Autóval 1000 kilométeren belül: 4 úti cél és egy tipp

Egyfajta szabadságot ad, ha autóval indulunk útnak: sokkal több érdekességet láthatunk, mint a repülőből, ott állunk meg, ahol szeretnénk, és nem utolsósorban az úti célunkon is több helyre eljuthatunk. A nyaralás helyszínének kiválasztása azonban sokszor fejtörést okoz, hiszen a tervezett programokat, a látnivalókat és az utazás módját is figyelembe kell venni. Cikkünkben mutatunk 4 kiváló úti célt, ha autóval vágnánk neki a nyaralásnak, és egy tippet is adunk a biztonságos autózáshoz. Öveket becsatolni, induljon az utazás!

Krakkó

Lengyelország remek választás, ha egy kellemes városnézésre vágyunk, ráadásul a helyiek is mindig szívesen fogadják kedves barátaikat, a magyarokat. A fővároshoz, Varsóhoz egy kicsivel többet kell utaznunk, ám Krakkó nagyjából 7 órás autóútra található Budapesttől, és ez a város is bőven tartogat érdekességeket. Hatalmas főterének épületeiben akár több órán keresztül is lehet gyönyörködni, az óvárosban tett séta pedig szintén kihagyhatatlan program – ha igazán pezsgő városi életet szeretnénk megtapasztalni, tökéletes helyen járunk. Emellett Krakkó történelmi jelentőségű városrészekkel is rendelkezik: látogassunk el a Királyi Palotába és a zsidónegyedbe, hogy megismerjük a város történelmi emlékeit. Ha pedig kiszakadnánk a városi környezetből, tegyünk egy kirándulást a wieliczkai sóbányához, és szippantsunk bele a sós levegőbe a föld alatt!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Como

Bár Milánót repülővel nagyjából másfél óra alatt elérhetjük – ahonnan Como mindössze 50 kilométer – az autózás szerelmesei bizonyára szívesebben pattannak be saját járművükbe, hogy Szlovéniát átszelve megérkezzenek Olaszországba. A Comói-tó környéke olyan csodálatos vidék, amit egyszer mindenkinek látnia kell: a hegyekkel körülölelt tavacska és a tóparti városok szavakkal le sem írható látványt nyújtanak. Ha igazán halmoznánk az élvezeteket, ne csak a szárazföldről, hanem a vízről is fedezzük fel a környéket, hiszen innen egy teljesen más – talán még lélegzetelállítóbb – látványvilág tárul elénk. Az autós utazás előnye, hogy az összes gyönyörű várost könnyedén felfedezhetjük, ami remek hír, ugyanis Comón kívül is rengeteg gyöngyszemre bukkanhatunk a tóparton. Szuper kaland lehet a változatos tájakon keresztül autóval nekivágni Olaszországnak, ám ne feledjük, hogy ilyen sok vezetés egyszerre megterhelő lehet, ezért ha Milánó és Como felé vesszük az irányt, fontoljunk meg egy hosszabb pihenőt útközben.

Pula

Ha nyár, akkor Horvátország: egyértelmű, hogy a legizgalmasabb autós úti célok listáján egy horvát tengerparti város is helyet érdemel. Az Isztriai-félsziget egyik legnépszerűbb városa, Pula nagyjából 6 óra alatt érhető el Budapestről autóval, és nagyot tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy csupán a tengerpartok miatt érdemes itt nyaralni. Hangulatos óvárost, római kori amfiteátrumot, kalandparkot, akváriumot és vízi akadálypályát is találunk itt, ha pedig mindez nem lenne elég, nagyjából egy órás autóúttal egy aquaparkot is elérhetünk. A legjobban kiépített strandokat a Verudela-félszigeten találjuk, de a közelben van egy szuper gyerekbarát strand is: Medulinban a Bijeca nevű partszakasz.

Bécs

Sokan rögtön a karácsonyi forgatagra és az adventi vásárok sokaságára asszociálnak, ha Bécs kerül szóba, pedig a város ennél sokkal több élménnyel várja a látogatókat az év minden szakaszában. Az építészet szerelmeseinek többek között a Városháza, a Szent István Székesegyház vagy a Hundertwasser-ház lehet érdekes, aki fürdőzni szeretne, az Öreg-Dunában mártózhat meg, az adrenalinfüggőket pedig a Prater vidámpark attrakciói várják. Mindez csak a töredéke azoknak az izgalmas elfoglaltságoknak, amiket Bécsben kipróbálhatunk, tehát ha csak néhány órát szeretnénk vezetni, mégis külföldre mennénk, tökéletes választás az osztrák főváros.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a biztonságra!

Ha autóval utaznánk egy távolabbi városba, az egyik legfontosabb, hogy indulás előtt kérjük autószerelő segítségét a jármű ellenőrzésében, ugyanis komoly problémákat okozhat, ha nem megfelelő műszaki állapotú autóval indulunk útnak. Igyekezzünk minél kevesebb csomagot bepakolni, hogy a lehető legkevesebb legyen az autó terhelése a hosszú úton. Útközben tartsunk rendszeresen pihenőket annak érdekében, hogy a sofőr szellemileg és fizikálisan egyaránt feltöltődhessen. Autós utazás előtt arra is gondolnunk kell, hogy az egyes helyzetekre milyen biztosítási védelemmel rendelkezünk. Nézzünk utána, hogy mely országokban érvényes az itthon megkötött kötelező és CASCO biztosítás, illetve utasbiztosításunkhoz válasszunk gépjármű asszisztencia szolgáltatást is. A kötelező az általunk másoknak okozott károkat, a CASCO biztosítás a saját autónkban keletkezett sérüléseket fedezi, míg a gépjármű asszisztencia a jármű műszaki meghibásodása esetén nyújt segítséget. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem elég csupán megkötnünk a biztosítást, tisztában kell lennünk azzal is, hogy milyen helyzetekben támaszkodhatunk a biztosító segítségére. A biztosítási feltételek áttanulmányozásával elkerülhetjük, hogy az egyébként is kellemetlen helyzetben a bizonytalanság is gondot okozzon. Ne feledjük, hogy utazás közben is első a biztonság – tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a biztonságos nyaralás érdekében!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 07. 25.