Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Mit érdemes tudni kötelező biztosítás újrakötése esetén?

A kötelező biztosítás újrakötése olyan helyzetekben lehet szükséges, amikor biztosítási szerződésünk valamilyen oknál fogva megszűnik, és szeretnénk új szerződést kötni. Ilyen lehet például a szerződés felmondása évfordulóra, vagy a díjnemfizetés miatti megszűnés is. Nézzük, mit kell tudni a KGFB újrakötésről az egyes szituációkban, és milyen határidőkre érdemes figyelni.

Évfordulóra történő felmondás és kötelező biztosítás újrakötés

A gépjármű üzembentartójának lehetősége van évente egyszer, a biztosítási évforduló előtt felmondani szerződését, és másik biztosítónál, akár kedvezőbb feltételekkel újat kötni. Ebben az esetben a KGFB újrakötést már egyszerűen, online is intézheti: kötelező kalkulátorunk segítségével összehasonlíthatja biztosítási partnereink ajánlatait, és kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbbet. Itt arra kell figyelnünk, hogy a felmondásnak az évforduló előtti 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz, így érdemes időben megfontolni a biztosítóváltást. Igényelje nálunk KGFB biztosítását és munkatársaink elintézik Ön helyett az előzményszerződés felmondását és a kötelező biztosítás újrakötését, amennyiben ezt az évforduló előtt 33 nappal megteszi.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Közös megegyezéssel történő felmondás

Lehetőség van a biztosítási időszakon belül – a Szerződő és a Biztosító közös megegyezésével – megszüntetni a szerződést. Fontos, hogy amennyiben mi kezdeményezzük a szerződés felmondását, az kizárólag a biztosító írásos engedélyével történhet meg, ám a jogszabályok szerint a biztosító nem köteles elfogadni a szerződés év közbeni megszüntetését. Amennyiben megtörténik a felmondás közös megegyezéssel, a megszűnt kötelező biztosítás újrakötését egyszerűen, online elintézhetjük.

Kötelező biztosítás megszűnése érdekmúlás miatt

Érdekmúlás miatti megszűnés oka lehet a gépjármű eladása, forgalomból történő végleges kivonása, a jármű megsemmisülése vagy ellopása is. Ezekben az esetekben a biztosítási szerződésünket érdekmúlás okán kell megszüntetnünk, és természetesen nem kell új szerződést kötnünk az adott gépjárműre. Új autó vásárlása esetén egy teljesen új kötelező biztosítási szerződést kell kötnünk. Ide tartozik még a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonása: a járművünket 6 hónapra kivonathatjuk a forgalomból, amennyiben pedig ezt az időszakot szeretnénk meghosszabbítani, szándékunkat a 6 hónap letelte előtt jeleznünk kell a biztosítónak, így további fél évre megtehetjük. Ez idő alatt kötelezőnket a biztosító felfüggeszti, viszont a maximális 1 év letelte után érdekmúlás okán megszűnik a szerződésünk. Amikor újra használatba szeretnénk venni autónkat − a forgalomba történő visszahelyezés után − a megszűnt kötelező biztosítás újrakötésére természetesen van lehetőségünk.

Díjnemfizetés miatt megszűnt KGFB újrakötése

Az üzembentartó kötelessége a szerződéskötés évfordulójától számított 60 napban a kötelező biztosítást befizetni. Ha ez nem történik meg, akkor a biztosító felmondja a szerződést, így az díjnemfizetés miatt megszűnik. A díjnemfizetés miatt megszűnt KGFB újrakötése pedig kizárólag annál a biztosítónál lehetséges, ahol az előző szerződést kötöttük. Továbbá ebben az esetben plusz költségekkel is számolnunk kell: ilyen például a fedezetlenségi díj, amit a megszűnt KGFB és az új szerződés közötti időszakra számolnak fel, valamint a fedezetlen időszakban történő károkozás esetén a másik sofőr kárait nekünk kell megtérítenünk. Ezeken kívül újrakötésnél a teljes biztosítási évre vonatkozó díjat, illetve a 60 napos türelmi időszakra számított díjat is egy összegben kell kifizetnünk. Ne feledjük: kötelező biztosítás nélküli gépjárművet vezetni szabálysértés, ezért törekedjünk arra, hogy a 60 napos türelmi időn belül rendezzük kötelező biztosításunkat.

Kötelező biztosítás újrakötés – fontos határidők

Az első határidő, amire figyelnünk kell, az a szerződéskötéstől számított 60 nap, ugyanis eddig van lehetőségünk befizetni az első biztosítási díjat, és később az éves díjakat. Fontos, hogy ez nem 60 munkanapot, hanem 60 naptári napot jelent, ami nem minden esetben 2 teljes hónap! Ezután minden évben egyszer lehetőségünk van a korábbi szerződésünk felmondására, és a KGFB újrakötésére más biztosítónál. Mivel biztosítóváltásra leghamarabb az évforduló előtti 60. napon van lehetőségünk, így ekkortól érdemes megtekinteni az aktuális ajánlatokat is. A felmondásnak legkésőbb az évforduló előtti 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz, tehát nagyjából 1 hónapunk van rá, hogy kalkuláljunk és megfontoljuk a biztosítóváltást.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.