Így lehet biztonságos az autós utazás télen

Nincs mesésebb élmény egy téli kirándulásnál, kiváltképp akkor, ha autóval utazunk át a pompás hófödte tájakon. Ilyenkor azonban különösen elővigyázatosnak kell lennünk, hiszen a téli vezetés egyrészt nagyobb rutint követel, másrészt alaposabb előzetes tervezést is igényel. Ha autóval indulnánk útnak, számos dologra kell odafigyelnünk – cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet biztonságos a téli autózás!

Minden helyzetre készüljünk fel!

Télen nem maradhat ki az autóból egy vészhelyzetre összekészített csomag, amiben minden megtalálható, amire szükségünk lehet, ha esetleg a semmi közepén lerobban az autó vagy külföldön hótorlasz miatt nem tudunk továbbhaladni. Ebben a csomagban legyenek pokrócok, innivaló, tartós élelmiszerek, zseblámpa, illetve egy powerbank arra az esetre, ha sokat kell várnunk a segítségre. Mondanunk sem kell, hogy mennyire fontos ezen kívül a jégkaparó, a jégoldó és egy kisebb seprű az autóban, amivel a havat le tudjuk takarítani indulás előtt. Amire már kevesebben gondolnak, hogy a téli kabátunk zsebébe érdemes zárjégoldó spray-t is bekészíteni, így akkor is el tudunk indulni, ha a zárak esetleg befagynának.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Ellenőrizzük a fényszórókat!

Hivatalosan minden indulás előtt ellenőriznünk kell a fényszórók megfelelő működését, azonban télen fordítsunk erre kiemelt figyelmet! A sötét, borús időben életet menthet, ha megfelelően belátjuk az utat, illetve a többi sofőr is jól lát minket. Érdemes ilyenkor időnként a fényszórók megtisztítására is időt szánni, ugyanis ezzel is növelhetjük a belátható útszakasz hosszát, ami télen különösképpen fontos lehet.

Fontos az akkumulátor állapota!

Télen csökken az autó akkumulátorának kapacitása, és mivel ilyenkor jellemzően több elektromos fogyasztót – például fényszórók, esetleg ülés- vagy szélvédőfűtés – használunk hosszabb ideig, több időre van szükség ahhoz, hogy az akkumulátor teljesen feltöltsön. Régebbi modelleknél előfordulhat, hogy az autó a hidegben nem indul be – erre megoldás lehet, ha fedett garázsban parkolunk vagy amennyiben hosszabb ideig nem ülünk autóba, bevisszük az akkumulátort fűtött helyre. A tél beköszönte előtt érdemes megvizsgáltatni az akkumulátor állapotát, illetve nagy segítség lehet, ha beszerzünk egy akkumulátortöltőt, amivel bármikor életet lehelhetünk a lemerült eszközbe – ez különösen hasznos lehet, ha autóval indulunk útnak, és az úti célunkon a szabadban fogunk parkolni. Amikor leállítjuk az autót, mindig ellenőrizzük, hogy minden elektromos fogyasztót lekapcsoltunk-e, ugyanis egy felkapcsolva felejtett fényszóró viszonylag rövid idő alatt teljesen le tudja meríteni az akkumulátort.

Nézzünk utána, hogy szükség van-e hóláncra!

Bár hazánkban csak havas és jeges utakon használhatunk hóláncot, és az utóbbi időben ilyen időjárásra nem igazán volt példa, vannak olyan országok, ahol kötelező hóláncot tartanunk az autóban és hóesésben mindenképp fel kell helyeznünk az autógumikra. Emiatt külföldi autós utazás esetén érdemes utánajárnunk, hogy milyen szabályozás vonatkozik azokra az országokra, amelyeken átutazunk, így biztosan nem érhetnek váratlan meglepetések. Ezen kívül fontos tudni, hogy bizonyos európai országokban büntetést is kaphatunk azért, ha nem az évszaknak megfelelő gumit használunk, így amellett, hogy ez a biztonságos közlekedés egyik kulcsa, a pénzbírság miatt sem érdemes kockáztatni.

Ne induljunk útnak gépjármű asszisztencia nélkül!

Egyre többen utaznak tudatosan utasbiztosítással, ám ha autóval indulunk útnak, arra is figyelnünk kell, hogy a biztosítás tartalmazzon gépjármű asszisztencia szolgáltatást is. Így nem kell aggódnunk, ha útközben megáll az autó és nem tudjuk folytatni az utunkat, hiszen a biztosítás feltételeitől függően segítséget kaphatunk a jármű elszállításában, javításában, a továbbutazásban vagy a helyszíni szállás költségeit illetően is. Természetesen az autó lerobbanásával járó kellemetlen szituáció keresztülhúzhatja a terveinket, de nagy segítség, hogy az anyagiak tekintetében nem maradunk magunkra és gyakorlati segítséget kaphatunk a váratlan helyzetekben. A gépjármű asszisztencia biztosítás tehát hálás útitársunk lehet téli autózás esetén is, külföldön és belföldön egyaránt.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 10. 17.