Gyakori hibák, amiket vezetés közben elkövetünk

Bár az autóvezetésnek is megvannak a maga írott és íratlan szabályai, mégis előfordulhat, hogy elkövetünk olyan hibákat, amelyekkel saját magunkat és másokat veszélyeztethetünk. Ezeket azonban egy kis odafigyeléssel egyszerűen elkerülhetjük, és sokkal biztonságosabban vezethetünk, ha tisztában vagyunk a leggyakrabban előforduló mulasztásokkal. Cikkünkben sorra vesszük, melyek azok a leggyakoribb hibák, amiket vezetés közben elkövetünk – nézzük, mi mindenre érdemes figyelni!

Nem segítjük a megkülönböztető jelzést használó járművet

Legyen szó mentőről, tűzoltóról vagy rendőrautóról, amennyiben hang- és fényjelzéssel közelednek, igyekeznünk kell a lehető leggyorsabban félrehúzódni és egyenes utat biztosítani nekik. Gyakori hiba vezetés közben, hogy nem érzékeljük időben, hogy cselekednünk kellene, és emiatt a megkülönböztető jelzést használó járműnek le kell lassítani, amivel több másodpercet is elveszíthet. Nemcsak emiatt, hanem egyébként is fontos, hogy vezetés közben mindig legyünk éberek, hogy egy ilyen váratlan helyzetben megfelelően és gyorsan tudjunk reagálni.

Casco biztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze és válassza ki nálunk CASCO biztosítását!

Díjszámítás »

Nem figyelünk eléggé a gyalogosokra, biciklisekre, motorosokra

Amellett, hogy a többi autósra odafigyelünk, a gyalogosokra, a biciklisekre és a motorosokra is vigyáznunk kell vezetés közben. Őket gyakran kitakarhatja az autó holttere, emiatt például sávváltásnál kiemelten fontos, hogy mielőtt átsorolnánk, ne csak a tükörbe nézzünk bele, hanem a hátsó ablakon is pillantsunk ki, nehogy elsodorjunk egy két keréken közlekedőt. Ami a gyalogosokat illeti, zebránál nem lehetünk elég körültekintőek: semmiképp se előzzünk az átkelőhelynél, és lassítással egyértelműen jelezzük a gyalogosnak, hogy átengedjük őt. Figyelnünk kell továbbá buszmegállók környékén, ahol könnyen előfordulhat, hogy a busz takarásából, váratlanul lépnek elő a gyalogosok, illetve óvodáknál és iskoláknál sem lankadhat a figyelmünk.

A kereszteződésben ragadunk

Egy széles kereszteződésnél nem mindig egyszerű felmérni, hogy vajon át tudunk-e érni a túloldalra, ha behajtunk, főleg akkor, ha erős forgalomban autózunk. Ilyenkor megeshet, hogy meg kell állnunk a kereszteződés közepén, amivel egyrészt akadályozzuk a forgalmat, másrészt pedig balesetet is okozhatunk. Ha úgy döntünk, hogy a sárgára váltó lámpánál még behajtunk a kereszteződésbe, és ezzel egy időben a másik irányból érkező sofőr a zöld lámpán lassítás nélkül áthajt, sajnos máris megtörténik a baj. Míg önmagában a forgalom akadályozása csak kellemetlen szituációt szül, addig jól látható, hogy a meggondolatlanság balesetet is eredményezhet, tehát amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy átérünk-e a kereszteződésen, a legjobb, amit tehetünk, hogy inkább megállunk és megvárjuk azt a pillanatot, amikor már biztonságosan áthajthatunk.

Telefonozunk, hátrafordulunk vezetés közben

Számtalanszor hallhattuk már, hogy ne telefonozzunk vezetés közben: nem véletlen, hogy ilyen sokszor felhívják a figyelmet erre, hiszen ez a leggyakoribb hiba, amit a volán mögött elkövetünk. Sebességtől függően akár több száz métert is gurulhatunk vakon, ha úgy döntünk, hogy vezetés közben írnánk meg egy üzenetet, de ugyanez igaz akkor is, ha valamiért hátrafordulunk az autóban vagy a rádióval babrálunk. Egy pillanatnyi figyelmetlenségnek is súlyos következménye lehet saját magunkra, utasainkra és a forgalomban részt vevő többi autósra nézve is, ezért semmiképp sem érdemes kockáztatni.

Éjszaka reflektorral vakítjuk a többi autóst

A reflektor nagyon hasznos, ha éjszaka vezetünk lakott területen kívül, ahol nem megfelelőek a látási viszonyok, illetve akkor is jól jöhet, ha valamit jelezni szeretnénk a többi autósnak. Mivel ennek a lámpának nagyon erős a fénye, óvatosan kell bánnunk vele, és csak akkor használhatjuk, amikor senki nem halad előttünk és senki nem jön szembe. Ellenkező esetben nagyon megnehezíthetjük a többi sofőrnek a vezetést, hiszen a reflektor fénye zavaróan vakító – mindig figyeljünk arra, hogy kapcsoljuk le, amikor nem vagyunk egyedül az úton.

Nem ellenőriztetjük az autó műszaki állapotát

Nagy hibát követünk el, ha nem megfelelő műszaki állapotú autóval közlekedünk, ugyanis ezzel magunkat és a többi autóst is veszélybe sodorhatjuk. Különösen nagy problémát jelenthet a kormánymű és a fékek elhanyagolása, hiszen amennyiben ezek nem működnek megfelelően, irányíthatatlanná válhat az autó – ha ezt útközben vesszük észre, rendkívül kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a rendszeres szervizeltetés: évente egyszer ellenőriztessük az autó műszaki állapotát és javíttassuk ki az esetlegesen felfedezett hibákat. Nem érdemes félvállról venni ezt az ellenőrzést, hiszen rengeteg múlik azon, hogy milyen állapotban van az autónk.

Rosszul használjuk a sebességváltót

Ez a hiba nem balesetbiztonsági szempontból, sokkal inkább a spórolás oldaláról közelíthető meg: ha nem megfelelően használjuk a sebességváltót, növelhetjük az autó fogyasztását. Ha az autót nagyon alacsony fordulatszámon tartjuk, mind a motort, mind a váltót nagy terhelés éri, ami károsíthatja ezeket a drága alkatrészeket, ráadásul gyorsítás közben az üzemanyagfogyasztásunk sem lesz ideális. A túl magas fordulatszám pedig szintén a fogyasztás növekedését eredményezi, hiszen ilyenkor a motor kevésbé hatékonyan működik. Fontos tehát, hogy mindig a haladási körülményeknek megfelelően használjuk a váltót, ugyanis a túl alacsony és a túl magas fokozat egyaránt kedvezőtlen lehet az üzemanyagfogyasztásra és a motor élettartamára nézve.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 20.