Módosításra kerülnek a kgfb-szabályok

Jelentős mértékben módosul a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvény. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztésében 17 törvénymódosítás szerepel a kgfb módosításokkal együtt.

2016.10.28

Jelentős mértékben módosul a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvény. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztésében 17 törvénymódosítás szerepel a kgfb módosításokkal együtt.

Összeszedtük a legfontosabb változásokat, melyek a következők. Említésre méltó, hogy az eddig forintban számított kártérítési limiteket a jövőben euróban adja meg a törvény. Így az egy biztosítási eseményre - a károsultak számától függetlenül - a biztosító dologi károk esetén egymillió-kettőszázhúszezer eurónak, míg a személyi sérüléses károknál 6 millió 70 ezer eurónak megfelelő összegig köteles helytállni.

Jelenleg ez az összeg, ennek a sorrendnek megfelelően, 500 millió, illetve 1,6 milliárd forint. A forintosítást az alábbi módszerrel kell majd elvégezni: az előző év első 10 hónapjának az MNB által közzétett hivatalos árfolyamot kell átlagolni, majd pedig milliós értékre kell azt kerekíteni.

Előfordulhat olyan eset is, amikor a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számla fizeti ki a kárt, mert például nem volt kgfb a kocsin. Ebben az esetben akkor követelheti az autó vezetőjétől az általa kifizetett összeget,

  • ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette;
  • ha nem volt jogosítványa,
  • illetve ha a kárt segítségnyújtás elmulasztásával, illetve foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel okozta.

Kiemelendő továbbá egy, az adminisztrációs folyamatban bekövetkező változás is. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvény módosítása azt is lehetővé tenné, hogy a károsult ügyfél a saját biztosítójától kaphassa meg a károkozó felelősségbiztosítójának a nevét és a biztosítási szerződés kötvényszámát. Az adatkérés azonban csak a károsult meghatalmazása alapján, és csak a kárrendezés érdekében valósulhat meg.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.