Barangolás hazai nemzeti parkokban

A kellemes tavaszi idő remek alkalom arra, hogy felfedezzük az izgalmas hazai tájakat, és nincs is annál jobb érzés, mint amikor kipipálunk egy-egy új látnivalót a bakancslistánkon. Magyarország 10 nemzeti parkja változatos állat- és növényvilággal, valamint szebbnél szebb túraútvonalakkal várja a látogatókat. Fedezzük fel mindet!

2022.04.13

Aggteleki Nemzeti Park

Aggtelekről és a nemzeti parkról bizonyára mindenkinek a cseppkőbarlang jut elsőként eszébe, de akkor is bőven van itt látnivaló, ha már kifürkésztük a barlang minden szegletét. A felszínen befizethetünk többféle vezetett túrára, amelyek hossza 2-től egészen 6,5 kilométerig terjedhet, vagy önállóan is bebarangolhatjuk a környéket az egyik tanösvényen végighaladva. Bárhogy is döntünk, biztosan egyedülálló természeti kincsekre fogunk bukkanni.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Hortobágyi Nemzeti Park

Közel ötven évével az 1973-ban alapított Hortobágyi Nemzeti Park hazánk egyik legrégebbi nemzeti parkja, azonban nem csak ebben rekorder: a legnagyobb nemzeti park címet is büszkén viseli. Ez egy olyan belföldi látnivaló, amit egyszer mindenkinek fel kell fedeznie, annál is inkább, mert végeláthatatlan itt a programlehetőségek sora. Sétálhatunk vagy biciklizhetünk a parkban, érdekes kiállításokon keresztül ismerhetjük meg a vidék élővilágát, ellátogathatunk a Vadasparkba, és persze ne feledjük a híres Kilenclyukú hidat sem!

Körös-Maros Nemzeti Park

A mondás, miszerint „jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok” szó szerinti értelmezésben a Körös-Maros Nemzeti Parkban egyáltalán nem állja meg a helyét. Itt ugyanis minden a túzokról szól: a parkban találhatjuk Közép-Európa legnagyobb túzokállományát, ez a madár a nemzeti park címerállata, sőt, különféle túzokokkal kapcsolatos programokon is részt vehetünk itt. Persze nem csak ezért érdemes ide ellátogatni, hiszen a környék bőven tartogat még izgalmakat a természet kedvelőinek.

Kiskunsági Nemzeti Park

Az előző kettőhöz hasonlóan a Kiskunsági Nemzeti Parkban is alföldi tájakon sétálhatunk végig: az egyik legkülönlegesebb élményben Bugacon lehet részünk, ahol megismerkedhetünk a tanyasi pásztorvilággal. A fülöpházi buckavidék homokdűnéi is igazán figyelemre méltó képződmények, hazánkban sehol máshol nem találunk hasonlót.

Duna-Dráva Nemzeti Park

Nincs szebb látvány a tavasszal ébredező természetnél, ilyenkor mindenfelé virágzó fákban és mezőkben gyönyörködhetünk. A Duna-Dráva Nemzeti Parkban például április végén-május elején virágzik a babócsai nárciszmező – ebben az időszakban a hagyományos, fehér színű virágok mellett egy különlegesebb típus, a csillagos nárcisz is megtalálható a mezőn. Hazánk legnagyobb kerületű fájával is ebben a nemzeti parkban találkozhatunk: a Pörbölyi Titán mellmagasságban mért kerülete a 12 métert is meghaladja.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidék mesés tájait talán nem is kell bemutatni: a Tihanyi-félsziget, a Tapolcai-medence és tavasbarlang, a Kis-Balaton, a Keszthelyi-hegység, és a fantasztikus panorámát nyújtó kilátók mind-mind olyan látnivalók, amelyeket vétek lenne kihagyni. Nem csak a fürdőzés miatt érdemes a Balatonhoz ellátogatni, hiszen a magyar tenger az aktív kikapcsolódási lehetőségeket illetően is az élen jár.

Őrségi Nemzeti Park

A fővárostól egy kicsit többet kell utaznunk az Őrségi Nemzeti Parkhoz, de ha szeretnénk egy kis időre elszakadni a nagyvárosi forgatagtól, mindenképp ezt válasszuk úti célunknak. Az itt található apró falvakban mindenki meglelheti lelki békéjét, nem beszélve a környék állatvilágáról, ami szintén arra ad okot, hogy eltöltsünk itt egy hétvégét. Még egy lápos-mocsaras vidéken is végigsétálhatunk itt, de ne aggódjunk: fapalló vezet végig a szőcei tanösvényen.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-tónál mindenki megtalálhatja azt a módot, ahogyan neki a legkényelmesebb felfedezni a környéket: aki sportolni szeretne, részt vehet kenutúrán vagy a tó körül biciklizhet, aki csak nézelődne, annak lehetősége van hajóra szállni, és a horgászat szerelmesei is kedvükre űzhetik itt kedvenc elfoglaltságukat. Bármelyiket is választjuk, a Fertő-tó és környéke biztosan el fog varázsolni minket.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Ha csak egy rövidebb kirándulást tennénk a fővárosból, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét célozhatjuk meg, ugyanis Budapestről ez közelíthető meg a leggyorsabban. Magában foglalja a Dunakanyart, a Börzsönyt, a Pilist és a Szentendrei-sziget egyes részeit. Mindezek számtalan kirándulási lehetőséget rejtenek, így akkor sem kell aggódnunk, ha esetleg már jártunk valamelyik részén – bizonyára fogunk találni olyan helyet, ami még felfedezésre vár.

Bükki Nemzeti Park

Igazi hegyvidéki panorámáért és erdei kirándulásért a Bükköt célozzuk meg, ahol utunkat több helyen vízesések keresztezik. Ilyen például a szalajka-völgyi Fátyol-vízesés vagy a lillafüredi, 20 méteres vízesés is. Festői szépségű látnivaló még a környéken a Cserépfalu nevű település, a bükki kaptárkövek és a Szent István-barlang a maga lenyűgöző cseppkőképződményeivel. Jól látható tehát, hogy itt sem fogunk unatkozni, könnyű szerrel eltölthetjük akár az egész hosszú hétvégét is a Bükki Nemzeti Parkban. Kevesen tudják, hogy belföldre is köthetünk utasbiztosítást, ami segíthet például az autó lerobbanása, útlemondás vagy akár egy váratlan balesetből adódó kórházi kezelés eseteiben is. Ahhoz, hogy teljesen biztonságban utazhassunk, a Biztosítás.hu utasbiztosítás kalkulátorában válasszuk a „Magyarországi nyaralás” opciót, és indulás előtt kössük meg belföldi utasbiztosításunkat.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.