ASTRA Biztosítások - fogalmak

Ezen az oldalon az ASTRA biztosító csődjével kapcsolatban felmerült fogalmakról olvashat: Mi az az ASF? Mi az a KALAP? Mi az az FGA? Mi a külföldi jog szerepe?

2015.09.16

Mi az az ASF?

Az ASF a magyar összevont pénzügyi felügyelet (és biztosításfelügyelet) román megfelelője. www.asfromania.ro

Ö felügyeli az ASTRA Biztosító S.A.-t a magyar ASTRA fióktelepének anyavállalatát. Intézkedésével 2015.08.26-án visszavonta a biztosító tevékenységi engedélyét.

Mi az a KALAP?

A magyar garancia alap. Kötelező biztosítások esetén megtéríti azon biztosítók helyett fizetendő károkat, amelyek fizetésképtelenek. Persze mindehhez élő szerződésekre van szükség, tehát csak azokra fizet, ahol az ügyfelek fizették a díjat és csak addig, amíg a szerződések éltek.

Ellentétben a román alappal (FGA), ez nem minden biztosításra vonatkozik, hanem KIZÁRÓLAG a kötelező biztosítás esetén fizet.

A magyar biztosítási alkuszok szövetségének (MABIASZ) javaslatára hozták létre a MÁV ÁBE csődjét követően. Jelenleg a MABISZ kezelésében van.

Szerencsés lenne, ha az ASTRA Biztosító csődje kapcsán a magyar ügyfelek kártalanításában a KALAP oly módon venne részt, hogy a hazai ügyfeleknek ne kelljen a román FGA alaphoz fordulniuk, hanem a magyar KALAP-on keresztül nyújthatnák be és kapnák meg az őket megillető kártérítést.

Mi az az FGA?

Romániában angol típusú (nem csak KGFB-re, hanem vagyon, élet, felelősség és egyéb biztosításokra is egyaránt kiterjedő) garancialap van. Az FGA tehát fedezet nyújt minden biztosítási módozatra. Az FGA fedezete tehát kiterjed az ASTRA Biztosító és fióktelepe összes szerződésére, így a KGFB szerződésekre is, de a kifizetések egy 2015-ös jogszabály módosítás szerint káreseményenként 100.000 EURO-ban (mintegy 30 millió forintban) limitáltak.

A külföldi jog szerepe

Az ASTRA S. A. román biztosító. Az európai uniós szabályozás alapján az ASTRA magyarországi fióktelepével kapcsolatos felügyelésre és eljárásokra alapvetően a román felügyeleti hatóság hivatott. Az ő feladatkörébe tartozik az is, hogy a más tagállami felügyeleteket, így a Magyar Nemzeti Bankot is értesítse az általa hozott intézkedésekről. Az ASTRA esetében kezdeményezett felszámolási eljárásokra a román jog, míg az ASTRA fióktelepe által kötött magyarországi lakás és CASCO, illetve kötelező biztosítási szerződésekre a magyar jog alkalmazandó.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.