Barangolás mesés tájakon: 5 elbűvölő tó Észak-Olaszországban

Ha nem tudunk dönteni az úti célunkról, egy tóvidék mindig jó választás, hiszen ilyen környéken általában gyönyörű tájakat láthatunk és mennyei nyugalomra lelhetünk. Észak-Olaszország híres szebbnél szebb tavairól, melyek közül bármelyiket választjuk, nem lőhetünk mellé, akár fürdőzésre, akár túrázásra, akár csupán a gyönyörű őszi táj látványára vágyunk. Mutatjuk az észak-olasz tóvidék legszebb tavait!

Luganói-tó

A Comói-tó szomszédságában elhelyezkedő Luganói-tavon Olaszország és Svájc osztozik, így ha ezt a lenyűgöző tavat célozzuk meg, akár egyszerre két országot is felfedezhetünk. Ha Olaszországban maradnánk, barangoljuk be a tóparti Porlezza települést, ahol akár meg is mártózhatunk a tóban, ha pedig a lehető legfantasztikusabb panorámát szeretnénk látni, menjünk át Svájcba és kabinos felvonóval hódítsuk meg a Monte San Salvatorét. A tó érdekessége továbbá, hogy a svájci oldalon található egy olasz település, ami úgynevezett exklávéja Olaszországnak: a Campione d’Italia olyan sajátos helyzetben van, hogy minden oldalról Svájc veszi körül, mégis Olaszországhoz tartozik. Ennek megfelelően a szabályok is elég vegyesek ezen a területen, tehát például a hivatalos fizetőeszköz a svájci frank, de olasz rendszámokkal látják el az autókat.

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Garda-tó

Az ország legnagyobb tava, a Garda-tó sem szűkölködik látnivalókban és mesés tájakban, itt biztosan mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást. Érdemes több nappal tervezni, ugyanis rengeteg olyan város terül el a tó partján, amely megér egy látogatást – ezek között legegyszerűbben hajóval közlekedhetünk, amire akár napijegyet is válthatunk. Ha egy bájos középkori várost szeretnénk felfedezni, Sirmione vagy Malcesine felé kell vennünk az irányt, és jó hír, hogy egyik helyen sem merül ki a programlehetőségek sora a városnézésben: Sirmione kiváló strandokkal, Malcesine pedig fantasztikus túralehetőségekkel és egy siklóval is rendelkezik. A tó déli részén, Peschiera del Garda közelében egy vidámparkot és egy aquaparkot is találunk, nyugaton pedig a Gardone Riviera nevű város botanikus kertje várja az érdeklődőket. Egy dolog azonban közös ezekben a tóparti településekben: mindegyik helyen elbűvölő látványban lehet részünk a tónak és az azt körülölelő hegyeknek köszönhetően.

Maggiore-tó

Ha nem tudunk ellenállni egy-egy mesés szigetnek, a legjobb, ha felírjuk a bakancslistánkra a Maggiore-tavat is, itt ugyanis nem egy, hanem rögtön három nagyobb és két kisebb sziget vár felfedezésre. Az Isola Bellát gyakran emlegetik Olaszország egyik legcsodálatosabb látványosságaként, nem is véletlenül: a szigeten található halászfalu, függőkert és a barokk palota szépségének nehezen lehet ellenállni. A tó legnagyobb szigetén, az Isola Madrén szintén találunk egy palotát és egy szépséges kertet, a halászok szigete, az Isola dei Pescatori pedig hangulatával csábítja a látogatókat. A másik két aprócska szigetet sem hagyhatjuk figyelmen kívül – a privát hajóval megközelíthető Malghera sziklát például a szerelmesek szigetének is szokták nevezni romantikus miliője miatt. Azt pedig már mondanunk sem kell, mennyire fantasztikus kilátás tárul elénk a hegyvidéki tájra a szigetekről és a tópartról egyaránt.

Iseói-tó

Az előbbiekhez képest kevésbé népszerű úti cél az Iseói-tó, pedig ez is legalább annyira festői, mint nagyobb szomszédai. Partján apró városokat látogathatunk meg, és itt is találunk egy szigetet, amelyen több halászfalu és egy nagyjából 600 méter magas hegy is helyet foglal. A szigetet akár körbe is sétálhatjuk, de kerékpár bérlésére is van lehetőség, illetve a hegyet is meghódíthatjuk különféle túraútvonalakon. Ha itt járunk, nem szabad kihagynunk a Peschiera Maraglio és Sensole településeket összekötő tóparti sétányt, ahol olajfák mellett sétálhatunk el, miközben a tó és egy kisebb sziget látványát élvezhetjük.

Orta-tó

Ha kerülnénk a tömeget, az Iseói-tó mellett az Orta-tó is remek választás lehet, ahol igazán megtapasztalhatjuk az olasz életérzést. Vesszünk el Orta San Giulio szűk utcáin, találjunk rá a legjobb eldugott éttermekre és szippantsuk magunkba a település romantikus hangulatát. Ahogyan azt már láthattuk, egyetlen észak-olasz tó sem az igazi sziget nélkül: az Orta-tavat a San Giulio-sziget ékesíti, rajta a San Giulio bazilikával és kolostorral. A környék és a sziget hangulatáról az is árulkodik, hogy sokan azért hajóznak ki ide, hogy ebben a mesés környezetben mondhassák ki a boldogító igent. Madártávlati panorámáért célozzuk meg a tó nyugati oldalát és látogassunk el a Madonna del Sasso szentélyhez (Santuario della Madonna del Sasso) – innen ráláthatunk a tóra és a környező hegyekre egyaránt.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 09. 08.