Mire számítsunk, ha most jövünk haza külföldről

Augusztus 1-től azok a magyar állampolgárok, akik nem zöld, hanem sárga vagy piros kategóriájú területről térnek haza, amennyiben koronavírus teszttel szeretnék lerövidíteni a kiszabott két hét kötelező karantént, ettől a naptól kezdve, mivel az állam már nem finanszírozza a PCR tesztek költségét, nekik kell állniuk a tesztek költségét. Ezzel kapcsolatban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

2020.08.03

Októberi összefoglalónkat, a meghosszabbított határzárról, változásokról, itt olvashatja >>

Mire számíthatunk, ha augusztus 1. után érkezünk haza külföldről?

Magyarországra történő beléptetéskor - legyen az a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren – egészségügyi vizsgálat várhat a hazatérőkre, aminek tűrésére kötelesek. A zöld területről érkezőkre ezen az ellenőrzésen felül nem vonatkozik más előírás.

Azok a magyar állampolgárok, akik piros vagy sárga besorolású országból érkeznek haza, az országba való belépéskor hatósági házi karantén elrendeléséről szóló iratot és piros cédulát kapnak, amit a lakhelyük bejáratára kell kiragasztaniuk.

Ez alól belépéskor azok mentesülnek, akik a belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégeztettek az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatot: SARS-CoV-2 tesztet, és azok negatív eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja. Ekkor ugyanis mentesülnek a karantén-kötelezettség alól.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Hogyan igényelhető a karantén alól való mentesítés a hazatérést követően?

Az országba belépést követően első lépésként a lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz kell a karantén kötelezettség alóli mentesülés iránti kérelmet benyújtani, aminek díja 3000 Ft.

A kérelmező ezután kapni fog egy rendelkezést, aminek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént, és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet. Tehát már nem a házi orvoson keresztül kell indítani a folyamatot.

A PCR teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. Az NNK oldalán felsorolt mintavételi helyek listája és az intézmények elérhetőségei. 

A kiválasztott mintavételi helyre mindenképpen előzetesen telefonon vagy online kell időpontot foglalnunk. A helyszín megközelítéséhez nem használhatunk tömegközlekedési eszközt. A helyszínen pedig kötelező maszkot viselnünk.

A teszt eredményét általában 2 napon belül e-mailen vagy ügyfélkapuval rendelkezőknek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok. Ezután a kérelmezőnek kell az eredményről tájékoztatnia a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát). Az első vizsgálat után minimum 48 órát, de kevesebb, mint 5 napot várva kell a második vizsgálatot is elvégeztetnünk.

Sárga zónából hazaérkezők már az első negatív teszt bemutatása után elhagyhatják a karantén, viszont ettől függetlenül a második tesztet is el kell végeztetniük. Ezzel ellentétben a piros kategóriájú területekről hazatérőknek mindenképpen karanténban kell megvárniuk a második negatív tesztet is.

Hogy az országba sárga, illetve piros zónából hazatérők már a határon beszerezhessék az első negatív tesztjüket, és ezzel minél hamarabb mentesülhessenek a karantén alól, a Budapest Airport egy hamarosan megnyíló Koronavírusteszt-Központtal kívánja elősegíteni.

Mennyi az annyi?

Első költség a mentesítési kérelem díja, ami 3 000 Ft. A koronavírus tesztek áráról az adott laboratórium weboldalán érdemes tájékozódni. Összességében az látszik, hogy a szolgáltatók hasonló árakkal dolgoznak:

  • mintavétel 3 500 Ft

  • PCR-teszt 27 000 - 30 000 Ft

  • angol nyelvű igazolás 1000 Ft

  • sürgősségi (aznapi eredmény), illetve szombati vizsgálat ára 45 750 Ft

Abban az esetben, ha idő előtt szeretnénk mentesülni a karantén kötelezettségünk alól, akkor érdemes fejenként legalább 64 000 Ft-os költséggel számolnunk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.