Utazás a kávé bűvöletében: itt kóstolhatunk különleges kávékat

A kulináris élvezetek az utazás elmaradhatatlan részei, és ebből a körből természetesen a kávékülönlegességek sem maradhatnak ki. Szerencsére az egyenlítői övezetben rengeteg olyan ország van, ahol kávétermesztéssel foglalkoznak, az ital ízét pedig számos tényező befolyásolhatja, így bárhová utazunk ebben a térségben, más és más ízvilággal ismerkedhetünk meg. Tegyünk egy körutazást a kávé világába – mutatjuk, hol kóstolhatunk igazán különleges kávékat!

Costa Rica

Mi sem bizonyítja jobban a costa ricai kávé kiválóságát, mint az, hogy itt konkrétan törvénybe ütközik a rossz minőségű kávé termesztése – az országban tilos olyan kávét ültetni, ami nem 100% arabica, ezzel biztosítva az ital magas minőségét. Ráadásul a kávét fenntartható gazdaságokban termesztik, a kávébabokat pedig kézzel válogatják, aminek köszönhetően szintén biztosak lehetünk abban, hogy itt fantasztikus kávés élmény vár ránk. Costa Ricában 8 különböző kávétermesztő régió található, így sokféle különböző variációt kóstolhatunk meg.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Brazília

Nem hiányozhat erről a listáról a világ legnagyobb kávétermesztője, Brazília sem, ahonnan a világon termesztett kávé nagyjából egyharmada származik. A brazil kávékban mogyorós és olykor csokoládés ízjegyeket is fel lehet fedezni, ugyanakkor savasságuk alacsonyabb a többi nemzet kávéjához képest – e két tényező együttesen azt eredményezi, hogy sokak kedvence az innen származó kávé. Az országban a kávénak kulturális jelentősége is van, ugyanis vendégségben vagy szakmai megbeszéléseken mindig úgynevezett „cafezinho”-val kínálnak, ami egy erős, brazil feketekávé cukorral édesítve.

Vietnám

Brazília után Vietnám a világ második legnagyobb kávétermesztője, ezért kihagyhatatlan élmény a kávékóstolás, ha ide utazunk. Aki a tejesebb italokat szereti, annak bizonyára ízlene a vietnámi kávé, ugyanis itt hagyományosan édes sűrített tejjel keverik össze a könnyed ízvilágú kávét, amit sok cukorral ízesítenek. A jegeskávé is népszerű errefelé, így melegebb időben sem kell nélkülöznünk a kávézás élményét. A kávé elkészítése során az őrölt kávét úgynevezett phin szűrőn keresztül szűrik át, amit a pohár tetejére helyeznek, és így csepeg az aromás ital a pohárban lévő sűrített tejre.

Kenya

A legenda szerint a kávécserjét Etiópiában fedezték fel először, ezért az afrikai kávékülönlegességek közül az etióp kávé ismertebb, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül Kenya jellegzetes kávéját sem, ha erről a kontinensről van szó. A kenyai kávé ízét gyakran a borokhoz szokták hasonlítani, ugyanis a gyümölcsös, édes karakterisztikák és a savasság egyaránt felfedezhetők benne. Ebben az országban jellemzően 1500 méteres magasság felett termesztenek kávét, és a kenyai kávébabok világszerte a legminőségibbek közé tartoznak. Érdekesség, hogy a babokat méret szerint szétválogatják, ugyanis azt feltételezik, hogy a nagyobb méretűekből jobb minőségű kávé készülhet – ezeket később AA besorolással látják el, ami a magas minőséget jelzi.

Indonézia

A kávék szerelmeseinek talán nem kell bemutatnunk a világ legdrágább kávéját, a Kopi Luwakot, ami sajátos elkészítési módjáról lett híres. A kávébabokat az úgynevezett cibetek – trópusi erdőkben honos macskafélék – elfogyasztják, majd miután távozik belőlük, alapos tisztítás után elkészítik belőle az exkluzív kávét. Nem kell azonban aggódnunk, ha egy ilyen extrém italt nem szívesen próbálnánk ki, ugyanis Indonézia különböző szigetein rengetegféle egyéb kávékülönlegességet ízlelhetünk meg. Innen származik például a jávai és a szumátrai kávé is, amelyek gazdag ízvilága biztosan elkápráztatja a kávékedvelőket.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2023. 01. 06.