8 hasznos autós kiegészítő kezdő és haladó sofőröknek

Ha azok közé tartozunk, akik napi szinten használják az autójukat, akkor tisztában vagyunk vele, hogy milyen fontos a kényelem és a biztonság megteremtése a járműben. Számos praktikus autós kiegészítőt találhatunk a piacon, amelyek megkönnyíthetik a mindennapjainkat, ha kéznél vannak a kocsiban. Hoztunk 8 hasznos eszközt, amelyek közül érdemes néhányat beszerezni – nézzük, melyek ezek!

Holttérfigyelő tükör

Az autózás egyik legnagyobb veszélyfaktorát a holttér adja, ami mind az autósokban, mind a forgalom többi résztvevőjében aggodalmat kelthet. Bár egyre gyakoribbak az olyan kivitelezésű gépjárművek, amelyekbe profi holttérfigyelő rendszert építenek, nem mindenki olyan szerencsés, hogy ilyen autóval közlekedhet. Nem kell azonban kétségbe esnünk akkor sem, ha az autónk nem rendelkezik ilyen kiegészítővel: akár az internetről is könnyedén beszerezhetünk a külső visszapillantó tükörre ragasztható holttérfigyelő tükröt. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy az eszköz felszerelésénél ügyeljünk a rögzítésre, nehogy egy nagyobb kátyúba hajtva véletlenül elhagyjuk azt.

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Tolatóradar

Ez a készülék rendkívül hasznos, ha kis helyre kell beparkolnunk, hiszen a radar jelzi az autó mögött található tárgyakat, és információt szolgáltat arról, hogy azok milyen távolságban vannak a járműtől. Segítségével elkerülhetjük, hogy nekimenjünk egy fának, a közelben parkoló autónak vagy a padkának. A radar hangjelzésének intenzitása és sűrűsége abban is a segítségünkre lesz, hogy meddig tudunk tolatni. Bár a neve alapján úgy gondolhatjuk, hogy kizárólag tolatás közben használatos eszközről van szó, a radar valójában előremenetben is segítséget nyújt. Amennyiben olyan autónk van, amelynek a kialakítása miatt nehezen érzékeljük az elejét, úgy ebben az esetben is hasznát vehetjük a készüléknek.

Telefontartó

Mondanunk sem kell, hogy a vezetés közbeni mobilhasználat balesetveszélyes: ha menet közben keresnek minket, és fel szeretnénk venni a telefont, akkor álljunk félre az autóval vagy használjunk kihangosítót. Akadhatnak azonban olyan helyzetek, amikor nem tudjuk nélkülözni a telefonunkat vezetés közben – például bármikor szükségünk lehet a navigációra. Ebben az esetben különösen jól jön, ha van telefontartó az autóban, azonban fontos, hogy a GPS-t is kihangosított módban használjuk, hogy útközben ne a kijelzőre fókuszáljunk, ha pedig szükséges, álljunk félre az autóval, amíg ellenőrizzük az útirányt. A telefontartó akkor is jól jöhet, ha tölteni szeretnénk a készülékünket, hiszen addig is biztos helyen tudhatjuk az eszközt.

Vadriasztó

Nem újdonság, hogy a nagyvadak könnyedén kárt tehetnek az autónkban, így mindenképp ajánlott egy vadriasztó beszerzése, ha szeretnénk elkerülni egy kellemetlen és költséges balesetet. A vadriasztók között találunk olyan ultrahangos, tápfeszültséget sem igénylő készüléket is, ami figyelmeztető hangjeleket ad ki a levegőáramlás segítségével. Egy ilyen készülékkel egyaránt távol tarthatjuk a kis- és nagyvadakat is, azonban fontos észben tartanunk, hogy a riasztó sem nyújt 100%-os védelmet az állatok ellen, így vezessünk rendkívül óvatosan párzási időszakban és rossz látási viszonyok között.

Hordozható mini bikázó és töltő

Azok, akiknek merült már le váratlanul az akkumulátora, vagy nem akart elindulni a járműve, tudják, hogy milyen praktikus, ha kéznél van egy olyan eszköz, ami orvosolhatja ezt a problémát. Egy mini bikázót akár a kesztyűtartóban is tárolhatunk, ugyanis ez nem nagyobb egy telefonos külső akkumulátornál, továbbá praktikusságát az is fokozza, hogy nem lesz szükségünk egy másik autóra ahhoz, hogy a sajátunkat beindítsuk. A hordozható mini bikázót általában a kábelekkel egy csomagban vásárolhatjuk meg, amelyek között még telefon töltésére alkalmas darabot is találhatunk.

Elemlámpa

Ha nem tartunk az autónkban elemlámpát, mindenképp pótoljuk ezt a hiányosságot. Gondoljunk csak bele: előfordulhat, hogy az éjszaka közepén kell autóval elmennünk valahova, és defektet kapunk – ebben a kellemetlen szituációban szinte életmentő lehet egy elemlámpa. Érdemes olyan eszközt vásárolni, amelynek akasztója is van, így az egyszerű használat is biztosított a váratlan helyzetekben.

Csomagrögzítő háló

Az egyik legpraktikusabb autós kiegészítő a csomagrögzítő háló, amit többféle méretben és kivitelezésben is megtalálunk. Ha gyakran járunk autóval bevásárolni, ajánlott beszereznünk egy rögzítőt, illetve nagyobb gépjárművek csomagterében is hasznosíthatjuk ezt a tartozékot. Segítségével rendszerezhetjük a csomagtartóba pakolt tárgyakat, és egy nagyobb fékezés vagy bukkanó esetén sem kell attól tartanunk, hogy minden, amit hátra pakoltunk, esetleg a nyakunkba borul.

Biztonsági öv állatoknak

Előfordulhat, hogy házi kedvenceinket is magunkkal vinnénk, ilyenkor jól jöhet, ha van a járműben állatoknak való biztonsági öv, hogy útközben is biztonságban tudhassuk a négylábút. Ez a kiegészítő egy esetleges baleset során védelmet nyújthat kutyánknak vagy macskánknak, ha nem állathordozóban szállítjuk őket. Ráadásul pénztárcabarát áron juthatunk hozzá a kiegészítőhöz: beszerzés előtt mindössze arra kell figyelnünk, hogy az öv a kisállat súlyának megfelelő legyen.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 02. 15.