Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mit érdemes tudni a bonus-malus besorolásról?

Ha balesetet okozunk, nem csak a kárrendezéssel járó ügyintézés okozhat kellemetlenséget – ilyenkor változik bonus-malus besorolásunk is. Az autótulajdonosok nagy része bizonyára találkozott már ezzel a kifejezéssel, viszont nem biztos, hogy a jelentése, valamint a vonatkozó szabályok mindenki számára egyértelműek. Tudja meg cikkünkből, hogy mi alapján változik a bonus-malus besorolás, és mire kell figyelni ezzel kapcsolatban!

Mit jelent a bonus-malus?

A bonus-malus (ejtsd: bónusz-málusz) a gépjármű üzembentartójának kártörténeti adatai alapján határozható meg: a biztosító bonus fokozattal jutalmazza a biztonságos és felelős vezetést, károkozás esetén viszont elveszítjük aktuális besorolásunkat, és akár több fokozattal is visszaeshetünk (malus). Mindez a kötelező biztosításunkat is befolyásolja: amennyiben az adott biztosítási évben nem okozunk balesetet, alacsonyabb biztosítási díjra számíthatunk, ellenkező esetben pedig akár duplájára is nőhet a kötelező biztosítás rendszeres díja.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mi alapján változik a bonus-malus fokozat?

A bonus-malus rendszer szerint minden új üzembentartó A00 besorolással indul – ez a besorolás akkor válhat bonus fokozattá, ha az adott biztosítási évben nem okozunk balesetet. Ilyenkor a következő biztosítási időszakban B01 kategóriába kerülünk, majd egy év múlva B02, és így tovább – úgy növelhetjük tehát a bonus fokozatot, ha balesetmentesen közlekedünk. Egy vagy több károkozás esetén – a kár mértékétől függetlenül – annak megfelelően romlik a besorolásunk, hogy éppen milyen kategóriába tartozunk. Így nem feltétlenül esünk malus besorolásba, ha balesetet okozunk, de mindenképp negatív következményekkel jár: a KGFB díja akár szintenként is jelentős eltérést mutathat. A fokozatok változása gépjármű-kategóriánként eltérő lehet, az alábbi táblázat mutatja a személygépjárműre és motorkerékpárra vonatkozó szabályozást.

Bonus-malus besorolás változása

Balesetet okoztam – megtarthatom a bonus-malus besorolásom?

Baleset okozójaként a biztosítónk megtéríti a vétlen sofőr kárait, valamint ezzel egy időben csökken a bonus-malus besorolásunk is. Amennyiben mégis szeretnénk elkerülni a KGFB díj emelkedését és megtartani a korábbi bonus-malus fokozatot, van rá lehetőségünk: visszafizethetjük a biztosítónak az okozott kár teljes összegét. A kárkifizetésről a biztosítótól értesítést kapunk, ezt követően 45 napunk van arra, hogy az ebben meghatározott összeget megtérítsük – ilyen módon megtarthatjuk korábbi besorolásunkat.

Bonus-malus átvitele másik járműre

Amennyiben eladjuk autónkat, fontos, hogy ezt a biztosítónak is bejelentsük, és szerződésünket érdekmúlás okán mondjuk fel. Ilyenkor be kell fizetnünk az aktuális időszakra vonatkozó biztosítási díjat, különben szerződésünk később díjnemfizetéssel fog megszűnni, ami számos negatív következménnyel jár. Nem kell aggódnunk, természetesen ezt az összeget időarányosan visszakapjuk a biztosítótól. Ha érdekmúlás okán mondjuk fel a szerződést, bizonyos feltételek mellett megtarthatjuk korábbi besorolásunkat. Ha például autót vezettünk, ám most motorra váltanánk, ugyanúgy kiinduló, A00 besorolást kapunk az új járműre vonatkozóan, ugyanis a bonus-malus besorolás csak ugyanabban a gépjármű-kategóriában tartható meg. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egyszerre két autónak vagyunk üzembentartói: mindkét autóra külön besorolás érvényes.

A bonus-malus elévülése

Ha ugyanabban a gépjármű-kategóriában kötnénk új KGFB szerződést, 2 évig lehetséges a bonus-malus átvitele egy másik járműre. Ha viszont a régi szerződésünk megszűnése és az új szerződés megkötése között több mint két év telt el, elveszítjük korábbi bonus besorolásunkat, és visszakerülünk a kiinduló, A00 kategóriába. A bonus-malus elévülése tehát 2 év – amennyiben mindenképp szeretnénk megtartani a megszerzett fokozatot, erre a határidőre kell figyelnünk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 04.