Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Kötelező biztosítás külföldön: hol érvényes a KGFB?

Egy közlekedési baleset akkor is rendkívül kellemetlen, ha ismerős terepen történik, és ilyenkor is jól jön, ha tisztában vagyunk a kárrendezés lépéseivel, ám ez külföldön hatványozottan igaz. Vajon a Magyarországon megkötött kötelező biztosítás külföldön is érvényes? Mit kell tennünk, ha külföldön balesetet okozunk, és hogyan kell eljárni, ha nekünk okoznak kárt? Cikkünkben összefoglaltuk, mi mindent kell tudni a kötelező biztosításról a külföldön bekövetkező károk vonatkozásában. Nézzük a tudnivalókat!

Kötelező biztosítás külföldön: mely országokban érvényes?

Autós utazás esetén nem árt, ha tudjuk, hogy a kötelező biztosítás külföldön is érvényes-e, és amennyiben igen, mely országokban vehetjük igénybe. Viszonylag könnyű dolgunk van, ha Európán belül utaznánk autóval: az Európai Gazdasági Térség és a Zöldkártya Rendszer valamennyi tagországában, illetve Svájcban is érvényes a Magyarországon megkötött kötelező biztosítás. Ez azt jelenti, hogy amennyiben külföldön kárt okozunk valakinek, a biztosító vállalja a károk helyreállításának megtérítését a károsult autós számára. Más a helyzet akkor, ha saját autónk is megsérül: az így keletkezett károk helyreállításában csak a CASCO biztosítás segítségére támaszkodhatunk. Ennek területi hatálya azonban társaságonként eltérő lehet, ezért érdemes utánanéznünk, hogy a mi biztosításunk pontosan mely országokra terjed ki.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mivel igazolhatjuk, hogy van érvényes kötelezőnk?

A legtöbb esetben külföldön sincs szükség külön igazolásra a kötelező biztosítás meglétéről, ugyanis a hatóságok az országjelzéssel ellátott rendszám alapján tudják ellenőrizni, hogy van-e érvényes KGFB-nk. Ez azokra az országokra vonatkozik, amelyek tagjai az úgynevezett rendszámegyezménynek, egyéb esetben utazás előtt ki kell váltanunk a zöldkártyát. Ugyan a rendszámegyezmény tagországaiban a zöldkártya nem kötelező, mégis javasolt külföldi utazás esetén célországtól függetlenül kiváltani, ugyanis baleset bekövetkeztekor egyszerűbb a dolgunk, ha nálunk van. Ezt a legtöbb biztosítónál akár online is igényelhetjük, az igazolólap kiállítása pedig díjmentes – annál a társaságnál kell intézkednünk, ahol a kötelező biztosítási szerződésünket megkötöttük.

Hogyan segít a kötelező biztosítás külföldön?

A kötelező biztosítás külföldi károkozás esetén is segítséget nyújt, ezért nem kell aggódnunk amiatt, hogy egy esetleges baleset bekövetkeztekor a károsult költségeit saját zsebből kell fizetnünk. Ha nem történt személyi sérülés és elismerjük a felelősségünket, nem kell rendőrt hívnunk a helyszínre, azonban arra figyeljünk, hogy a kék-sárga baleseti bejelentőt pontosan töltsük ki és fotókkal is dokumentáljuk a helyszínt. A balesetet mihamarabb, de a hazaérkezéstől számított legkésőbb 5 napban jelentsük be a saját biztosítónknak, aki a kárbejelentő alapján a vétlen sofőr kárait megtéríti.

Így működik a kárrendezés külföldön, ha nekünk okoznak kárt

Talán meglepő lehet, hogy amennyiben nekünk okoznak kárt külföldön, és a balesetért felelős sofőr kötelező biztosításának terhére intézkedünk, szintén a kék-sárga kárbejelentő lapot használhatjuk a történtek dokumentálására – sőt, akár magyar nyelven is kitölthetjük azt. A MABISZ E-kárbejelentő applikációja is jó megoldás lehet a káresemény rögzítésére: ilyenkor a „külföldi biztosító” lehetőséget kell kiválasztanunk, ezután pedig a MABISZ által üzemeltetett Információs Központ fogja továbbítani kárigényünket az illetékes külföldi biztosítótársaságnak. Ami még ennél is fontosabb, hogy semmiképpen ne írjunk alá olyasmit, amit nem értünk, ugyanis ennek később a kárrendezés szempontjából súlyos következménye lehet! Ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, a kárrendezésben kérhetjük egy kárrendezési megbízott segítségét, aki a külföldi biztosítónál intézkedik az ügyünkben, azonban ezt mi magunk is megtehetjük, amennyiben nyelvi akadályok nem állnak az utunkba. A kárrendezés mindig annak az országnak a jogszabályai alapján történik, ahol a baleset bekövetkezett.

Mi a helyzet akkor, ha lerobban az autó?

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kötelező biztosításunk külföldön is csak baleset okozása esetén segít a vétlen sofőrnek, de ezen kívül számos olyan helyzet adódhat, amikor anyagi segítségre lehet szükségünk az autós utazás során. Ilyen például egy váratlan műszaki meghibásodás okozta fennakadás, ami szintén megemelheti a kirándulás költségeit. Erre úgy készülhetünk fel, ha utasbiztosításunk mellé gépjármű assistance szolgáltatást is választunk, ami számos fejfájástól megkímélhet minket. A biztosítás feltételeitől függően az autó szervizbe szállításában vagy javításában kaphatunk segítséget, de egyes ajánlatok a továbbutazásra vagy a helyszíni szállásra is biztosítanak fedezetet.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.