Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Kátyúkár: így biztosíthatjuk autónkat erre a kockázatra

Bizonyára minden autótulajdonos belefutott már egy-két kátyúba – egy ilyen találkozás sok kellemetlenséget okozhat és komoly anyagi következményekkel is járhat. Éppen ezért érdemes bebiztosítani járművünket kátyúkárok esetére a kötelező biztosítás mellé választható kiegészítő fedezettel. Vajon hogyan köthető ez a biztosítás, és mit kell tennünk kár esetén? Tudja meg cikkünkből!

Mi a teendő kár esetén?

Ha nem rendelkezünk kátyúkár biztosítással, akkor az útszakasz kezelőjének kell bejelentenünk az autónkban keletkezett kárt. A Budapest Közút Zrt.-hez kell fordulnunk, ha a főváros fő- vagy tömegközlekedési útvonalai egyikén történt a kátyúkár, az egyéb fővárosi vagy más településen belüli útszakaszokért pedig a kerületi és a helyi önkormányzatok felelősek. Az autópályák, valamint a települések közötti és egyes településeken belüli útszakaszok kezelője a Magyar Közút Nonprofit Kft. Attól függően, hogy hol jártunk pórul egy kátyú miatt, egy teljes körű dokumentációval kell jelentkeznünk az adott közútkezelőnél. Éppen ezért érdemes a helyszínre minden esetben rendőrt hívni, aki hivatalos jegyzőkönyvet készít az esetről, illetve feltétlenül dokumentáljuk fotókkal is a helyszínt. Fontos, hogy mindenről több szögből készítsünk fotókat – a kátyúról, az autó vagy alkatrészeinek sérüléséről és az útról egyaránt. Megfelelő dokumentáció hiányában könnyen eleshetünk a kártérítéstől, ezért fordítsunk erre kiemelt figyelmet!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Kátyúkár bejelentése a biztosítónak

Némileg könnyebb a dolgunk, ha van kátyúkárra vonatkozó biztosításunk, ugyanis ilyenkor a biztosítónknak kell jeleznünk a káresetet, aki segítséget nyújt az útkezelő felderítésében, így a hosszas keresést és az ezzel járó ügyintézést elkerülhetjük. Arra figyeljünk, hogy a részletes dokumentáció, valamint a rendőrségi jegyzőkönyv biztosítás megléte mellett is elengedhetetlen! A bejelentést követően a biztosítótól megkapjuk a kártérítést, így a károk helyreállításához nem kell megvárnunk az útkezelő intézkedését és a kártérítési eljárás végét.

Hogyan köthetünk kátyúbiztosítást?

Kátyúkárokra vonatkozó biztosítást a KGFB mellé köthetünk kiegészítőként – ha a Biztosítás.hu kötelező biztosítás kalkulátorát használjuk, a szükséges adatok megadását követően az ajánlati oldalon választhatunk a különféle kiegészítő biztosítások közül. A biztosítói ajánlatok felett válasszuk a „Kötelező + kiegészítő” lehetőséget, így az egyes biztosítások alatt megjelennek a választható extra fedezetek. A kátyúbiztosítás csak néhány ezer forinttal emeli meg az éves KGFB díjat, ám baj esetén hatalmas anyagi segítséget nyújthat, ezért mindenképpen érdemes megfontolni egy ilyen kiegészítő megkötését.

Elég a CASCO biztosítás ilyen helyzetben?

Ha kifejezetten a kátyúkároktól tartunk, nem minden esetben elég, ha rendelkezünk CASCO biztosítással. Ezeket a szerződéseket ugyanis egy bizonyos mértékű önrész meghatározásával köthetjük meg, amelyet a biztosító levon a kártérítésből. A kátyúkárok helyreállítási költsége sok esetben nem haladja meg a szerződésben meghatározott önrészt, így ezeket az üzembentartónak saját zsebből kell fizetnie. Ezért is hasznos, ha kötelezőnk mellé választunk kiegészítőként kátyúbiztosítást is – ez nem tartalmaz önrészt, így kár esetén számíthatunk a biztosító segítségére.

Mi az a kátyúgarancia?

Egyes gumiszervizek úgynevezett kátyúgaranciát alkalmaznak: ha a vásárolt gumiabroncsok megrongálódnak, ingyenes cserét biztosít a szerviz. A garancia természetesen egy meghatározott ideig érvényes és csak bizonyos márkájú gumiabroncsokra vehető igénybe, ezért érdemes több helyen is érdeklődni, mielőtt megvásároljuk a gumikat. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, és tartunk a kátyúkároktól, válasszunk olyan gumiszervizt, amelynél igénybe vehetjük ezt a szolgáltatást.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.