Természetjárás egy csavarral: a geocaching rejtelmei

Bizonyára mindannyiunkban van egy titkos vágy a kincskeresésre, hiszen nincs is izgalmasabb érzés annál, mint amikor hosszas kutakodást követően végül megtaláljuk a hőn áhított kincset. Az élményt pedig csak fokozza, ha mindeközben új helyeket fedezhetünk fel, kirándulhatunk a friss levegőn és egyedülálló természeti kincsekkel ismerkedhetünk meg. Ha a természetjárást és a kincskeresést ötvöznénk, akkor a geocachinget nekünk találták ki. Nézzük, mi mindent érdemes tudni erről, és hogyan válhatunk mi is kincskeresővé! Kalandra fel!

Mi az a geocaching?

A geocaching tulajdonképpen egy izgalmas kincskeresés, melynek lényege, hogy szép, eddig talán számunkra ismeretlen tájakat is bebarangoljunk, és közben megkeressük az úgynevezett geocache-eket vagy magyarul geoládákat. Magyarországon 2001-ben helyezték el az első ládát, és azóta már több ezer elrejtett doboz vár felfedezésre. A játékot hazai és nemzetközi terepen is játszhatjuk, ugyanis nemcsak Magyarországon, hanem világszerte találhatunk elrejtett ládákat, melyeknek a tartalma jellemzően egy látogatói napló (úgynevezett logbook), egy játékismertető, íróeszköz, valamint néhány apró ajándék. Nézzük, hogyan működik mindez a gyakorlatban!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Kincskeresés itthon és külföldön

Ahhoz, hogy beléphessünk a geoládák keresésének izgalmas világába, regisztrálnunk kell a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapján, ahol információt gyűjthetünk a felkeresni kívánt ládákról, valamint a játék részletes szabályaival is megismerkedhetünk. Fontos tudni, hogy amennyiben külföldön válnánk kincskeresővé, nem a magyar, hanem a nemzetközi oldalt kell felkeresnünk, ugyanis a kettő teljesen független egymástól. Ez utóbbit is használhatjuk hazai kincskeresésre, de az itthon fellelhető ládáknak csak a töredéke szerepel a nemzetközi oldalon. Ugyanakkor a hazai honlapon találhatunk határainkon túli ládákat is, de ha kifejezetten a külföldi kincskeresés érdekel minket, több lehetőség tárul elénk, ha a nemzetközi geocaching weboldalt keressük fel.

Így lehetünk kincskeresők

Miután sikeresen regisztráltunk a honlapon, nincs más dolgunk, mint átböngészni a geoládatérképet: ez megmutatja, hogy pontosan hol találhatunk ládákat. Ne feledjük, hogy a dobozok megkeresése nem mindig egyszerű, ugyanis előfordulhat, hogy a GPS-koordináták nem mutatják egész pontosan a láda helyzetét, de az is lehet, hogy olyan jól el van rejtve, hogy a megtalálása hosszabb keresést igényel. Ilyenkor ne csüggedjünk, legyünk kitartóak és nézzünk át minden zegzugot a környéken, hiszen végül a sikerélmény kárpótol a fáradalmakért. Amikor felfedezünk egy ládát, a legértékesebb zsákmány a benne található jelszó, amely segítségével rögzíteni tudjuk, hogy pontosan hol és mikor találtuk meg a dobozt, illetve milyen élményekkel gazdagodtunk. Ezen kívül még van egy feladatunk: a látogatói naplóba is fel kell jegyeznünk a felhasználónevünket és a megtalálás időpontját. A geoládák gyerekek számára is tartogatnak izgalmakat: a kirándulás örömei mellett választhatnak maguknak egy ajándékot a dobozból egy hozott apróságért cserébe. Miután regisztráltuk a ládát és szemügyre vettük a benne található kincseket, pontosan oda rejtsük vissza, ahol találtuk, hogy az utánunk következő kincskeresőknek is élmény legyen a keresés.

Applikáció segíti a geoláda-keresést

A geocaching különlegessége, hogy GPS-koordináták segítségével találhatjuk meg a ládákat, amit egy telefonos alkalmazás tesz még élvezetesebbé. Ha letöltjük a Geoládák nevű applikációt, láthatjuk a közelünkben elrejtett dobozokat, beírhatjuk a megkeresni kívánt láda koordinátáit, útvonaltervet készíthetünk, és kezdődhet is a felfedezés. Ezeken kívül a geoláda applikáció segítségével rögzíthetjük a találatainkat, feltölthetünk képeket a túráinkról és nyomon követhetjük, mely ládákat sikerült már megtalálnunk a kirándulások alkalmával.

Ezeket érdemes még tudni, mielőtt belevágnánk

Mielőtt elindulnánk egy-egy kincskereső kalandra, érdemes a weboldalon elolvasni az adott ládáról összegyűjtött információkat, ugyanis mind a rejtő által megadott kiegészítő információk, mind a korábbi megtalálók kommentjei hasznosak lehetnek a megtaláláshoz. A honlapon a dobozok méretét is láthatjuk, így nagyjából tudható, hogy mit kell keresnünk, illetve ez az adat abban is segít, hogy akkora ajándékot vigyünk magunkkal, ami biztosan belefér a dobozba. Nem szabad élelmiszert vagy olyasvalamit tenni bele, ami odacsalogathatja az állatokat, hiszen így a láda is megsérülhet és az állatok is megbetegedhetnek az ételtől. Mindemellett természetesen arra is figyeljünk, hogy ne tegyünk bele semmi romlandót, illetve olyan tárgyat, ami tönkremehet a nedvesség miatt. Nagyon fontos szabály, hogy csak akkor hozzunk el ajándékot a dobozból, ha teszünk a helyére valami mást, így a következő megtalálót is meglepetés várja majd. Több ládatípust különböztethetünk meg, ami azért fontos, mert a típustól függ, hogy milyen módon tudjuk rögzíteni a találatot. Az egyik verzió a hagyományos láda, ami tartalmazza a szükséges jelszót, melynek segítségével rögtön regisztrálhatjuk a találatot, illetve létezik úgynevezett multiláda, ami több, különböző helyen található ládából áll, és az egyes dobozokban csak jelszórészleteket találunk. Utóbbi esetben a multiláda mindegyik eleme szükséges ahhoz, hogy érvényes találatunk legyen. Ezeken kívül vannak virtuális ládák is olyan helyeken, ahol a doboz elhelyezése valamiért nem lehetséges – ilyenkor a helyszínen csak a rögzítéshez szükséges jelszót találjuk meg. Elsőre talán bonyolultnak tűnhetnek a geocaching játékszabályai, de ne ijedjünk meg, hiszen néhány találat után már rutinos kincskereső kalandorokká válhatunk!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 07. 29.