Induljon jól az év! Fergeteges télűző karneválok Európában

Hogyan is lehetne stílusosabban indítani a 2023-as évet, mint egy fantasztikus karneváli forgataggal? A színes jelmezek sokasága, a vidám zene és a jó hangulatú utcai felvonulások színt visznek a téli szürkeségbe – éppen ezért, ha év eleji utazást tervezünk, érdemes olyan úti célt választani, ahol részt vehetünk egy ilyen ünnepségen. Összegyűjtöttünk néhány télűző és tavaszköszöntő karnevált – kezdődjön a fergeteges buli!

Rijekai Karnevál – 2023.01.17-02.22.

Ha nem szeretnénk messzire menni a karneválhangulatért, jó választás lehet a Rijekai Karnevál, ami ékes példája annak, hogy Horvátország nem csak nyáron nyújt felejthetetlen élményeket. Koncertek, kiállítások és pompás parádé várja azokat, akik Rijekában búcsúztatnák a telet, tehát biztosan nem fogunk unatkozni, ha január 17. és február 22. között utazunk el ide. A legnagyobb mulatságot, a Nemzetközi Karneváli Parádét mindig a hamvazószerda előtti vasárnap szervezik meg, ami 2023-ban február 19-re esik. Nem véletlen, hogy a helyiek a karneváli időszakot egy ötödik évszakként is emlegetik, hiszen ez az egy hónapos periódus valóban nagyon egyedi jellegzetességekkel rendelkezik, és bőven túlmutat egy átlagos ünnepléssorozaton.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Nizzai Karnevál – 2023.02.10-26.

Február közepén felpezsdül az egész Côte d’Azur és a francia Riviéra a téli borongós időben is a legszínpompásabb arcát mutatja, ugyanis ekkor zajlik a Nizzai Karnevál. 2023-ban különösen nagy volumenű parádéra számíthatunk: elsőként 1873-ban rendezték meg az eseményt, tehát ebben az évben van a karnevál 150. évfordulója. Ennek apropójából a Riói Karnevál is ellátogat Nizzába az ünnep első hétvégéjén, a karnevál megnyitójára, tehát ha eddig is nagy álmunk volt eljutni egy karneválra, most mindenképp megéri betervezni, hiszen ez az alkalom kifejezetten különleges lesz. Több napon keresztül lehetünk szem- és fültanúi virágfelvonulásnak, fényjátéknak, különféle zenés és táncos eseményeknek – ha szeretnénk kiereszteni a gőzt és jobb kedvre derülni, a Nizzai Karneválban nem fogunk csalódni!

Kölni Karnevál – 2023.02.16-22.

Németország leghíresebb mulatsága az Oktoberfest, ezért sokak figyelmét elkerüli a Kölni Karnevál, pedig hangulatában ez a parádé is utánozhatatlan. A helyiek rendkívül fontosnak tartják, hogy saját kézzel készült jelmezeket viseljenek, ezért igazán egyedi kreálmányok fognak szembejönni velünk az utcán, ha itt töltjük a karneváli időszakot. Az ünnepség hivatalosan február 16-án 11 óra 11 perckor kezdődik, ugyanis a hagyomány szerint ilyenkor adja át a polgármester a város kulcsát a karnevál megválasztott hercegének. Ezt követően pedig felbolydul a város és kezdetét veszi az az időszak, amit az itt élők csak őrült napokként emlegetnek. A karnevál nyitónapján az üzletek is legkésőbb délben bezárnak annak érdekében, hogy az egész város együtt ünnepelhessen az utcákon.

Tenerifei Karnevál – 2023.01.20-02.26.

Ha egy kicsit egzotikusabb élményre vágyunk, vagy a karneválozással együtt a „télből nyárba” érzést is megtapasztalnánk, válasszuk a Tenerifei Karnevált! Santa Cruz de Tenerife városában rendezik meg a világ második legnagyobb karneválját, tehát nem véletlen, hogy ez a kanári-szigeteki város Rio de Janeiro testvérvárosa. Mivel ez a mulatság egy hónapon át tart, így az utazás időpontja szempontjából van némi mozgásterünk, de érdemes inkább februárban utazni, ugyanis a legjelentősebb eseményeken ebben az időszakban vehetünk részt. Erre a karneválra is igaz, hogy reggeltől estig tartó mulatozásban lehet részünk, és itt a latin zenék kedvelői különösen jól érezhetik magukat, hiszen ez a stílus dominál a Spanyolországhoz tartozó szigeten.

Mohácsi busójárás – 2023.02.16-21.

A fergeteges utcai felvonulások és karneválok sorából természetesen nem maradhat ki a jól ismert hazai Mohácsi busójárás sem. Az őrületes álarcok és jelmezek forgatagában kicsik és nagyok is remekül érezhetik magukat: ételkóstolókon, kiállításokon, zenés-táncos fellépéseken, kézműves vásáron és még rengeteg egyéb programon vehetünk részt a Duna-parti városban. Ráadásul itt közelebb kerülhetünk a népi hagyományokhoz, megismerhetjük hazánk egyik fontos szokását, ami szintén pozitív hozadéka a karneváli ünneplésnek.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 12. 09.