Mennyei horvát ételek: ezeket semmiképp se hagyjuk ki!

A horvát konyha különlegessége, hogy szinte mindegyik környező ország ízvilága megtalálható a fogásokban, így az egyes régiókra más és más ételek jellemzőek. A magyar határhoz közel például az itthon is ismerős ízekkel találkozhatunk, a tengerparton a mediterrán fogások dominálnak, az ország középső részein pedig a török konyha jellegzetességei mutatkoznak meg. Horvátország ezeket a sokszínű fogásokat saját ízlésére formálta – nézzük, milyen ételeket érdemes megkóstolni, ha erre járunk!

Crni Rižot

Horvátországban számos tengeri különlegességet megkóstolhatunk, és nem is szabad kihagynunk ezt az élményt: ha a hazaitól teljes mértékben eltérő, egyedi ízekre vágyunk, a fekete rizottóban – vagy horvátul crni rižotban – biztosan nem fogunk csalódni. A fogás fekete színét a tintahal tintájával érik el, és a tányérra a rizs mellé kerülhet még tintahalkarika, rák vagy kagyló is. A maradandó élmény kulcsa, hogy az ételt friss tintahalból készítsék, ezért érdemes jól átgondolni, hogy melyik étterembe térünk be egy rizottóra – olvassunk véleményeket, vagy esetleg kérdezzük meg a helyieket a választott étteremről, hogy biztosra menjünk.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Pašticada

Egy biztos a pašticada nevű horvát étellel kapcsolatban: az elkészítéséből nem hiányzik a türelem és a gondoskodás, ami igazán egyedi végeredményhez vezet. A marhahúst több napon keresztül pácolják fűszeres, ecetes pácban, majd borral felöntve, aszalt gyümölcsök társaságában nagyon lassan megpárolják. Amikor elkészült, a hús kivételével mindent pürésítenek – ebből lesz a mártás –, majd házi gnocchival tálalják. Ez a különös odafigyelést igénylő fogás leginkább a dalmáciai régióban jellemző, ezért ha Split környékén nyaralunk, máris megvan, mit kell keresnünk az étlapon.

Ćevapčići

Ehhez hasonló ételt a Balkán térség több országában – sőt, akár még Magyarországon is – ehetünk, tehát nem nevezhető kimondottan horvát fogásnak, mégsem telhet el enélkül a horvátországi nyaralás. Mint ahogyan sok más ételt is, a horvátok a ćevapčićit is saját ízlésükre alakították: ez a változat hosszúkásra formázott, gazdagon fűszerezett, amit jellemzően marhahúsból készítenek és ajvárral tálalnak. Ha nem tudunk betelni a különleges ízélménnyel, otthon is készíthetünk ćevapčićit, ami a kerti grillezések kulcsszereplője lehet, ugyanis akkor a legfinomabb ez az étel, ha faszenes grillen sütik meg.

Štrukli

Ahány horvát háztartás, annyiféle štrukli… felsorolni is nehéz lenne, mennyi különféle módon lehet elkészíteni ezt az ételt: édes és sós, főtt és sült verziók egyaránt léteznek, de az sem kizárt, hogy az egyik helyen desszertként, a másik helyen pedig főételként fogunk találkozni vele. A štrukli tulajdonképpen egy réteshez hasonló, töltött tésztaféleség, aminek az ízvilágát a töltelék határozza meg. Leggyakrabban túrós, illetve sajtos-tejfölös változatokkal találkozhatunk, de ahogyan minden klasszikust, ezt is a végtelenségig lehet variálni a töltelékekkel. Leginkább a fővárosra jellemző ez a fogás – a tengerpartról hazafelé megéri beugrani egy gyors kóstolásra és városnézésre Zágrábba, melynek során akár a Tönkrement Kapcsolatok Múzeumát is megnézhetjük.

Fritule

Ahhoz, hogy teljes legyen a horvát gasztronómiai élmény, egy desszert sem hiányozhat a listáról. Horvátországban gyakori street food a fritule, ami egy fánkhoz hasonló, golyó formájúra gyúrt és olajban kisütött édesség. A tésztájába gyakran kerül mazsola és citrom is a még különlegesebb ízvilágért, a tetejére pedig hagyományosan porcukrot szórnak, de ma már mindenféle öntettel is kérhetjük. A titkos összetevője a pálinka, amit azért tesznek bele, hogy a tészta ne szívja annyira magába az olajat. Bár ez tipikusan téli desszert, de nyáron is számos helyen megtalálható, így például több cukrászdában kérhetünk fritulét a reggeli kávé mellé. Vigyázzunk, mert függőséget okoz!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 07. 21.