Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mit érdemes tudni az Eurotax kódról?

Az Eurotax rendszer egy rendkívül hasznos adatbázis: minden, Európában forgalomban lévő autó adatai megtalálhatók benne – piaci értékükkel együtt –, amelyek több esetben jól jöhetnek magánszemélyeknek és szakembereknek egyaránt. Az Eurotax kódot a forgalmiban még nem találjuk meg, de szükség esetén le tudjuk kérdezni. Mutatjuk, hol található az Eurotax kód, és milyen helyzetekben hasznosíthatók az adatbázisból lekérdezett információk!

Eurotax adatbázis: mi ez pontosan és ki használja?

A rendszer létrehozásának alapgondolata az volt, hogy minden, Európában forgalomban lévő autó aktuális piaci értéke egy helyen, egy egységes rendszerben elérhető legyen. Magánszemélyeknek és szakembereknek egyaránt hasznos segítség, amikor az autó értékbecslésére kerül sor – biztosítók, autószervizek- és kereskedések, valamint bankok egyaránt használják. Az Eurotax rendszerben minden autóhoz tartozik egy egyedi, betűkből és számokból álló kód, amely alapján beazonosítható az adott modell, a kód lekérdezésével pedig láthatóvá válik a jármű aktuális értéke, felszereltsége, valamint az avulás üteme is megállapítható.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Ilyen esetekben hasznos az Eurotax kód

Elsősorban gépjármű adásvétel esetén érdemes lekérdezni az eladni vagy megvásárolni kívánt jármű értékét, így biztosan nem eshetünk abba a hibába, hogy áron alul értékesítjük vagy áron felül vásároljuk meg az autót. Számos biztosító az Eurotax kód segítségével állapítja meg a jármű aktuális piaci értékét, ami a kárfelméréshez elengedhetetlen, a kártérítési összeget is meghatározhatja. Ezeken kívül a szervizeknek is nagy segítség a javítási árajánlat meghatározásában, ha tudják a jármű vagy az egyes alkatrészek értékét, illetve a bankok is az Eurotax kódot hívják segítségül a felvehető hitel összegének meghatározására.

Az autó értékének lekérdezése magánszemélyként

Fontos tudni, hogy míg a szakemberek előfizetéssel használhatják az Eurotax adatbázist, addig magánszemélyek részére ilyen lehetőség nem áll rendelkezésre. Ha gépjármű adásvételhez szeretnénk megtudni egy autó értékét, egy egyszeri összeg befizetésével hozzájuthatunk az adott járműre vonatkozó adatokhoz. Ilyen esetben egy gépjárműszakértői irodához kell fordulnunk, akik rendelkezésünkre bocsátják az Eurotax rendszerből lekérdezett információkat. Jóllehet, az adatbázis havi rendszerességgel frissül, mégis előfordulhatnak pontatlanságok, ezért fontos megjegyezni, hogy a lekérdezett összeg csak tájékoztató jellegű! Mielőtt meghirdetjük az autónkat, érdemes más forrásokból is utánanézni az aktuális értékének – ilyen lehet például egy használtautó-értékesítéssel foglalkozó portál, ahol az adott modellre rákeresve megnézhetjük, hogy mások mekkora összeggel hirdetnek a miénkhez hasonló autókat.

Eurotax kód a forgalmiban

Ha megvizsgáljuk a forgalmi engedélyben szereplő kódokat, észrevehetjük, hogy a jobb felső sarokban a forgalmi engedély sorszáma alatt található egy „Eurotax kód” felirat. Ez sokakat megtéveszthet, ugyanis azt gondolhatjuk, hogy az Eurotax kódot látjuk, ám ez az adat még nem szerepel a forgalmiban, az ennek szánt rubrika üres. Nincs arra vonatkozó információ, hogy mikor fog megjelenni a forgalmi engedélyekben, hazánkban ugyanis még nem számít hivatalos adatbázisnak az Eurotax rendszer.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.