Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hogyan működik a kötelező biztosítás felmondása?

A gépjármű üzembentartójának feladata gondoskodni arról, hogy az autó rendelkezzen érvényes kötelező biztosítással, és ő jogosult a KGFB felmondására is. Vajon milyen esetekben van erre szükség, és hogyan kezdeményezhetjük? Bármely okból kerül sor a felmondásra, mindig vannak bizonyos szabályok és határidők, amiket be kell tartani. Cikkünkben megmutatjuk, hogy működik a szerződés felmondása az egyes esetekben, és miben segít ügyfeleinek a Biztosítás.hu!

Ki kezdeményezheti a KGFB felmondását?

A kötelező biztosítás felmondásának okától függően a szerződő és a biztosító egyaránt jelezheti a szerződés megszüntetésére vonatkozó szándékát. Az évfordulóra történő vagy érdekmúlás miatti felmondást mi magunk kezdeményezhetjük, míg díjnemfizetés miatt a biztosító mondja fel szerződésünket, bizonyos esetekben pedig közös megegyezés alapján is történhet a kötelező felmondása.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Ezeket a határidőket kell betartanunk

Fontos tudni, hogy 2010 januárja óta már nincsenek egységes biztosítási évfordulók: a kötelező biztosítás megkötésétől számított 1 évig érvényes a szerződésünk, ezért a biztosítóváltást is ehhez az időponthoz igazítva intézhetjük. A KGFB felmondására az évforduló előtt leghamarabb 60, legkésőbb 30 nappal van lehetőségünk, ám nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, ugyanis a felmondásnak az évforduló előtti 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Az évfordulót követően 60 nap áll rendelkezésünkre, hogy az aktuális évre vonatkozó díjat befizessük, különben szerződésünk díjnemfizetés miatt megszűnik. Ha eladjuk autónkat, az adásvétel napján kell érdekmúlás okán felmondanunk a kötelezőnket, és az új tulajdonosnak is azzal a nappal kell új szerződést kötnie.

Kötelező biztosítás felmondása évfordulóra

A gépjármű üzembentartójának lehetősége van évente egyszer felülvizsgálni kötelező biztosítását, és akár kedvezőbb feltételekkel új szerződést kötni. A kalkuláció nem jár semmiféle kötelezettséggel, ezért érdemes minden évben megtekinteni az aktuális ajánlatokat. Ha a biztosítóváltás mellett döntünk, írásban kell jeleznünk a biztosítónak vagy az alkuszcégnek felmondási szándékunkat, viszont amennyiben ez nem érkezik be határidőre, szerződésünk automatikusan megújul egy újabb évre, és csak a következő évforduló előtt lesz ismét lehetőségünk váltani.

Érdekmúlás miatti felmondás

Ezen a jogcímen kell kezdeményeznünk a szerződésünk megszüntetését, ha eladjuk az autónkat, vagy esetleg ellopják, illetve, ha valamilyen oknál fogva használhatatlanná válik, ezért véglegesen kivonatnánk a forgalomból. Kevesen tudják, hogy van egy olyan szituáció, amikor érdekmúlás okán nem mi, hanem a biztosító mondja fel a szerződésünket: ha a gépjárművet ideiglenesen kivonatjuk a forgalomból, és a maximális 1 év letelte után nem intézkedünk a visszahelyezés ügyében, szintén érdekmúlással szűnik meg a szerződésünk, a biztosító kezdeményezésére. Ilyenkor új szerződést kell kötnünk, ha ismét használatba vennénk autónkat.

A KGFB szerződés megszűnése díjnemfizetés miatt

Amennyiben az aktuális biztosítási díjat nem fizetjük be időben, szerződésünk díjnemfizetés miatt megszűnik. Ez számos negatív következménnyel és extra költséggel jár, valamint ilyen esetben a KGFB újrakötése is bonyolultabb, ugyanis csak bizonyos feltételek mellett köthetünk új szerződést.

A kötelező biztosítás felmondása közös megegyezéssel

Év közben általában nincs lehetőség a kötelező felmondására és a biztosítóváltásra, ám néhány esetben a szerződő és a biztosító közös megegyezéssel felmondhatja a biztosítási szerződést. Erre azonban semmiképpen ne alapozzunk, ugyanis a közös megegyezés létrejöttének valószínűsége igen alacsony. Tartsuk észben a biztosítási évfordulót, törekedjünk arra, hogy időben kalkuláljunk, és használjuk ki az évenkénti biztosítóváltás lehetőségét!

Ha a Biztosítás.hu-t választjuk…

  • Online KGFB kalkulátor segítségével, otthonunk kényelméből intézhetjük a kötelező felmondását és a biztosítóváltást.
  • Amennyiben felmondási szándékunkat az évforduló előtti 33. napig jelezzük, a Biztosítás.hu munkatársai elintézik helyettünk a régi szerződés megszüntetését és az új szerződés megkötését.
  • Nem kell aggódnunk, ha nem tudjuk észben tartani ezt a sok határidőt: e-mailben értesítést kapunk az évforduló közeledtéről.
  • Ha elakadnánk az ügyintézés során, chaten, telefonon, vagy üzenetben kérhetünk segítséget.
Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.