Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Zöld rendszám: kinek jár és hogyan parkolhatunk vele?

Ma már egyáltalán nem meglepő, ha zöld rendszámos autót látunk az utakon, hiszen a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok mellett az elektromos autóval igénybe vehető kedvezmények is meggyőzőek. Ezzel kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon pontosan milyen típusú autók számítanak környezetkímélőnek, és milyen szabályok vonatkoznak a parkolásra elektromos autóval. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a zöld rendszámról!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Ki kaphat zöld rendszámot?

A vonatkozó jogszabály szerint zöld alapszínű rendszámot a környezetkímélő autók kaphatnak, de vajon pontosan mi a feltétele annak, hogy egy járművet környezetkímélőnek minősítsenek? Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudnunk kell, hogy minden gépjármű besorolható egy úgynevezett környezetvédelmi osztályba annak megfelelően, hogy mekkora az autó károsanyag-kibocsátása. Környezetkímélő gépkocsinak tekinthetők az elektromos gépkocsik és a nulla emissziós gépkocsik, tehát az 5E, 5P, 5N és 5Z környezetvédelmi besorolással rendelkező autók. Ezekbe a kategóriákba tartoznak a tisztán elektromos autók, azok a plug-in hibridek, amelyek tisztán elektromosan legalább 25 kilométer megtételére képesek, illetve a növelt hatótávolságú hibridek, amelyek elektromos hajtással 50 kilométer megtételére képesek. Tehát amennyiben ilyen autót vezetünk, jogosultak vagyunk a zöld rendszám használatára, és az ezzel járó kedvezmények igénybevételére.

A plug-in hibridek problémája

Környezetvédelmi szempontból a plug-in hibridek okozzák a legtöbb fejtörést, ugyanis bár zöld rendszámmal rendelkeznek, nagy teljesítményük miatt károsanyag-kibocsátásuk nem tér el nagy mértékben a hagyományos – benzines vagy dízeles – gépkocsikétól. Emiatt számíthatunk arra, hogy a jövőben felül fogják vizsgálni a plug-in hibridek zöld rendszámra való jogosultságát, és esetleg leszűkítik a környezetkímélőnek minősített járművek körét. Erről azonban még nem született döntés, tehát egyelőre azok is élvezhetik a zöld rendszám előnyeit, akik plug-in hibridet vezetnek.

Így működik a zöld rendszám igénylése

Azokat az elektromos autókat, amelyek 2015 ősze után kerültek forgalomba Magyarországon, már eleve zöld rendszámmal látták el, tehát új rendszámot csak azoknak kell igényelniük, akik ennél idősebb, vagy külföldről behozott elektromos autót vezetnek. Ilyenkor a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (NKH) kell eljárnunk: el kell vinnünk az autót egy szemlére, amelynek során megállapítják, hogy az valóban jogosult-e az 5-ös környezetvédelmi besorolás egyikére. Jóllehet, a legtöbb esetben ezzel kapcsolatban nincs teendőnk, mégis jó, ha tudjuk, hogy a szemléhez szükség van a gyártótól származó igazolásra, amelyben fel van tüntetve, hogy a jármű valóban elektromos. A hazánkban forgalomban lévő autók esetén a közlekedési hatóság rendszerében megtalálható ez az igazolás, tehát nem nekünk kell beszerezni. A szemlét követően okmányirodában igényelhetünk új, zöld rendszámot az NKH által kiállított igazolás birtokában. Fontos tudnunk, hogy az új rendszám betű- és számkombinációja eltér a jelenlegi rendszámunktól, tehát új forgalmi engedélyre is szükségünk lesz, illetve a kötelező és CASCO biztosítónknál is be kell jelentenünk a változást.

Zöld rendszám és parkolás

Elektromos autóval számos kedvezményt vehetünk igénybe, amelyek közül talán az egyik legvonzóbb az ingyenes parkolás lehetősége. Zöld rendszámmal ingyenesen parkolhatunk több nagyvárosban – ezzel is arra buzdítva az autósokat, hogy a hagyományos helyett környezetkímélő megoldást válasszanak. Azonban, ha csak az ingyenes parkolás miatt köteleződnénk el egy új elektromos autó mellett, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy számos önkormányzat fontolgatja az elektromos autók ingyenes parkolási lehetőségének felülvizsgálatát, sőt, vannak, akik már döntöttek is erről. Szombathelyen például csak bizonyos zónákban parkolhatunk ingyenesen elektromos autóval, a város többi részén azonban a zöld rendszám ellenére is fizetnünk kell. Pécsett pedig arról döntöttek, hogy a járványügyi veszélyhelyzet végével kizárólag a tisztán elektromos autók számára marad díjmentes a parkolás, a szintén zöld rendszámos plug-in hibridektől megvonják ezt a kedvezményt. Más városokban – például Siófokon vagy Szentendrén – teljesen megszüntették az ingyenes parkolást. Összességében tehát elmondható, hogy már korántsem nevezhető egységesnek a zöld rendszámos autók parkolására vonatkozó szabályozás, tehát ha szeretnénk elkerülni a bírságot, érdemes mindig utánajárnunk az adott város aktuális rendelkezéseinek.

Hogyan spórolhatunk még az elektromos autóval?

Az ingyenes parkolás mellett más szempontok miatt is megéri elektromos autót vásárolni: egy új jármű beszerzése esetén illetékmentesség és számos adókedvezmény illet meg minket. A zöld rendszám előnyei közé tartozik, hogy nem kell vagyonszerzési illetéket, regisztrációs adót, illetve gépjárműadót fizetnünk, tehát az autóvásárlás összességében kedvezőbb lehet, mintha egy hasonló árkategóriájú benzines vagy dízeles jármű mellett döntenénk. Nem is beszélve arról az összegről, amit havonta tankolásra költünk el: akár tisztán elektromos, akár hibrid járművet választunk, ezen is nagy összegeket spórolhatunk. Kevésbé anyagi, és sokkal inkább kényelmi szempont, de szintén nem elhanyagolható, hogy az elektromos autók elterjedésével már országszerte egyre több töltőállomás áll rendelkezésünkre, ahol akár fél óra alatt is feltölthetjük az autót.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 12.