Kisállat a családban: hogyan lehet állatbarát az otthonunk?

Hatalmas öröm, amikor egy négylábúval bővül a család, ám ilyenkor értelemszerűen otthonunkat is némileg át kell alakítanunk az új jövevény kényelme és biztonsága érdekében. Menhelyről örökbe fogadott vagy mentett állatok esetében kiemelten fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol igazán otthon érezhetik magukat. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet az állatbarát otthon kialakításához – nézzük, hogyan tehetjük otthonossá a lakást kedvencünk számára!

Mindennek legyen meg a helye!

Mint ahogyan mi, emberek is szeretjük, ha mindennek megvan a maga helye és funkciója, úgy az állatoknál sincs ez másként. Biztosítsunk kedvencünknek saját fekhelyet lehetőleg a lakás egy csendesebb helyiségében, legyen meghatározott helye az etetésnek is, az alomtálcát vagy a szobatisztasági alátétet pedig ne ezek mellé, hanem a ház egy másik pontján helyezzük el. A kutyák napjának egy meghatározó része a játékidő, ezért kiemelten fontos, hogy kialakítsunk egy olyan területet, ahol az önfeledt szaladgálásnak és játéknak semmi sem szabhat határt, és ahol kedvencünk nem tud akaratlanul kárt tenni semmiben. Könnyebb a dolgunk, ha kertes házban élünk, de lakásban sem lehetetlen ezt megoldani: jó megoldás lehet, ha az egyik szobát úgy rendezzük be, hogy játék közben semmilyen berendezési tárgy ne sérülhessen meg, illetve heti néhány alkalommal érdemes lehet egy közeli parkban tölteni a játékidőt.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Gondoljunk kedvencünk kényelmére is!

Ha emeletes, családi házban élünk, gondolnunk kell háziállataink kényelmére: a legtöbb kutyafajtának életkortól függetlenül hosszú távon megterhelő lehet és mozgásszervi problémákat okozhat a sok lépcsőzés, ezért érdemes inkább a földszinten elhelyezni a fekhelyüket. Panelház esetén pedig lehetőség szerint vegyük ölbe a kutyánkat a lépcsőzés idejére. A kanapé és a fotel praktikus és egészségügyi szempontokból sok otthonban tiltott terület az állatok számára, ám ha mégis úgy döntünk, hogy kedvencünk felmehet a kanapéra, fontoljuk meg olyan rámpák elhelyezését, amin ugrás nélkül, könnyen felsétálhatnak. A fürdést sok kutya stresszes élményként éli meg, de egy kicsit megkönnyíthetjük nekik, ha veszünk egy csúszásgátló szőnyeget a fürdőkád vagy zuhanyzó aljára, így a kis tappancsaik nem fognak csúszkálni. Ez biztonsági szempontok miatt is fontos – nézzük, mit tehetünk még a biztonság érdekében!

Így lehet biztonságos az otthonunk

Az állatok előszeretettel kóstolják meg a kerti- és szobanövényeket, ám előfordulhat, hogy az számukra mérgező anyagokat tartalmaz. Mielőtt kedvencünk számára elérhető helyre tennénk egy növényt – akár a házban, akár a kertben – mindig olvassunk utána, hogy a mérgező növények közé tartozik-e. Néhány tipikus példa az állatok számára mérgező növényekre az aranyeső, az aloe vera, a gyöngyvirág, a liliom, a dracéna, a fikusz, a könnyezőpálma, az anyósnyelv és a buzogányvirág is. Ezen kívül az is fontos, hogy az állatok ne férjenek hozzá az elektronikai eszközök kábeleihez, tisztítószerkehez, és számukra veszélyes élelmiszerekhez sem, ezért ezeket a szempontokat is vegyük figyelembe, ha állatbarát otthont szeretnénk kialakítani. Vegyünk olyan szemetest, aminek a fedelét a kutyák nem tudják kinyitni, és arra is figyeljünk, hogy ne tudjanak inni a tisztítószeres WC-ből. Ha a garázsra gondolunk, szintén ajánlott olyan helyre tenni az éles szerszámokat és folyadékokat, ahol kedvencünk nem éri el őket, illetve, ha véletlenül kiömlik például a fagyálló, azonnal alaposan takarítsuk fel a földről. Medencés ház esetén győződjünk meg arról, hogy kedvenceink nem tudják felügyelet nélkül megközelíteni azt: kerítsük el vagy fedjük le a medencét. Mivel a macskák egy könnyed ugrással szinte bárhová fel tudnak jutni, szereljünk fel macskahálókat az ablakokhoz, erkélyhez, vagy a kertbe, hogy biztosan elkerülhessük a szökéssel járó baleseteket.

A macskák különös figyelmet igényelnek

A macskák a kertben könnyebben találhatnak olyan felületet, ahol karmaikat élesíthetik, ám a lakásban előfordulhat, hogy erre a célra a bútorokat használják. Ha szeretnénk ezt elkerülni, biztosítsunk megfelelő mennyiségű kaparófelületet a cicáknak: rengeteg különböző méretű kaparófa közül válogathatunk, így nem lesz nehéz megtalálni azt, ami az otthonunk adottságainak és kedvencünknek is megfelelő lehet. Számos vicces videót láthatunk arról, ahogy a doromboló négylábúak levernek a polcról egy-egy dekortárgyat, vagy éppen a függönybe kapaszkodnak bele. Ez azonban a gyakorlatban nyilvánvalóan sok bosszúságot okozhat, ráadásul balesetveszélyes is lehet. Érdemes tehát gondoskodnunk a függönyök és a polcok megfelelő rögzítéséről, illetve a lakás berendezésénél ajánlott figyelembe venni, hogy a törékeny dísztárgyak ne legyenek a cicák számára hozzáférhető helyen.

Ne feledkezzünk meg a kisebb állatokról sem!

Egy kisebb méretű háziállat nem jár kevesebb felelősséggel, sőt, több olyan dologra is oda kell figyelnünk, ami egy kutya vagy macska esetén nem feltétlen okoz fejtörést. A halak, hörcsögök, nyulak vagy tengerimalacok sokkal nagyobb teret igényelnek, mint gondolnánk. Éppen ezért helyezzünk kiemelt figyelmet a megfelelő lakhely megválasztására, amely során nemcsak a méretet kell figyelembe vennünk, hanem azt is, hogy melyik állatnak milyen típusú otthonra van szüksége. A tengerimalacoknak és a nyulaknak például a ketrec, a madaraknak a kalitka, míg a hörcsögöknek a terrárium lesz a megfelelő választás. Amikor azt tervezzük meg, hogy a lakáson belül hol fogjuk elhelyezni az állatot, ügyeljünk a megfelelő hőmérséklet és a szellőzés biztosítására, illetve arra is, hogy a kifutóból se tudjanak megszökni kedvenceink. A madarak esetén fontos szempont még a reptetés: erre is olyan helyet válasszunk, ahonnan nem tudnak kirepülni és elszökni.

Lakásbiztosítás kisállat kiegészítővel

Gazdinak lenni sok szempontból nagy felelősséget jelent – a lakás átrendezése mellett a teendőink közé tartozik még az oltások beadatása, chipeltetés, illetve kedvencünk váratlan megbetegedése esetén a megfelelő állatorvosi ellátás biztosítása. Anyagi szempontból kihívást jelenthet a költséges vizsgálatok kifizetése, ám könnyíthetünk a helyzetünkön, ha rendelkezünk kisállatbiztosítással. Kevésbé ismert tény, hogy ilyen biztosítást már lakásbiztosításunk mellé is választhatunk kiegészítőként: a Biztosítás.hu lakásbiztosítás kalkulátorában a kiegészítő szolgáltatások alatt az állati és növényi károknál jelöljük be, hogy hány kisállatot szeretnénk biztosítani. Lehetőségünk van kutyatartói felelősségbiztosítást is kötni, ami a kedvencünk által másoknak okozott károkat téríti meg, ezt azonban csak kutyákra köthetjük meg, szemben a kisállatbiztosítással, amivel akár macskákat is biztosíthatunk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 06. 16.