A világ legbiztonságosabb országai

Az Institute for Economics and Peace kutatóintézet Global Peace Index (GPI) című jelentésében minden évben több szempont alapján rangsorolja a világ legbiztonságosabb és legveszélyesebb országait. Az országok sorrendjének alakulását több tényező is meghatározza, például hogy milyen külső és belső konfliktusok zajlanak, milyen mértékű a militarizáció, és hogy az utazóközönség milyen biztonsági körülményekre számíthat az adott országban. Cikkünkben bemutatjuk a 2022-es lista első 6 helyezettjét.

Izland

Az ország elragadó természeti kincsei sok utazó számára önmagukban is elegendő okot adnak arra, hogy ellátogassanak Izlandra. Az északi fény, a gejzírek, a gleccserek és a vulkánok látványa felejthetetlen élményt tartogat minden látogató számára, ezt pedig csak tetézi, hogy a „tűz és jég országa” hosszú évek óta a GPI-lista valamelyik előkelő helyét foglalja el. Ez nem csoda: az alacsony bűnözési ráta, a jó közbiztonság, a családorientált lakosság, az elsőrangú oktatási rendszer, valamint a magas foglalkoztatási ráta mind hozzájárulnak a stabil környezet kialakulásához. A biztonságra azonban itt is ügyelnünk kell, főleg kirándulás közben, hiszen a hirtelen változó időjárási körülmények megtéveszthetnek minket, ezért mindig felkészülten induljunk útnak.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Új-Zéland

A Csendes-óceán délnyugati részén található elszigetelt ország rendszeresen szép pozíciót ér el a GPI-listán. A két nagyobb és több kisebb szigetből álló Új-Zéland Izlandhoz hasonlóan változatos élővilággal büszkélkedhet: a lélegzetelállító hegyek, legelők, tavak és tengerpartok egy másik világba kalauzolnak el minket – nem véletlenül forgatták itt olyan híres filmek jeleneteit, mint A Gyűrűk Ura vagy A hobbit. A magas fokú biztonság több tényezőben is tetten érhető az országban, ilyenek az alacsony bűnözési ráta és a magas fokú vallási tolerancia, emellett az utak tiszták és biztonságosak, a fegyvertartással szemben pedig a zéró tolerancia elve van érvényben. Bár Új-Zéland távoli célpont, népszerűségét mutatja, hogy az egyedül utazók körében is kedvelt országról van szó.

Írország

Talán nem mindenki gondolná, de Írország is rengeteg látnivalót tartogat a természet kedvelőinek. A hosszan húzódó tengerpartoktól kezdve, egészen a gyönyörű tavakig, vad hegyekig és zölddel borított tájakig minden természeti csoda kalandra hív minket, ha fel akarjuk fedezni az országot. Írország nem hiába dobogós a GPI listáján, ugyanis más európai országokhoz képest rendkívül biztonságosnak mondható, azonban itt sem árt résen lennünk utazás közben. A zsúfoltabb turistalátványosságok látogatása közben tartsuk biztonságos helyen az értékeinket, mert fennállhat a zsebtolvajlás veszélye. Továbbá az itt található utak közül néhány Európa legbiztonságosabbjai közé tartozik, azonban ha vidéki területen autózunk, vezessünk óvatosan, mert sokfelé kátyúsak lehetnek az utak.

Dánia

A skandináv ország számos pozitív értelmű „leg” jelzővel illethető: amellett, hogy több alkalommal a világ legboldogabb országai között szerepelt, a biztonság terén sem marad el az élmezőnytől. Az általános biztonság érzését a társadalomban az alacsony bűnözési ráta, az egészségügyi ellátáshoz való könnyű hozzáférés, és a remekül kiépített infrastruktúra adja. Továbbá utazóként sem kell aggódnunk, ha itt járunk, mivel a közbiztonság is kiváló. Természetesen Dániában is ügyeljünk értékeinkre városnézés közben, de alapvetően nyugodt kikapcsolódásra számíthatunk az országban – még az is előfordulhat, hogy ránk ragad az egész világon elterjedt „hygge” életstílus.

Ausztria

Biztosan mindannyian láttunk már olyan lélegzetelállító képeket Ausztria különböző helyeiről, amiket látva felsóhajtottunk, és azt gondoltuk, hogy ez egy tökéletes, idilli ország. De vajon a valóság is ennyire mesebeli? A válasz gyakorlatilag igen: Bécs megkapta a legélhetőbb város címét is, ráadásul az egyik legtisztább európai főváros tele látnivalókkal, barokkos stílusú utcákkal és az egykori uralkodók gyönyörű palotáival. Emellett turistaként, a biztonsági szempontot figyelembe véve is jó dolgunk lesz Ausztriában, hiszen a GPI-lista 5. helyén szereplő országot nyugodt és biztonságos körülmények jellemzik. További érdekesség, hogy Ausztria abban különbözik más európai országoktól, hogy még a kisvárosok és a ritkán lakott területek is rendkívül biztonságosnak számítanak.

Portugália

Aranyszínű, homokos tengerpartok, történelmi jelentőségű látványosságok, elbűvölő falvak és városok tele macskaköves, romantikus utcácskákkal – Portugália végtelen mennyiségű érdekességet tartogat a látogatók számára. Ráadásul Portugália az egyik legbiztonságosabb ország az Európai Unió tagállamai közül, amit jelentős mértékben a politikai stabilitásának köszönhet, hiszen számos nemzetközi konfliktusból kimaradt az évek során. Ennek következtében gyakran választják az országot lakhelyül azok, akik egy stabil és befogadó kultúra részévé szeretnének válni. Ne feledjük azonban, hogy bármilyen biztonságos helyre is utazunk, a teljes körű védelemre minden alkalommal gondolnunk kell: indulás előtt kalkuláljunk, és válasszuk ki a számunkra megfelelő utasbiztosítást!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 02. 28.