Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Lehetséges-e a kötelező biztosítás szüneteltetése?

Amennyiben tartósan félretennénk az autónkat, nem jó ötlet, ha egyszerűen nem fizetjük be a kötelező biztosítás aktuális díját, ugyanis ha így cselekszünk, a biztosító díjnemfizetés okán felmondja a szerződésünket. Vajon mi a helyes lépés ilyen helyzetben és hogyan mentesülhetünk a kötelező megfizetése alól, ha hosszabb ideig nem közlekednénk az autónkkal? Tudja meg cikkünkből, hogyan működik a kötelező biztosítás szüneteltetése!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mi a kötelező biztosítás szüneteltetésének feltétele?

Abban az esetben van lehetőségünk szüneteltetni a kötelező biztosítás fizetését, ha a járművünket ideiglenesen kivonatjuk a forgalomból. Ilyenkor a kivonás tényéről értesítenünk kell a biztosítót, aki felfüggeszti a szerződésünket a kivonás időtartamáig – ez maximum 6 hónap lehet, ugyanis fél év elteltével a járművet automatikusan visszahelyezik a forgalomba, a díjfizetési kötelezettség pedig ettől a dátumtól kezdődően ismételten fennáll. Jó tudni, hogy az ideiglenes kivonást a fél év letelte előtt további 6 hónapra meghosszabbíthatjuk, és ilyenkor a biztosítónak is jeleznünk kell a biztosítás további szüneteltetésére vonatkozó igényünket.

Mi történik a biztosítással egy év után?

A kötelező biztosítás szüneteltetése a forgalomból kivonás időpontjától egészen az ismételt forgalomba helyezésig vagy a szüneteltetés utolsó napjáig érvényes. Egyéb rendelkezés hiányában 6 hónap után ismét hatályossá válik a kötelező biztosítási szerződés, azonban ha meghosszabbítjuk a kivonás időtartamát, és az egy év letelte után sem helyeznénk vissza az autónkat a forgalomba, szerződésünk érdekmúlással megszűnik. Ez önmagában semmilyen negatív következménnyel nem jár, azonban abban az esetben, ha később újra forgalomba helyezzük az autót, mindenképp új kötelező biztosítási szerződést kell kötnünk rá, ugyanis ekkor már nem lesz érvényes biztosításunk, és enélkül közlekedni szabálysértésnek minősül. Éppen ezért nagyon fontos, hogy forgalomból kivonás esetén tartsuk észben vagy írjuk fel valahová a fontos dátumokat, nehogy kicsússzunk a határidőkből.

Fontos, hogy kommunikáljunk a biztosítóval

Bár a kivonás és a visszahelyezés tényéről a biztosítónkat a kötvénynyilvántartó szerv értesíti, érdemes nekünk is jelezni, hogy ideiglenesen kivonattuk az autónkat a forgalomból, hogy biztosan sikeres legyen a kötelező biztosítás szüneteltetése. Ezzel elkerülhetjük, hogy azokban a hónapokban is fennálljon a díjfizetési kötelezettség, amelyekben egyáltalán nem használtuk az autót, ez pedig jelentős felesleges kiadástól kímélhet meg minket. Nem kell megijednünk: a kivonással és a kötelező biztosítás szüneteltetésével kapcsolatos ügyintézés nem olyan bonyolult, mint gondolnánk, és sok esetben megéri megfontolni ennek a lehetőségét, hiszen a forgalomból kivonás eljárási díja mindössze 2300 forint, aminek a sokszorosát spórolhatjuk meg, ha fél vagy egy évig nem kell kötelezőt fizetnünk a garázsban vagy a hosszú szervizelés alatt álló autóra.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 11. 22.