Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Fontos tudnivalók üzembentartó váltás esetén

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a különbség tulajdonos és üzembentartó között. Egyértelmű, hogy amennyiben eladjuk autónkat, megváltozik annak tulajdonosa, de milyen helyzetekben lehet szükséges az üzembentartó váltás? Mutatjuk, milyen teendőink vannak, és milyen költségekkel kell számolnunk ilyenkor!

Tulajdonos és üzembentartó – mi a különbség?

A tulajdonos és az üzembentartó személye gyakran azonos, előfordulhat azonban, hogy csak az autó üzembentartóját szeretnénk megváltoztatni, a tulajdonjog megtartásával – ezért szeretnénk segítséget nyújtani a két fogalom elkülönítésében. Az üzembentartó felel a kötelező biztosítás fenntartásáért, és minden egyéb gépjárművel kapcsolatos költséget is neki kell megtérítenie. Ezen kívül köteles gondoskodni a műszaki vizsgáztatásról, tehát az autó üzemeltetésével és forgalomban tartásával kapcsolatos teendőket az üzembentartónak kell elvégeznie. Míg a jármű eladását vagy forgalomból történő végleges kivonását csak a tulajdonos kezdeményezheti, addig a forgalomból ideiglenesen az üzembentartó is kivonathatja az autót.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Ilyen helyzetekben kerülhet sor üzembentartó váltásra

Természetesen a gépjármű eladásakor is megváltozik az üzembentartó, de ilyenkor elegendő csak a tulajdonosváltozást bejelentenünk. Amikor azonban az üzembentartói jogokat szeretnénk átruházni – akár pénzért továbbadni, akár családon belül elajándékozni –, azt is hivatalosan jelentenünk kell az illetékes hatóságok felé. Az üzembentartó váltás tehát akkor szükséges, ha a mi tulajdonunkban lévő autót valaki más használja, így szeretnénk, ha a járművel kapcsolatos jogok és kötelességek őt terhelnék.

Az üzembentartó váltás menete: gyakorlati teendők

  1. Az első teendő egy üzembentartó váltásra vonatkozó nyomtatvány kitöltése: ezzel a kérvénnyel adhatjuk le igényünket az okmányirodában.

  2. Ha az üzembentartó váltás nem családon belül, egyenesági rokonok között történt, úgy be kell fizetnünk a vagyonszerzési illetéket.

  3. Az üzembentartó váltás költségei közé tartozik még az új forgalmi engedély kiállításának díja – ez 2021-ben 6000 Ft.

  4. Az okmányirodába az első pontban említett üzembentartói szerződésen kívül az alábbiakat kell magunkkal vinni: a korábbi forgalmi engedélyt, a vagyonszerzési illeték és az új forgalmi engedély illetékének megfizetéséről szóló igazolásokat, a KGFB meglétéről vagy a mentességről szóló dokumentumot, valamint egy személyi okmányt.

Ezeket érdemes még tudni

A vagyonszerzési illeték mértéke az autó teljesítménye és kora alapján határozható meg, ezért változó lehet. A pénzért eladott üzembentartói jog illetéke a teljes összeg 25%-a, amennyiben pedig elajándékoztuk, úgy az új üzembentartónak a vagyonszerzési illeték 50%-át kell megfizetnie. Egyenesági rokonok esetén a váltás illetékmentes. A változástól számított 15 napon belül le kell adnunk kérelmünket az okmányirodában, ugyanis amennyiben ezt elmulasztjuk, a kötelező biztosítás díját és a járműhöz tartozó egyéb költségeket továbbra is a korábbi üzembentartónak kell majd megfizetnie.

Mi lesz a kötelezővel üzembentartó váltás esetén?

Az új üzembentartónak új biztosítási szerződést kell kötnie az adott gépjárműre, lehetőleg ugyanazon a napon, amikor a korábbi üzembentartó lemondja a régi szerződést – ezzel elkerülve a fedezetlenséget. A korábbi szerződést érdekmúlás címen kell megszüntetni, hasonlóan ahhoz az esethez, amikor eladjuk autónkat.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.