A világ legfurcsább múzeumai

Utazásaink során rengeteg nem mindennapi élményben lehet részünk – éppen ezért annyira izgalmas egy-egy új országot, új kultúrát megismerni. Ha igazán egyedi élményre vágyunk, felfedezhetünk olyan múzeumokat, amelyek nem a klasszikus értelemben vett műalkotásokat vonultatják fel, hanem valamilyen szempontból különleges, nem szokványos témát mutatnak be. Kőszobrok a víz alatt vagy egy hatalmas só- és borsszóró gyűjtemény… mutatjuk a világ legfurcsább múzeumait!

2022.04.22

Instant Tészta Múzeum

Napjainkban világszerte 100 milliárd adag instant tésztát fogyasztunk el évente, így érthető, hogy létezik egy, az instant leveseket és tésztákat bemutató múzeum is. Természetesen hol máshol szentelnének több múzeumot is ennek az ételnek, mint az instant leves hazájában, Japánban?! A CupNoodles Museum egy igazi szentély az instant tészták kedvelőinek: amellett, hogy egy interaktív kiállításon megismerkedhetünk az instant tészta történetével, el is készíthetjük a sajátunkat, ráadásul megnézhetjük a Japánban valaha létező összes instant leves és tészta csomagolását.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Víz alatti múzeumok

Víz alatt kiállított szobrokkal a világ több pontján is találkozhatunk, így például Cancún partjainál, Cipruson, Cannes-ban és a horvátországi Trogirban is alámerülhetünk egy-egy pazar művészeti élményért. Semmihez sem fogható a hatalmas kőszobrok látványa a tenger mélyén, ráadásul ezek az alkotások nem veszélyeztetik a tengerek élővilágát, sőt: mesterséges korallzátonyként funkcionálnak, így otthont és táplálékforrást jelentenek a vízi élőlényeknek. Nagyon fontos, hogy amennyiben búvárkodást tervezünk a nyaralás ideje alatt, megfelelő utasbiztosítást kössünk, és ismerjük meg a biztosításunk feltételeit, ugyanis előfordulhat, hogy a biztosító bizonyos megkötéseket, kizárásokat alkalmaz a búvártevékenységgel összefüggésbe hozható balesetek kártérítését illetően. Ez tehát nemcsak a tudatosság miatt elengedhetetlen, hanem azért is, hogy megfelelően fel tudjunk készülni a víz alatti kalandokra.

Tönkrement Kapcsolatok Múzeuma

Kedvelt úti cél a magyarok körében Horvátország, ám ha mást is megnéznénk a pompás tengerpartokon kívül, tervezzünk be egy zágrábi városnézést, ahol felfedezhetjük a Tönkrement Kapcsolatok Múzeumát. A múzeumba a világ bármely tájáról elküldhetjük szomorú történetünket egy befejezett kapcsolatról, csatolva mellé azt a tárgyat, ami a kapcsolatra emlékeztet – ezek a tárgyak és történetek alkotják a kiállítást. Ha egy különleges múzeumot szeretnénk megnézni, bátran válasszuk ezt, de készüljünk fel a szívfacsaró élményre.

Ceruzamúzeum

Mindig izgalmas egy olyan úti célt felkeresni, ami valamilyen szempontból világrekorder –  ez az angliai Ceruzamúzeumról is elmondható, ugyanis itt található a világ legnagyobb színes ceruzája. A sárga színű ceruza mérete majdnem eléri a 8 métert, amit egy íróeszközről elképzelni is nehéz, mindenképp a saját szemünkkel kell látni. A múzeumban ezen kívül a grafit felfedezésének, valamint a ceruza feltalálásának a történetébe és a ceruzagyártás folyamatába is bepillantást nyerhetünk.

Kenyérmúzeum

Bármennyire is meglepő, Németországban nemcsak egy, hanem kettő kenyérmúzeum is található: a European Bread Museum és a Museum of Bread Culture. Előbbiben többek között a gabona, az őrlés és a kenyérkészítés történelmével ismerkedhetünk meg, míg utóbbi művészeti alkotásokon keresztül mutatja be a kenyér történetét, így itt találkozhatunk például Picasso, Dalí vagy Rembrandt műveivel is. A European Bread Museumban akár a kenyérkészítést is kipróbálhatjuk: pék segítségével készíthetjük el saját kenyerünket, amit a múzeumlátogatás után frissen a kemencéből el is fogyaszthatunk.

Só- és Borsszóró Múzeum

Vannak, akik bélyegeket, bögréket vagy éppen kitűzőket gyűjtenek, és bizonyára akadnak olyanok is, akik sószórókból rendelkeznek egy egész kollekcióval. Ez utóbbi csoportba tartozik az az amerikai házaspár is, akik 35 év alatt több mint 20.000 pár só- és borsszórót gyűjtöttek össze, és megnyitották a Salt and Pepper Shaker (magyarul só- és borsszóró) múzeumot az amerikai Tennessee államban. Fantasztikus élmény sorra venni, mennyi különböző alakú és méretű sószóró található meg a gyűjteményükben, amelyeket bizonyos tematikák köré csoportosítva tekinthetnek meg a látogatók. Az állatoktól kezdve a gyorséttermeken és amerikai elnökökön keresztül egészen a Mona Lisa festményig mindenféle minta fellelhető a Salt and Pepper Shaker múzeumban.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.