Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Üzembentartói szerződés: mire figyeljünk a kitöltésnél?

Ha üzembentartó váltást tervezünk, fontos tudnunk, hogy milyen teendők várnak ránk. Az egyik lefontosabb feladat az üzembentartói szerződés kitöltése, ugyanis ezzel jelenthetjük be igényünket. Nézzük, mire kell figyelni, hogy az ügyintézés gördülékenyen induljon!

Az üzembentartó váltás első lépése

Az üzembentartó váltás folyamatának első lépése az üzembentartói szerződés kitöltése és benyújtása. Kérelmünket a változástól számított 15 napon belül be kell jelentenünk bámelyik okmányirodában, ugyanis ha ezt elmulasztjuk, a KGFB díjfizetése, és a jármű üzemeltetésével kapcsolatos egyéb költségek továbbra is a korábbi üzembentartót terhelik majd.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mikor kell üzembentartói szerződést írni?

Gépjármű adásvétel esetén is megváltozik az üzembentartó személye, de ilyenkor elegendő csak a tulajdonosváltozást bejelenteni. Ha azonban bármely más ok miatt változik a jármű üzembentartója, mindenképp szerződést kell írnunk róla, hiszen ez alapján kezdeményezhetjük majd az eljárást. Ez vonatkozik arra az esetre is, amikor családon belül ruházzuk át az üzembentartói jogot: üzembentartó szerződést ekkor is írnunk kell, és új forgalmi engedély kiállítására is szükség lesz.

Az üzembentartói szerződés kitöltése

Fontos, hogy a dokumentumot teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalnunk, ami azt jelenti, hogy két tanú igazolja a szerződés hitelességét nevének és lakcímének megadásával, valamint aláírással. Ebben segítséget nyújthat egy üzembentartói szerződés minta, amit a Biztosítás.hu-ról is letölthetünk. A szerződést 4 példányban kell kitölteni, ügyelve arra, hogy az adatok minden példányon olvashatók, az aláírások pedig mind a négy példányon eredetiek legyenek! A személyes adatokon kívül meg kell adnunk a jármű alvázszámát, a kilométeróra állását, és a forgalmi engedély sorszámát is, ezért ezeket az adatokat érdemes előre megnézni és feljegyezni.

Mi a teendő, ha szeretnénk lemondani az üzembentartói jogról?

Ezt üzembentartóként nem tehetjük meg, hivatalosan csak a tulajdonos jelentheti be az üzembentartói jog visszavonását. Ehhez egy erre vonatkozó nyilatkozatot kell kitöltenie, és benyújtania bármelyik okmányirodában. Mindaddig, amíg ez nem történik meg, a gépjárművel kapcsolatos kötelességek továbbra is az üzembentartót terhelik – még akkor is, ha a járművet visszaadtuk a tulajdonosnak. Fontos tudni, hogy a tulajdonos az üzembentartó beleegyezése nélkül, egyoldalúan is visszavonhatja az üzembentartói jogot.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.