KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
Számoljon és spóroljon nálunk!

Hasonlítsa össze partnereink KGFB ajánlatait egyszerűen, online!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer
Mit érdemes tudni a gépjármű átírás menetéről?

Használt gépjármű vásárlásakor számos teendőt kell elvégeznünk annak érdekében, hogy a kiválasztott autó hivatalosan is a miénk legyen. Meg kell kötnünk például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, és ki kell fizetnünk a vagyonszerzési illetéket. Mutatjuk, milyen feladatok várnak még ránk, és milyen költségekkel kell számolnunk autó átírás esetén.

Az autó átírás határideje

Nagyon fontos, hogy az adásvételt követően 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy a gépjármű átírást elintézzük. Amennyiben kicsúszunk a határidőből, úgy a járművet kivonják a forgalomból, és az okmányiroda az adóhatóságot is értesíti az illetékfizetési kötelezettség elmulasztása miatt. Maga az ügyintézés nem vesz igénybe sok időt: amennyiben minden szükséges dokumentum a rendelkezésünkre áll, az eljárást kormányablakban kezdeményezhetjük. A forgalmi engedélyt már a helyszínen kiállítják, a törzskönyvet pedig két héten belül, postán kapjuk meg. Az autó átírást megelőzően azonban számos egyéb elintéznivaló vár ránk, így érdemes közvetlenül az adásvétel után elkezdeni a feladatok végrehajtását. Nézzük, milyen dokumentumokat kell beszereznünk!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kötelező biztosítások akár már aznapi fedezettel!

Tovább

Ezekre a dokumentumokra lesz szükség a gépjármű átírásához

Mielőtt az átírást elintézhetnénk, számos egyéb dokumentumra lesz szükségünk, melyek az előzetes teendők elvégzését igazolják, és elengedhetetlenek az ügyintézéshez. Az alábbiak birtokában tudjuk elvégezni az autó átírást:

  • adásvételi szerződés
  • a gépjármű korábbi forgalmi engedélye
  • az eredetiségvizsgálatot igazoló dokumentum
  • a KGFB megkötéséről szóló igazolás
  • a forgalmi engedély és a törzskönyv illetékének befizetését tanúsító igazolás
  • a vagyonszerzési illeték befizetését igazoló dokumentum, vagy a mentességet igazoló okiratot (pl. egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházása esetén házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat)
  • személyazonosságot igazoló okmány
  • meghatalmazás, amennyiben ügyünket nem személyesen intézzük

Ez a lista változhat, amennyiben céges autó, 3,5 tonna össztömeget meghaladó jármű, vagy öröklés ügyében járunk el, ezért javasoljuk, hogy előtte mindig tájékozódjon a Kormányhivatal weboldalán!

Jól látható, hogy az autó vételárán felül számolnunk kell plusz költségekkel is: mindezeket még az átírást megelőzően kell rendeznünk. Maga az átírási költség meghatározása a jármű teljesítménye és kora alapján történik, így ez eltérő lehet az egyes esetekben.

Gépjármű átírás előtti teendők

Az átírással kapcsolatos ügyintézéshez elengedhetetlen az adásvételi szerződés. Ezt négy példányban kell kitölteni, törekedve arra, hogy minden adatot pontosan tüntessünk fel. Ebből két példány a vevőé, kettő pedig az eladóé lesz. Fontos, hogy a szerződésen két tanú nevének, lakcímének, és aláírásának is szerepelnie kell.

A másik teendő az eredetiségvizsgálat elvégzése, melynek során ellenőrzik a gépjárművet, és a hozzá tartozó okmányokat. Ezt a vevő vagy az eladó is intézheti, mindössze 10-15 percet vesz igénybe, költségét a helyszínen kell rendezni.

Ezeken kívül be kell fizetnünk a vagyonszerzési illetéket, valamint a forgalmi engedély és a törzskönyv illetékeit, egyedi rendszámtábla esetén pedig annak engedélyezését is.

Ne feledjük: érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül nem közlekedhetünk, így ennek megkötése szintén elengedhetetlen autóvásárlás esetén. Tekintse meg biztosító partnereink ajánlatait, kalkuláljon egyszerűen, online a Biztosítás.hu-n! Így akár rögtön az adásvétel után megkötheti biztosítását.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: