Mire figyeljünk, ha külföldön taxiznánk?

Bármikor adódhat olyan helyzet, amikor külföldön taxiba kell szállnunk, vagy csupán a kényelem miatt ezt a közlekedési formát választjuk. Emiatt fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan tudunk a lehető legbiztonságosabban taxizni egy idegen országban, ahol esetleg a nyelvet sem beszéljük. Érthető, ha elsőre sok kérdés merül fel bennünk a témával kapcsolatban, de ez a folyamat nem olyan bonyolult, mint gondolnánk. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos külföldi taxizásról!

Megéri külföldön taxival közlekedni?

Egyértelmű, hogy a legtöbb országban nem a taxizás a legkedvezőbb közlekedési forma, ami az anyagi szempontot illeti, azonban adódhatnak olyan esetek, amikor megéri ezt választani. Ha például sok csomagot viszünk magunkkal és nem szeretnénk a tömegközlekedési eszközökön, illetve az átszállásoknál cipekedni, a taxi jó megoldás lehet. Hasonlóképpen abban az esetben is megéri a taxit választani, ha a szállásunk nem a belvárosban, hanem egy nehezebben megközelíthető helyen található, ahova csak nagyon bonyolultan vagy egyáltalán nem juthatunk el tömegközlekedéssel. Ezen kívül olyan szerencsétlen helyzet is előállhat, hogy járatkésés miatt lekéssük az utolsó transzferjáratot a repülőtérről a városba – ilyenkor is a segítségünkre lehet a taxi, ám arra számítanunk kell, hogy ez sajnos általában sokkal drágább, mintha tömegközlekedéssel jutnánk be a városba. Mivel a taxiért nem személyenként kell fizetnünk, akkor is érdemes lehet megfontolni ezt a lehetőséget, ha hárman-négyen utazunk együtt, ugyanis így megoszthatjuk egymás között a költségeket.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Indulás előtt nézzünk utána a lehetőségeinknek!

Egy utazás szervezése során elengedhetetlen lépés a közlekedés megtervezése: ha taxizni szeretnénk, indulás előtt nézzünk utána az adott országban elérhető szolgáltatóknak, olvassunk ezekről véleményeket és járjunk utána, hogy milyen árakra számíthatunk. Érdemes lehet arról is előre tájékozódni, hogy milyen távolságok vannak az úti célunkon, megéri-e egyáltalán taxiba ülni vagy könnyedén elérhetők a látványosságok gyalogosan, esetleg bérelt biciklivel.

Így taxizzunk biztonságban külföldön

A gyakori turistacsapdákkal sem árt tisztában lennünk, ha egy idegen országban taxiznánk: fontos, hogy ne szálljunk be meggondolatlanul egy út szélén várakozó taxiba, ugyanis könnyen lehet, hogy pórul járunk, és sokszoros áron fogunk eljutni a célállomásra. Ehelyett használjunk inkább telefonos applikációt, hiszen így biztosan ellenőrzött sofőr fog értünk jönni és a fizetéssel sem kell bajlódnunk, intézhetjük az alkalmazáson belül. Előfordulhat továbbá, hogy a taxisofőr átadja nekünk a névjegykártyáját, hogy a legközelebbi alkalommal telefonon rendeljük meg a fuvart, ám jó tudni, hogy ilyen formában valószínűleg többet fogunk fizetni, mintha ugyanezt az alkalmazásban intéznénk, ráadásul a nyelvi akadályok is utunkba állhatnak a telefonálásnál. Tehát ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket, mindenképp maradjunk az applikációnál, ha taxirendelésről van szó.

Töltsük le előre a megfelelő applikációkat!

Ha tehát a lehető legbiztonságosabb megoldást szeretnénk választani a taxizásra, mindenképp applikáción keresztül rendeljük meg a sofőrünket. Miután utánanéztünk, hogy az adott városban milyen szolgáltatók érhetők el, még indulás előtt érdemes letölteni a szükséges alkalmazásokat, hogy ne a helyszínen használjuk el erre a külföldön felhasználható mobilinternet-keretünket. Ez azért is fontos lépés, mert mire odaérünk, már ismerni fogjuk az applikációk működését, így könnyedén és gyorsan tudunk majd magunknak fuvart rendelni. Töltsük le több szolgáltató alkalmazását is annak érdekében, hogy összehasonlíthassuk az árakat, esetleg az érkezési időket, és ezek alapján választhassuk ki a nekünk legkedvezőbb megoldást.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 10. 10.