Bámulatos kerékpáros útvonalak a szomszédos országokban

Az egyre gyakoribb jó idő mindinkább kicsalogat minket a szabadba, és sokan pattannak kerékpárra, ami különleges módja az ismeretlen tájak felfedezésének. Amellett, hogy a hazai bicikliutak számos érdekességet tartogatnak, a szomszédos országokban is találunk olyan kerékpáros úti célokat, amelyek lélegzetelállító panorámával és látványosságokkal várnak minket. Cikkünkben 4 külföldi biciklis úti célt mutatunk be – bukósisak fel, és pattanjunk kétkerekűre!

Fertő tó, Ausztria

Az UNESCO Világörökség részét képező Fertő tavat körülölelő kerékpárút hossza mintegy 125 kilométer, amelyből 38 kilométer esik a magyar oldalra. A természetkedvelők szeretni fogják ezt az útvonalat, ugyanis menet közben a nádas mellett haladunk el, így kitűnő rálátásunk nyílik a tavi élővilágra. Amennyiben kényelmes tempóban szeretnénk tekerni, és megtekintenénk az útba eső látnivalókat is, érdemes több naposra tervezni a kerékpártúrát, hiszen a tó körül szálláshelyeket is találunk bőven, ahol éjszakánként megpihenhetünk. A kerékpárosokat kimagasló vendégszeretettel várják a térségben: 11 környező településen például esőtől is védő biciklis pihenőhelyeken tarthatunk egy szusszanásnyi szünetet. Akkor sem kell megijednünk, ha gyerekekkel utaznánk, ugyanis a táv lerövidítésére is van lehetőségünk az Illmic és Mörbisch am See (Fertőmeggyes) között közlekedő kerékpárkomp segítségével, ami 78 kilométeresre zsugorítja az eredeti távot.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Felvidék, Szlovákia

Talán nem is gondolnánk, hogy Szlovákiában több mint 13 ezer kilométernyi kerékpárutat tartanak nyilván, ami magában foglal sík terepen kiépített, városi, valamint hegyi utakat is. Ha könnyebben teljesíthető útvonalat keresünk, akkor a Pozsony–Párkány táv megfelelő a számunkra: ezen a szakaszon aszfaltozott kerékpárúton haladhatunk, gépjárművektől mentes környezetben. A két város között a Duna mentén tekerhetünk az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárúton, a 168 kilométeres sík távot a profibbak egy napra is betervezhetik. De találunk menet közben olyan látnivalókat is, amelyek miatt megéri többnaposra tervezni a túrát: Dunacsúnon (Čunovo) tekintsük meg a Danubiana Modern Művészetek Múzeumát, Bősön (Gabčíkovo) tegyünk egy kitérőt a vízerőműhöz, Komáromban (Komárno) látogassunk el az Európa-udvarba, Párkányban pedig csodáljuk meg a Mária Valéria hídról az esztergomi bazilikát – így az aktív pihenés mellett egy kis kultúrát is becsempészhetünk a túrába.

Júliai-Alpok, Szlovénia

A festői szépségű Szlovéniában találunk olyan biciklis túrát, ami csak minimális szintkülönbségeket tartogat számunkra. A kiindulópontunk Kranjska Gora városa nemcsak a téli sportok Mekkája, hanem a kerékpározás kedvelőinek is érdemes ide ellátogatniuk: Budapestről autóval mindössze 5 óra alatt eljuthatunk ebbe az idilli kisvárosba, és könnyedén felfedezhetjük a környéket, ha biciklire pattanunk. A településen minden adott egy tökéletes kerékpártúrához: ha valamilyen felszerelésünk hiányzik, az üzletekben tudunk vásárolni kellékeket, valamint több helyen is kölcsönözhetünk kétkerekűt. Szerencsére a tömeg sem jellemző az itteni bicikliutakon, mivel a város számos kiépített útvonallal várja a látogatókat. Az itt található jó minőségű kerékpárutaknak varázslatos hátteret biztosítanak északról a Karavankák, délről pedig a Júliai-Alpok vonulatai. Ha a milleniumi vasútvonal mentén elindulunk Tarvisio irányába, akkor az olasz határon áthaladva eljuthatunk a smaragdzöld, fenyvesekkel körülölelt Fusine-tavakhoz, amelyek 900 méteres magasságban rejtőznek a hegyek között. Itt mindenképp pihenjünk meg, és csodáljuk meg a környéket, mielőtt visszaindulunk Kranjska Gora településre.

Isztria–Dalmácia, Horvátország

A magyarok körében népszerű úti cél nem csak nyaralás szempontjából jó választás, mivel Horvátország felkészülten fogadja a kerékpározás szerelmeseit is. Amellett, hogy Horvátország is csatlakozott az EuroVelo kerékpárút-hálózathoz, a bicikliseket segíti a jól működő hajózási rendszer is. Isztriától Dalmáciáig változatos útvonalakon haladhatunk: Pulától Rijekáig főként a tengerpart mentén, ezután Zadarig kezdetben hegyi úton, majd ismét a víz mellett pedálozhatunk. Útközben felfedezhetjük a Paklenica Nemzeti Park természeti kincseit, valamint belevethetjük magunkat a jobbnál jobb éttermekbe, hogy kipróbáljuk a helyi gasztronómia minden különlegességét. Ehhez kapcsolódóan jó tudni, hogy kiemelten a gasztronómiára fókuszáló, vezetett kerékpáros túrákon is részt vehetünk a környéken.

Ne induljunk el védelem nélkül!

Mielőtt útnak indulunk, nem szabad megfeledkeznünk az utasbiztosításról sem: feltétlenül meg kell kötnünk ahhoz, hogy egy esetleges baleset következtében a biztosítóhoz fordulhassunk. Nincs más dolgunk, mint a Biztosítás.hu utasbiztosítás kalkulátorában utazási célként a „sport” lehetőséget választani. Ha ezt az opciót választjuk, a sportra és extrém sportra vonatkozó fedezetet tartalmazza az utasbiztosítás, azonban ellenőrizzük a biztosítási feltételeket, illetve a különböző kizárásokat, hogy a számunkra legmegfelelőbb védelemmel felszerelkezve vághassunk neki a kerékpártúrának!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 05. 05.