Praktikus és stílusos konyha: erre figyeljünk felújítás előtt

A konyha teljes körű felújítása nagy ráfordítást igényel mind az anyagiakat tekintve, mind energiabefektetés szempontjából. Egy jól átgondolt és felújított konyha pedig akár évtizedeken keresztül is kiszolgálhat minket – mindezek miatt érthető, ha a lehető legjobban szeretnénk csinálni, hogy végül elégedettek legyünk az eredménnyel. Cikkünkben hoztunk egy kis segédletet – az alábbiakra érdemes odafigyelni, ha konyhafelújítás előtt állunk!

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Legyen egy kidolgozott tervünk!

Mielőtt belevágnánk a konyha felújításába, nagyon fontos, hogy legyen egy jól kidolgozott, átgondolt tervünk arról, hogy pontosan mit is szeretnénk megvalósítani, és milyen újításokra van lehetőségünk anyagi szempontból, a felújítás során pedig törekedjünk arra, hogy tartsunk magunkat ehhez a tervhez. Nagy felfordulást okozhat ugyanis, ha menet közben határozzuk el, hogy más helyre szeretnénk tenni például a mosogatót, a tűzhelyet vagy a hűtőszekrényt, hiszen a vízkiállás áthelyezése és az elektromos vezetékek áthúzása is komoly munkálatokat igényel, ráadásul nem minden esetben kivitelezhető. A részletes terv elkészítéséhez nagy segítség lehet, ha szakembert is bevonunk attól függően, hogy milyen mértékű átalakítást tervezünk. Felújítás esetén érdemes lehet megfontolni az okosotthon kialakítását is, ugyanis egy okosotthon számos funkciója a konyhában is segítségünkre lehet és megkönnyítheti mindennapjainkat.

Fő szempont a praktikum

Egy konyha megtervezésénél mindig tartsuk szem előtt, hogy ez tulajdonképpen egy munkaterület, ahol később valószínűleg sok időt fogunk eltölteni. Éppen ezért elsődleges szempontként gondoljuk át, hogy pontosan milyen munkafolyamatokat szeretnénk végrehajtani a konyhában, és ezek milyen sorrendben követik egymást, majd ennek megfelelően úgy tervezzük meg a teret, hogy az logikai szempontból, valamint a helykihasználás és az időtakarékosság szempontjaiból is ideális legyen. Ez később segíteni fog minket abban, hogy főzés közben minden kézre essen, és ne tegyünk meg felesleges távokat a konyhában. Fontos továbbá azt is átgondolni, hogy mekkora az ideális pultmagasság számunkra, hiszen kényelmi szempontból ez is meghatározó tényező. Ami az elrendezést illeti, még arra is figyelnünk kell, hogy minden ajtó – legyen szó szekrényről, vagy akár sütőről, mosogatógépről – megfelelően nyitható legyen, ne ütközzön semmivel kinyitáskor.

Harmonikus megjelenés beépített gépekkel

Ha egy olyan konyhát képzeltünk el magunknak, amiben a letisztultság és az egységes megjelenés dominál, a konyhai gépek – például a hűtő vagy a mosogatógép – megtörhetik ezt az összhangot. Emiatt érdemes lehet úgy tervezni a felújítást, hogy ezek ne csak a konyhabútorba beépítve legyenek, hanem a bútorral harmonizáló ajtókat is kapjanak, így végeredményben úgy fog tűnni, mintha ezek is a bútor részét képező szekrények lennének. Fontos, hogy amennyiben kevésbé értünk hozzá, mindenképp hívjunk szakembert a beépítéshez annak érdekében, hogy tökéletesek legyenek az illesztések és a beépített gépek valóban beleolvadjanak a környezetükbe.

Fordítsunk különös figyelmet a tárolásra!

Gondoljunk csak bele, mennyi mindent kell tárolnunk a konyhában: az edényektől kezdve a fűszereken és a konyhai kisgépeken át egészen a tisztítószerekig mindennek helyet kell biztosítanunk. A felújítás megtervezése során ezért számolnunk kell azzal is, hogy milyen módon fogjuk megoldani a konyhai tárolást. Nagy segítség lehet, ha van külön kamra a lakásban, ahol az élelmiszereket tárolhatjuk, de amennyiben nincs, érdemes a főzéshez leggyakrabban használt élelmiszereket és eszközöket olyan helyre tenni, ahonnan bármikor könnyen elővehetjük őket.

Ha felújítás, akkor lakásbiztosítás kalkuláció

Amikor már minden a helyén van az új konyhánkban, még nem dőlhetünk hátra teljesen, ugyanis egy nagyobb felújítás azt eredményezheti, hogy a lakásbiztosításunk már nem nyújt megfelelő védelmet otthonunknak. Ilyenkor újra kell kalkulálnunk a biztosítást és adott esetben egy magasabb biztosítási összeggel újrakötnünk annak érdekében, hogy kár esetén olyan mértékű anyagi segítséget kapjunk, amilyenre szükségünk van. Egy felújítás nem olcsó mulatság – győződjünk meg arról, hogy ezt követően is megfelelően védjük otthonunkat és a benne található értékeinket!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 12. 02.