Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mi történik, ha elhajt a kárt okozó sofőr?

Egy közlekedési baleset már önmagában is rendkívül kellemetlen szituáció, a stresszt pedig csak fokozza, ha a balesetet okozó sofőr elhajt a helyszínről. Ilyenkor könnyen azt érezhetjük, hogy magunkra maradtunk a problémánkkal, de jó hír, hogy ebben az esetben sincs minden veszve. Vajon mit tehetünk a károkozó sofőr felkutatásáért? Hogyan és kinél érvényesíthetjük kárigényünket, ha esetleg nem sikerül megtalálnunk a cserben hagyót? Cikkünkben megválaszoljuk ezeket a kérdéseket!

Utasbiztosítás kalkulátor

Utasbiztosítási ajánlatok, akár már aznapi induláshoz!

Díjszámítás »

Mit tegyünk, ha elhajt a károkozó?

Ha valaki kárt okoz nekünk és továbbhajt vagy parkoló autónkhoz visszatérve vesszük észre, hogy meghúzták, de nem hagytak elérhetőséget vagy kitöltött baleseti bejelentőt, a legfontosabb, hogy valamilyen módon megpróbáljuk kideríteni a cserben hagyó rendszámát. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha éppen le tudjuk olvasni a rendszámot vagy találunk a helyszínen olyan szemtanút, aki esetleg megjegyezte azt. Segíthet, ha rendelkezünk fedélzeti kamerával, ami rögzítette az esetet – ilyenkor ennek a felvételeire lesz szükségünk, hogy felkutassuk a károkozót. Fontos, hogy cserbenhagyás esetén mindig hívjunk rendőrt, ugyanis ők elkérhetik a közeli épületek biztonsági kameráinak felvételeit, amelyek szintén segíthetnek az ügy megoldásában. Jó tudni, hogy a cserbenhagyás bűncselekménynek minősül, ráadásul személyi sérülés esetén a károkozónak segítségnyújtási kötelezettsége is van, ezért amennyiben sikerül felkutatni az elkövetőt, büntetőeljárásra, súlyosabb esetben pedig akár börtönbüntetésre is számíthat. Ne feledjük, hogy ilyenkor is elengedhetetlen, hogy fotókkal részletesen dokumentáljuk a helyszínt és a károkat, hiszen ezzel bizonyíthatjuk a történteket és a kárrendezést is megkönnyíthetik majd a fotók. A rendszám alapján ezután a MABISZ-nál egy adatlap kitöltésével lekérdezhetjük a károkozó kötelező biztosítására vonatkozó adatokat, majd a biztosítónál bejelenthetjük kárainkat. Akkor sem kell aggódnunk, ha esetleg nincs meg a rendszám – nézzük, mit tehetünk ilyenkor!

Mi az a Kártalanítási Számla?

Mivel a kötelező biztosítás az általunk másoknak okozott károkat téríti meg, ezért amennyiben mi vagyunk a baleset károsultjai, a kárt okozó sofőr biztosítása segíthet nekünk. Ehhez azonban arra van szükség, hogy ismerjük a károkozó és kötelezője adatait, ami cserbenhagyásnál nem feltétlenül biztosított. A MABISZ éppen emiatt fenntart egy úgynevezett Kártalanítási Számlát azokra az esetekre, ha a balesetet ismeretlen károkozó vagy olyasvalaki okozza, akinek nincs érvényes kötelező biztosítása. Ha tehát nem sikerül kiderítenünk, ki okozta a cserbenhagyásos balesetet, akkor sem maradunk teljes mértékben segítség nélkül: a Kártalanítási Számla bizonyos esetekben segíthet a káraink megtérítésében. Ilyenkor értelemszerűen nem a biztosítónál, hanem a MABISZ kárbejelentő felületén kell bejelentenünk a kárt és a kártérítés ügyében is ők fognak eljárni.

Ez segíthet még cserbenhagyás esetén

Jóllehet, ismeretlen károkozó esetén a Kártalanítási Számla egyes helyzetekben fedezheti a kárainkat, mégis sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha rendelkezünk CASCO biztosítással is. Ilyenkor ugyanis egészen egyszerűen a saját biztosítónkhoz fordulhatunk segítségért, aki megtéríti többek között a töréskárokat is, tehát nem kell saját zsebből finanszíroznunk a javítást. A CASCO ezen kívül olyan esetekben is jól jön, ha egy közlekedési balesetben mi vagyunk a hibásak és saját autónk is megsérül, kavicsfelverődés miatt megreped a szélvédő, esetleg a jégeső károkat okoz a járműben. Ha pedig csak bizonyos károkra szeretnénk bebiztosítani magunkat és autónkat, lehetőségünk van részcasco megkötésére is. Jól látható tehát, hogy mennyire sokrétű védelemre tehetünk szert ezzel a biztosítással, ezért érdemes megfontolni a CASCO megkötését. Ha tudatos döntést szeretnénk hozni, mindenképp hasonlítsunk össze több ajánlatot, majd ezek közül válasszuk ki azt, amelyik leginkább megfelel az igényeinknek.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 08. 10.