Így használjuk ki hatékonyan a kis tereket a lakásban

Nem mindig egyszerű úgy berendezni otthonunkat, hogy a végeredmény ne csak szép, de ugyanakkor praktikus is legyen. A legnehezebb dolgunk talán akkor van, ha viszonylag kis terekkel kell gazdálkodnunk, ugyanis ilyenkor minden négyzetcentiméter sokat számít. Éppen ezért mindig jól jönnek olyan tippek, amelyek segítenek, hogy a lehető legtöbbet kihozhassuk a belső terekből anélkül, hogy a végeredmény túlzsúfolt hatást keltene. Ilyen tippeket hoztunk most – nézzük, hogyan rendezzünk be egy kis lakást!

2022.04.27

Használjuk a falfelületeket!

Egy kis lakásban minden olyan felület aranyat ér, amit valahogyan tárolásra tudunk használni, ezért a falak nagyon jól jönnek, amikor helyhatékony berendezésről beszélünk. Rengeteg helyet nyerünk azzal, ha plafonig érő könyvespolcokat használunk vagy ha a növényeinket egy falra felszerelt, dekoratív polcon tároljuk a padló vagy asztal helyett. Kevesen gondolnak rá, de nagyon hasznos terület lehet az ajtó és a plafon közötti falfelület – ide is bátran szereljünk fel tárolókat vagy polcokat. Helyet takaríthatunk meg ezeken kívül úgy is, ha nem álló- vagy asztali lámpát, hanem falilámpákat használunk.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Mindennek legyen helye!

Elég gyorsan kaotikus állapotokhoz vezethet, ha a tárgyainknak nincs meg a saját helyük a lakásban, és csak itt-ott hevernek. Evidensnek tűnhet, de mindenképp szenteljünk arra időt, hogy mindennek találunk egy megfelelő helyet, használat után pedig ugyanoda helyezzük vissza a tárgyakat. Természetesen ez nem csak a kis lakásoknál igaz, ugyanígy érdemes eljárnunk, ha nagyobb térrel gazdálkodunk, hiszen végül ez lesz a letisztult, esztétikus összkép kulcsa. Érdemes beszerezni egységes tárolókat, amik aztán elnyelik azokat a dolgokat, amelyeket nem szeretnénk mindig szem előtt hagyni. Ha van lehetőségünk rá, a tárolókat tegyük az ágy alá vagy az ágyneműtartóba, így ezeket a szabadon rendelkezésre álló helyeket is maximálisan kihasználhatjuk.

Tegyünk akasztókat az ajtókra!

A falakhoz hasonlóan az ajtók is olyan felületet biztosítanak, amelyek tökéletesen alkalmasak akasztók vagy tárolók felszerelésére. A fürdőszoba az egyik tipikus helyiség, ahol nagy hasznát vehetjük az ajtóra szerelt akasztóknak, ugyanis így nem kell aggódnunk a törölközők, köntösök elhelyezése miatt, az ajtón tárolhatjuk őket, ezzel hasznos falfelületeket megspórolva. Ugyanígy elhelyezhetünk különféle tárolókat az ajtókon, ráadásul ezeket már egyszerűen ráakaszthatjuk, nem kell feltétlenül megfúrnunk az ajtót.

Válasszunk többfunkciós bútorokat!

Az egyik legjobb módja annak, hogy spóroljunk a hellyel a lakásunkban az, ha beszerzünk olyan bútorokat, amelyek több különböző funkciót képesek ellátni, így kettő vagy több tárgy helyett elég csak egynek helyet találnunk. Ilyen lehet például egy ággyá alakítható puff vagy egy kihúzható fotel: a hétköznapokban kis helyet foglal, és ülőhelyként funkcionál, azonban amikor vendégeket fogadunk, könnyedén tudunk nekik fekhelyet biztosítani. Ha egy ottománra tálcát teszünk, dohányzóasztal lehet belőle, máskor ülőhelyként és lábtartóként is használhatjuk. Ezen kívül érdemes lehet még összecsukható étkezőasztalt vásárolni, amit összecsukott állapotban könnyen félretehetünk, kinyitva pedig akár egy nagyobb társaság is kényelmesen megebédelhet rajta. Ehhez hasonló lehet egy beépített, felhajtható asztallap: egy szekrényhez rögzítve, felhajtva nem foglal helyet, a mögötte lévő hely tárolásra alkalmas, és ha lehajtjuk, máris van egy étkezőasztalunk.

Egy kis lakás védelmét akár olcsóbban is megteremthetjük

Jó hír, hogy egy kisebb alapterületű ingatlan lakásbiztosítási díja kedvezőbb lehet, mint a nagyobb lakásoké, de nem csak ezért érdemes kiválasztani egy otthonunkra szabott ajánlatot. Ha belegondolunk, mekkora anyagi veszteség érne minket, ha a ház vagy a benne található értékeink megsérülnének, esetleg megsemmisülnének, egyértelművé válik, hogy egy kisebb ház vagy lakás is jelentős értéket képvisel. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő biztosítást, használhatjuk a Biztosítás.hu lakásbiztosítás kalkulátorát, ahol összehasonlíthatjuk több társaság ajánlatát, és online gondoskodhatunk a védelemről.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 06.