Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

A kötelező biztosítás türelmi ideje: meddig kell befizetni a KGFB-t?

Kötelező biztosítással minden üzembentartónak rendelkeznie kell, és a szerződésben meghatározott negyedéves, féléves vagy éves díj befizetéséről pedig kötelességünk időben gondoskodni. Van néhány határidő, amiket biztosításainkkal kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy elkerüljük a kellemetlen következményeket. Vajon meddig kell befizetnünk az aktuális biztosítási díjat, és mit jelent a kötelező biztosítás türelmi ideje? Cikkünkből megtudhatja!

Mit jelent a kötelező biztosítás türelmi ideje?

A legtöbb biztosításnak – így a KGFB-nek is – van egy évfordulója, amikor lehetőségünk van biztosítót váltani, illetve esedékessé válik a díjfizetés. Ha esetleg nem tudjuk, mikor van az évforduló, a biztosítási kötvényt kell megkeresnünk, de ha így sem járunk sikerrel, a kötelező biztosítás lekérdezése is segíthet. Jó hír, hogy a KGFB esetében nem kell feltétlenül az évforduló időpontjáig befizetnünk a biztosítási díjat, ugyanis a biztosítók türelmi időt alkalmaznak, így az évfordulót követően még a KGFB türelmi ideje alatt rendezhetjük a tartozásunkat.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mennyi a türelmi idő KGFB esetén?

A kötelező biztosítás türelmi ideje minden biztosítónál egységesen az évfordulótól számított 60 nap, ami azt jelenti, hogy ennyi időnk van befizetni a kötelezőt. Két dolgot fontos ezzel kapcsolatban megjegyezni: az egyik, hogy a 60 nap nem munkanapokra, hanem naptári napokra vonatkozik, így – például 31 napos hónap esetén – nem biztos, hogy 2 teljes hónapunk van a befizetésre. A másik, hogy nem az összeg befizetésének dátuma számít, hanem ennek a biztosítóhoz történő beérkezése, ezért, ha az utolsó napra hagyjuk a befizetést, könnyen kicsúszhatunk a határidőből, ami a szerződésünk megszűnését vonja maga után. Kiváltképp figyelnünk kell erre akkor, ha a csekkes fizetési módot választottuk szerződéskötéskor, ugyanis a csekk beérkezésének hosszabb az átfutási ideje.

Hogy működik a türelmi idő új szerződésnél?

Ha új vagy használt járművet vásárolunk, vevőként már az adásvétel napján meg kell kötnünk a kötelező biztosítást, míg az eladó ugyanezen a napon felmondja saját szerződését. A KGFB türelmi ideje ilyenkor is ugyanúgy 60 nap, tehát nem kell a szerződéskötéssel egy napon befizetnünk a biztosítási díjat. Jóllehet, a gépjármű átírásnál bizonyítanunk kell, hogy van érvényes kötelezőnk, ám ilyenkor nem a befizetést, hanem a szerződés megkötését szükséges igazolnunk a biztosítási ajánlat bemutatásával – ha a Biztosítás.hu-n kötöttünk, ezt a személyes menüből tudjuk letölteni.

Lejárt a kötelező biztosítás türelmi ideje, mi a teendő?

Ha elfelejtjük befizetni a KGFB-t a 60 napos türelmi időn belül, a biztosító díjnemfizetés okán megszünteti a szerződésünket, aminek következtében több extra költséggel és következménnyel is számolnunk kell. Ilyenkor újraköthetjük a szerződésünket, de csak annál a biztosítónál, ahol a régi szerződésünk megszűnt, ugyanis az ezzel járó költségeket ennek a biztosítónak kell megfizetnünk. Fordítsunk kiemelt figyelmet a biztosítótól érkező tájékoztatók, értesítők átolvasására, ugyanis a díjfizetés esedékességéről is így kapunk tájékoztatást. A biztosítás türelmi idejét az évforduló alapján könnyedén kiszámíthatjuk, és ne feledjük: üzembentartóként a befizetés minden esetben a mi felelősségünk, erről kötelesek vagyunk időben gondoskodni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.