Hogyan utazhatunk júliustól? Megérkezett az uniós védettségi igazolás!

Egyre nő mindenkiben az utazás iránti vágy, ezért érthető, hogy feszült figyelemmel kísérjük a beutazási korlátozásokkal kapcsolatos újabb fejleményeket. Júliustól hazánkban is bevezették az uniós védettségi igazolványt – vajon mire lesz jó, és hogyan változtatja meg a külföldi utazásra vonatkozó szabályokat? Cikkünkből megtudhatja, mennyiben könnyíti meg életünket az EU-s igazolás!

2021.07.01

Uniós védettségi igazolvány: mit kell tudni róla?

Az eddigi szabályok értelmében több országba csak angol nyelvű oltási igazolás felmutatása mellett utazhattunk – ezt külön kellett igényelnünk a háziorvosunktól. Az angol nyelvű uniós védettségi igazolványnak köszönhetően erre már nem lesz szükség, ugyanis a határnál egy QR-kód beolvasásával ellenőrizni tudják védettségünket. Az igazolvány tulajdonképpen egy egészségügyi tanúsítvány, mellyel utazáskor bizonyítani tudjuk védettségünket, illetve ha nem kaptunk oltást és nem estünk át a fertőzésen sem, akkor negatív PCR- vagy antigén teszttel igényelhetjük a dokumentumot. A személyes adatokon kívül – attól függően, hogy milyen védelemmel rendelkezünk – szerepelni fog benne az oltás típusa, arra vonatkozó információ, hogy mikor estünk át a Covid-fertőzésen, valamint a tesztelés időpontja és eredménye. Ha ezek közül bármelyiket igazolni tudjuk, ugyanolyan feltételekkel tartózkodhatunk az adott országban, mint a helyi lakosok.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Hogyan fog működni az európai védettségi igazolvány?

Az igazolványt papír alapon és elektronikusan is használhatjuk majd, mindkettőt ingyenesen igényelhetjük vagy letölthetjük – előbbit bármelyik kormányablakban, utóbbit pedig az EESZT applikáción keresztül. Ha a papír alapú verziót preferáljuk, akár az EESZT portálról letöltött dokumentumot is kinyomtathatjuk magunknak, nem kell feltétlenül a kormányablakban intézkednünk. Fontos tudni, hogy az applikáció csak oltottságunk igazolására alkalmas, a teszteredmények és az átesettségre vonatkozó információk nem szerepelnek benne, tehát ha így igazolnánk, hogy védettek vagyunk, mindenképpen szükség lesz az EU-s igazolásra. A személyes adataink, és a védettségünkre vonatkozó információk egy elektronikus rendszerben szerepelnek majd, amit QR-kódok segítségével a határellenőrzésnél beolvasnak, és ennek segítségével láthatóvá válik az utazásra vonatkozó jogosultságunk. Az adataink védelme érdekében az igazoláson található információkat az illetékes hatóságok csak beolvassák, tárolni nem tudják azokat, így emiatt nem kell aggódnunk.

Mennyire lesz egységes a szabályozás?

Az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat az EU összes tagországában egységesen elfogadják, ám minden ország külön dönthet arról, hogy más típusú oltásokkal is lehetséges-e a beutazás. Ez különösen érdekes Magyarországra vonatkozóan, ugyanis hazánkban sokan az orosz vagy a kínai vakcinát kapták, melyeknek engedélyezése még várat magára. Bármelyik ország alkalmazhat korlátozásokat, és visszafoghatja a szabad mozgást, ha ennek szükségességét járványügyi adatokkal alá tudja támasztani – tehát ha a fertőzöttek száma jelentősen megnövekszik, változhatnak a beutazási szabályok is. Arról is külön dönthetnek, hogy az oltást követő hányadik naptól számít védettnek valaki, illetve a gyerekekre vonatkozó korlátozások sem egységesek még, sok országban olyankor is tesztre van szükségük, amikor védett szüleikkel utaznak. Jól látható tehát, hogy akkor is érdemes utazás előtt figyelmesen tájékozódnunk, ha rendelkezünk az uniós igazolvánnyal, mert nem minden szempontból lesznek egységesek az országok szabályozásai.

Hol és meddig lesz érvényes az igazolás?

Az uniós védettségi igazolvánnyal az Európai Unió egész területén egyszerűbben utazhatunk, az igazolást valamennyi tagországban elfogadják majd. Előreláthatólag 1 évig lesz érvényes, kivéve abban az esetben, ha az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet a járványt ennél hamarabb megszűntnek minősíti. Ekkor a kártya is érvényét veszti, ám a későbbiekben bármikor újra aktiválható lesz, amennyiben ismét fokozódik a járványhelyzet.

Utazhatunk uniós igazolás nélkül is?

Az igazolvány megléte nem lesz feltétele a külföldi utazásnak, ám aki enélkül tervezi az idei nyaralást, annak be kell tartania az adott ország által meghatározott korlátozásokat – ez jelenthet teszt- és/vagy karanténkötelezettséget. Érdemes lehet olyan szállást foglalni, amit bármikor lemondhatunk, ha esetleg valamiért meghiúsulna az utazás, és ne feledjük: csak akkor induljunk útnak, ha teljesen egészségesnek érezzük magunkat! A felelősségteljes és biztonságos nyaralás elengedhetetlen kelléke az utasbiztosítás is: indulás előtt győződjünk meg arról, hogy megkötöttük szerződésünket a Biztosítás.hu-n!

Fontos, hogy utazás előtt tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat weboldalán az adott ország aktuális járványügyi korlátozásairól és a beutazási szabályokról, mert ezek az egyes országok esetében eltérhetnek!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.