Gasztronómiai élmények a világ körül

Amellett, hogy az utazás lehetőséget ad arra, hogy a megszokottól eltérő tájakat ismerjünk meg, és betekintést nyerjünk más kultúrákba, a gasztronómiai palettánk is színesedhet általa. Éppen ezért, utazás előtt mindig érdemes utánanézni, hogy az úti célunknál milyen helyi, tradicionális ételeket kóstolhatunk meg, és az útitervbe beiktatni egy gasztrotúrát. Ehhez hoztunk egy kis segítséget: cikkünkben 4 ország jellegzetes fogásait mutatjuk be. Kezdődjön az ízutazás!

2022.03.21

Spanyolország

A paellát eredetileg Valenciában készítették először, de mára már az egyik legjellegzetesebb spanyol nemzeti étellé vált, így országszerte mindenhol kapható. Kérhetjük csirkével, zöldségekkel vagy tengeri herkentyűkkel, de ha mindegyik opció tetszik, választhatunk akár vegyes változatot is. A paellát speciálisan ehhez való rizsből készítik, és onnan tudhatjuk, hogy friss étel került elénk, hogy a rizs kissé bele van ragadva a kimondottan paella készítésére szolgáló tányérba. Ha jól laktunk az ebéddel, kóstoljuk meg a churros-t: ez egy égetett tésztából készült, hagyományos spanyol desszert, amit forró csokoládéöntetbe mártogatva fogyaszthatunk.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Franciaország

Minden kultúrához tartozik egy vagy több érdekes szokás, ami a turistáknak esetleg furcsa lehet az adott országba látogatva. Franciaországban ilyen a sajtfogyasztás kultúrája: minden régió saját sajtfélékkel rendelkezik, és a helyiek is előszeretettel fogyasztják ezeket az étkezések zárásaként. Ha a sajtokat leginkább egy-egy finom borral tudjuk elképzelni, akkor is remek célpont lehet ez az ország, ugyanis a borászatnak is világhírű hagyománya van itt. A francia konyha fontos szerepet játszott az európai konyhaművészet alakulásában is – gondoljunk csak a besamel mártásra vagy a flambírozás technikájára, amelyek mind-mind Franciaországból származnak. Kihagyhatatlan élmény reggelire megkóstolni egy meleg croissant-t, a bátrabbak pedig csigát vagy békacombot is ehetnek itt, ám jó tudni, hogy a sztereotípiával ellentétben a helyieknek ezek többnyire nem képezik a mindennapi étkezésük részét.

Svédország

Szinte mindenkinek a híres húsgolyók jutnak eszébe, amikor a svéd konyha szóba kerül, azonban ezen kívül is számos olyan étel létezik, amelyeket a svédek előszeretettel fogyasztanak, és turistaként is mindenképp érdemes kipróbálnunk. Bármelyik szupermarketben kaphatunk például pácolt heringet többféle ízesítésű mártásban, amely még a karácsonyi asztalon is mindig helyet kap Svédországban. A második jellegzetesség, amit mindenképp érdemes kipróbálni, az a szendvicstorta, amit tényleg úgy kell elképzelnünk, mint egy tortát, annyi különbséggel, hogy ez szendvicshozzávalókból áll össze: kenyér, különféle húsok és ezekhez passzoló szószok rétegezésével készítik. Svédországban gyakran főznek lekvárokat bogyós gyümölcsökből, amiket húsokhoz is kínálnak, így elmondható, hogy a hazaihoz képest édesebb ízekre kell számítanunk, ha ide látogatunk.

Thaiföld

Az thai konyha leginkább azoknak kedvez, akik szeretik a fűszeres, intenzív ízeket, de Thaiföldön kirándulva azoknak sem szabad kihagyni egy tradicionális helyi menüt, akik egyébként nem kedvelik ezt az ízvilágot. Teljesen más élményben lehet részünk, mintha Magyarországon ennénk egy thai étteremben, ugyanis itt némileg a magyarok ízvilágához igazítják a thai fogásokat is. Az egyik legismertebb fogás a pad thai: a rizstészta alapra különféle feltéteket választhatunk a tenger gyümölcseitől kezdve a tojáson keresztül egészen a tofuig. Ez jó választás azoknak, akik nem riadnak meg az ízek kavarodásától, ugyanis a pad thai-nak egyszerre édes és savanykás az ízvilága. Jellegzetes thai édesség a banános roti, ami leginkább a palacsintához hasonlítható, ám sűrített tejjel készül és a tésztája kissé más állagú – ilyet az utcai árusoknál is lehet kapni, ha hirtelen édességre vágynánk. Érdekesség, hogy Thaiföldön az étkezés egy közösségi esemény, ezért általában egy nagy tálban szervírozzák az ételeket, és az asztal köré ülve mindenki kedvére szedhet a nagy edényből a saját tányérjára. Ne felejtsünk el azzal is számolni, hogy az egzotikus ételek megterhelhetik a gyomrunkat – erre, és bármely más okból váratlanul felmerülő orvosi költségre felkészülve mindenképp utasbiztosítással vágjunk neki a külföldi utaknak.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.