák. A skót hagyomány szerint a haggist Robert Burns, skót költő január 25-ei születésnapján fogyasztják, de az év bármely szakában megtalálhatjuk az üzletek polcain. A költő egyébként egy verset is írt a haggisről, „Address to a Haggis’ címen.

Marhanyelvvel töltött taco

Mexikóban mindenki megtalálhatja a kedvére való tacotölteléket, ugyanis igen széles skáláról válogathatunk. Ha kipróbálnánk egy extrémebb változatot, keressük a taco de lenguát, vagyis a marhanyelvvel töltött tacót. Fontos, hogy egy tradicionális taqueriában kóstoljuk meg, ugyanis a minőség nagy mértékben függ az elkészítés módjától, és ezeken a helyeken bizonyára odafigyelnek erre.

Csiga

Gyakran ismételt sztereotípia a franciákkal kapcsolatban, hogy csigát esznek – a valóságban azonban természetesen nem annyit fogyasztanak belőle, mint gondolnánk, a legtöbb háztartásban csak különleges alkalmakkor kerül az asztalra. Egy klasszikus elkészítési mód szerint a csigákat fokhagymás vajjal ízesítik, és a csigaházba töltve tálalják.
Kalandvágyóknak izgalmas élmény lehet utazásaik során egzotikus ételeket is kipróbálni, ám ne feledjük, hogy ezek megterhelhetik a gyomrunkat is. Annak érdekében, hogy ne maradjunk magunkra külföldön egy gyomorrontással járó, vagy bármi más okból felmerülő váratlan helyzetben, mindenképp gondoljunk az utasbiztosítás megkötésére, és válasszuk ki a nekünk tetsző ajánlatot online!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 06. 20.