Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Kártörténeti igazolás: mire jó és miért fontos?

Biztosítóváltás vagy új szerződés megkötése esetén fontos szerepe van a kártörténeti igazolásnak – a dokumentum beszerzése ma már nem minden esetben a szerződő feladata, ám több olyan helyzet adódhat, amikor nekünk kell intézkedni ez ügyben. Éppen ezért jó, ha tudjuk, hol és hogyan szerezhetjük be – cikkünkben eláruljuk a részleteket!

Mire jó a kártörténeti igazolás?

A bonus-malus rendszer alapján a biztosítók megjutalmazzák a balesetmentes vezetést, így amennyiben egy adott biztosítási időszakban nem okozunk kárt, magasabb besorolásba kerülünk és csökken a kötelező biztosítás díja. Az így megszerzett besorolást – bizonyos feltételek mellett – továbbvihetjük egy új kötelező biztosítási szerződésre is, ha igazolni tudjuk a megszerzett bonus fokozatot. Ezt a kártörténeti igazolással tehetjük meg, így ennek kulcsfontosságú szerepe van, ha szeretnénk megtartani a korábban megszerzett besorolást. Ugyanez a funkciója a CASCO kártörténeti igazolásnak is, ám fontos megjegyezni, hogy a KGFB-vel ellentétben a CASCO esetén az egyes biztosítók bonus rendszerrel kapcsolatos szabályozásai nem egységesek – biztosításkötés előtt ennek mindenképp nézzünk utána.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Kártörténeti igazolás és biztosítóváltás

Biztosítóváltás vagy új szerződés megkötése esetén meg kell adnunk az előző biztosításunk kötvényszámát – a biztosító ez alapján tudja lekérdezni a kártörténeti adatainkat és a bonus besorolásunkat egy központi rendszerből. Korábbi szerződésünket a kötvényszám alapján tudják azonosítani, ezért nagyon kell figyelnünk arra, hogy ezt pontosan adjuk meg a KGFB kalkuláció során. Amennyiben a biztosító sikeresen beazonosítja korábbi szerződésünket, a kártörténeti igazolás ügyében nekünk nincs teendőnk – csak abban az esetben kell nekünk intézkedni, ha valamiért nem megfelelő besorolásba kerülünk.

Mi a teendő, ha nem a megfelelő bonus besorolásba kerültünk?

Előfordulhat, hogy tévesen adjuk meg az előző biztosításunk kötvényszámát, így a biztosító nem tudja azonosítani szerződésünket, és nem veszi figyelembe a korábbi besorolásunkat. Ilyen esetben a biztosítótól értesítést kapunk, ezért fontos, hogy ezeket az e-maileket és postai leveleket mindig figyelmesen olvassuk át. Ha azt vesszük észre, hogy valamiért nem a megfelelő bonus kategóriába kerültünk, nekünk kell felkeresni előző biztosítónkat, és – akár online – igényelni a kártörténeti igazolást, majd ezt továbbítani annak a társaságnak, ahol új szerződésünket kötöttük. Ha esetleg nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen besorolásba tartozunk, a kalkuláció során válasszuk az A00 kategóriát. Semmiképpen ne tippeljünk, ugyanis így előfordulhat, hogy tévesen magasabb bonus kategóriát határozunk meg, aminek következtében az azonosításunk lehetetlenné válik. Ha a kedvezőbb besorolás érdekében valótlan adatokat adunk meg – még akkor is, ha csak tévedésből –, a legrosszabb, M04 besorolásba kerülhetünk. Az előző esethez hasonlóan ilyenkor is lehetőségünk van utólag elküldeni a kártörténeti igazolást, amivel hivatalosan bizonyíthatjuk besorolásunkat, ezért sem érdemes kockáztatni: ha nem tudjuk, melyik kategóriába tartozunk, válasszuk a kiinduló fokozatot, majd nyújtsunk be adatpótlást. Nagyon fontos, hogy az igazolást időben beszerezzük és minél hamarabb intézkedjünk ez ügyben – a szerződéskötést követően 60 napunk van a besorolás módosítására.

Kártörténeti igazolás külföldre – mikor szükséges?

A külföldi biztosítók nem férnek hozzá a hazai kártörténeti nyilvántartáshoz, ezért, ha külföldön kötnénk új KGFB-t és szeretnénk megtartani bonus fokozatunkat, szintén nekünk kell beszereznünk a kártörténeti igazolást. A legjobb, ha az adott ország nyelvén igényeljük a dokumentumot, ám előfordulhat, hogy ez valamiért nem lehetséges – ilyenkor le kell fordíttatnunk az igazolást. Az egyes országokban más szabályok vonatkozhatnak a bonus-malus rendszerre és a megszerzett fokozatok továbbvitelére, mint Magyarországon, ezért erről mindenképp tájékozódjunk, mielőtt külföldön új szerződést kötnénk.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.