Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Magunknál kell-e tartani a kötelező biztosítást igazoló csekket?

Sokaknak gyakori fejtörést okoz, hogy vajon magunknál kell-e tartanunk a kötelező biztosítás befizetéséről szóló csekket és a biztosítási kötvényt. Mi történik, ha rendőri ellenőrzésnél nem tudjuk felmutatni ezeket, és mi a helyzet egy esetleges baleset bekövetkeztekor? Cikkünkben segítünk eloszlatni az ezzel kapcsolatos kételyeket – nézzük, szükséges-e az autóban tartanunk a biztosítási kötvényt és a csekket!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Megbüntethetnek, ha nincs nálunk a csekk?

Korábban igazoltatás során a forgalmi engedély és a jogosítvány mellett be kellett mutatnunk a kötelező biztosítás befizetését igazoló csekket is. Emiatt sokan megszokásból még mindig maguknál tartják az autóban a biztosítási kötvényt és a csekket, ám ma már erre nincsen szükség. A tévhittel ellentétben már sem a csekk, sem a biztosítási kötvény nem kell ahhoz, hogy igazolni tudjuk, van érvényes kötelező biztosításunk – a rendőrök más módon tudják ezt ellenőrizni. Ettől függetlenül természetesen nem gond, ha az autóban tartjuk a kötvényt és a csekket, de jó tudni, hogy nem kaphatunk büntetést, ha egyik sincs nálunk.

Hogyan ellenőrzik, hogy befizettük-e a biztosítási díjat?

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tudják ellenőrizni, hogy rendelkezünk-e érvényes biztosítással, ha nem kell bemutatnunk a csekket. Rendőri ellenőrzés során egy központi rendszerből, az úgynevezett kötvénynyilvántartóból, elektronikus úton kérdezik le a biztosításunkra vonatkozó információkat. Innen tehát megtudják, hogy rendeztük-e a biztosítási díjat, tehát szabályosan veszünk-e részt a közlekedésben.

Külföldön is hasonlóképpen működik

Szerencsére már a legtöbb külföldi országban sem kell külön igazolással rendelkeznünk a kötelező biztosításunkról, ám a határainkon kívül némileg eltér a lekérdezés módja. A külföldi hatóságok a fent említett kötvénynyilvántartó rendszerhez nem férnek hozzá, ezért ott az országjelzéssel ellátott rendszámunk alapján ellenőrzik, hogy érvényes-e a biztosításunk. Fontos megjegyezni, hogy ez csak a rendszámegyezmény országaiban működik, egyéb esetben zöldkártyát kell kiváltanunk utazás előtt. Mielőtt nekivágnánk egy külföldi útnak autóval, mindenképp tájékozódjunk arról, hogy az adott országra milyen szabályok vannak érvényben a kötelező biztosítás igazolására vonatkozóan.

Ebben az esetben szükség van a kötvényre

Ugyan igazoltatásnál már nincs szükség a biztosítási kötvényre vagy a befizetést igazoló csekkre, azonban van egy olyan szituáció, amikor tudnunk kell a kötvényszámunkat. Egy esetleges baleset bekövetkeztekor ki kell töltenünk a kék-sárga baleseti bejelentőt, és akár mi okoztuk a balesetet, akár vétlen félként veszünk részt a kárrendezésben, fel kell tüntetnünk a kötvényszámot a kárbejelentő lapon. Emiatt fontos, hogy a kötvényszámunk mindig legyen nálunk – ha valamilyen oknál fogva magát a biztosítási kötvényt nem szeretnénk magunkkal vinni, akkor a kötvényszámot feltétlenül írjuk fel a telefonunkba vagy egy papírra, ami mindig az autóban van. Ezzel elkerülhetjük, hogy az eleve kellemetlen helyzet a kötvényszám hiánya miatt még bonyolultabbá váljon.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 12.