Olaszország rejtett gyöngyszeme, a mesés Bergamo

A legtöbben akkor érkeznek a bergamói repülőtérre, amikor Milánóba látogatnak, és éppen ezért sokszor teljesen kimarad Bergamo felfedezése, pedig a város és környéke is bőven tartogat látnivalókat. Ősszel tökéletes program a városnézés, ha pedig egy kevésbé látogatott gyöngyszemet fedeznénk fel, Bergamo biztosan elnyeri a tetszésünket. Nem kell aggódnunk, ha kevésbé vagyunk otthon az útitervkészítésben, cikkünkben megmutatjuk, mi mindent érdemes itt megnézni. Éljük át a dolce vitát, irány Olaszország!

Felsőváros

A városba érkezve rögtön szembetűnik a hely jellegzetessége: Bergamo két városrészre osztható, a Felsőváros büszkén magasodik az Alsóvárosnak nevezett városrész fölé. A Felsővárosba siklóval vagy gyalogosan is feljuthatunk, majd elveszhetünk a macskaköves, szűk utcákon a középkori épületek között. Kihagyhatatlan látnivaló itt a városrész főtere, a Piazza Vecchia, ahol egy gyönyörű szökőkutat, egy híres harangtornyot és Olaszország egyik legrégebbi könyvtárát is megtalálhatjuk. Érdekesség, hogy minden este 10 órakor 100 harangütést hallhatunk a toronyból – a régi időkben ezzel jelezték a helyieknek, hogy bezárultak a kapuk. A toronyba a panorámáért igazán megéri felmenni, és a Santa Maria Maggiore bazilikát sem felejthetjük ki a látnivalók sorából.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Alsóváros

A domb lábánál elterülő Alsóváros valamivel modernebb az óvárosi résznél, itt található például Bergamo bevásárlóutcája is, a Via XX Settembre, ahol elegáns üzletek és fényűző éttermek váltják egymást. Bár a legtöbb népszerű látnivaló inkább a Felsővárosban helyezkedik el, az Alsóvárost sem érdemes kihagyni, amikor itt járunk, ugyanis így ismerhetjük meg a város két arcát: a modern, nyüzsgő, városi életet és a középkori emlékek biztosította időutazást.

Várfal

A bergamói Felsővárost körülveszi egy 6 kilométeres várfal, amin teljes hosszában végig lehet sétálni, ezért mindenképp érdemes ebből a szemszögből is megcsodálni a várost. Itt végigsétálva több gyönyörű kaput is találhatunk, amelyek mind-mind az óvárosi részre vezetnek. A 16. században épült várfal igazi építészeti remekmű, ráadásul ha napnyugtakor érkezünk, egy fantasztikus naplementében is részünk lehet séta közben.

Gasztronómia Bergamóban

Ha Olaszország, akkor pizza: ebben a városban számtalan autentikus pizzériát találunk, ahol megkóstolhatjuk a hamisítatlan olasz pizzát. Erre természetesen a legtöbb olasz városban lehetőségünk van, de vajon mi teszi Bergamót gasztronómiai szempontból igazán különlegessé? Ez a város a klasszikus olasz desszert, a stracciatella fagylalt hazája, 1961-ben a La Marianna étteremben alkották meg az utánozhatatlan, tejes, krémes desszertet. Ha tehát igazi bergamói különlegességre vágyunk, keressük meg ezt az éttermet az óvárosban, és próbáljuk ki az eredeti stracciatellát.

Kirándulás a környéken

Bergamo városát nagyjából egy nap alatt felfedezhetjük, ám ennek ellenére érdemes több napos utazást tervezni ide, ugyanis a környék is rengeteg kincset rejt. Amennyiben egy kis természetjárást iktatnánk be a városnézés mellé, bátran válogathatunk az észak-olaszországi tavak közül – a Comói-tavat másfél, az Iseói- és a Garda-tavat nagyjából két óra alatt érhetjük el tömegközlekedéssel. Ha pedig még több városnézésre vágyunk, a nyüzsgő Milánó és a római kori emlékekkel díszített Brescia várnak minket, amelyek egy órás utazással megközelíthetők.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 26.