Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hogyan működik a gépjármű eladás bejelentése?

Ha úgy döntünk, hogy eladjuk autónkat, fontos tisztában lennünk az adásvétel utáni teendőinkkel is. A szerződés megírását követően van még néhány adminisztrációs feladat, amelyeket mindenképp végre kell hajtani annak érdekében, hogy az adásvételi folyamat lezárulhasson. Vajon hol és meddig kell bejelentenünk, hogy eladtuk az autónkat, és mi történik, ha ezt elmulasztjuk? Nézzük, mit kell tudni a gépjármű eladás bejelentéséről!

Így intézhetjük az autó eladásának bejelentését

Az adásvételi szerződés hatályba lépését követően nyolc napunk van arra, hogy a tulajdonosváltozást bejelentsük a közlekedési igazgatósági hatóságnál. Az autó eladásának bejelentését online vagy személyesen bármelyik kormányablakban elintézhetjük. Akár az online, akár a személyes opciót választjuk, mellékelnünk kell a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt adásvételi szerződést – jó tudni, hogy amennyiben ez nem tartalmazza a szükséges adatokat, a gépjármű eladás bejelentése meghiúsulhat. Ezért a szerződés kitöltésénél ügyeljünk arra, hogy minden adat jól olvasható legyen, az aláírások az összes példányon eredetiben szerepeljenek, és a dokumentum két tanú adatait és aláírását is tartalmazza.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mi történik, ha nem jelentjük be a gépjármű eladását?

Ha eladóként elmulasztjuk az autó eladásának bejelentését, akkor a járművel kapcsolatos költségek továbbra is minket fognak terhelni, ugyanis a nyilvántartás szerint ekkor még mi vagyunk a jármű tulajdonosai. Ez azt jelenti, hogy a gépjárműadót nekünk kell fizetni, valamint az esetleges eljárásokat is velünk szemben fogják megindítani – ilyen lehet egy parkolással vagy autópálya-használattal kapcsolatos bírság beszedése. Ez igen kellemetlen lehet úgy, hogy a járművet már nem is mi használjuk, ezért érdemes a nyolc napos határidőt észben tartani. Amennyiben a vevő nem jár el a gépjármű átírásának ügyében az adásvételtől számított 15 napon belül, úgy az autót kivonják a forgalomból, és az adóhatóságot is értesítik az illetékfizetési kötelezettséggel kapcsolatban. Jól látható tehát, hogy nagyon fontos, hogy az adásvételt az eladó és a vevő egyaránt bejelentsék a megadott határidőkön belül.

Rendezzük a kötelező biztosítás díját!

Ha eladjuk az autónkat, és nem fizetjük be az adásvétel időpontjáig aktuális KGFB díjat, akkor a szerződésünk díjnemfizetéssel fog megszűnni, ami később több kellemetlenséget is okozhat. Mindaddig rendelkeznünk kell kötelező biztosítással, amíg az adásvételi szerződés jogerőre emelkedik, mert a kimaradt napokra a biztosító fedezetlenségi díjat számol fel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az adott időszakra vonatkozó biztosítási díjat az autó eladása esetén is rendezzük – természetesen ennek egy része időarányosan visszajár. Ilyen esetben szerződésünk érdekmúlással szűnik meg, ami semmiféle negatív következményt nem von maga után.

Gépjármű eladás bejelentése a biztosítónál

Miután a kormányhivatal felé bejelentettük az autó eladását, a biztosítónak is jeleznünk kell ezt. A sorrend ebben az esetben nagyon fontos: elsőként a kormányhivatalnál jelentsük be a tulajdonosváltozást, és csak utána mondjuk fel a szerződésünket a biztosítónál. Ha a Biztosítás.hu-n kötöttünk kötelező és/vagy CASCO biztosítást, a gépjármű eladás bejelentését online, személyes ügyintézés nélkül intézhetjük. A kötelező biztosításhoz kapcsolódó bonus-malus besorolásunkat 2 éven belül, ugyanabban a gépjárműkategóriában továbbvihetjük az új autónkra, azonban a CASCO esetében a szabályozás biztosítónként eltérhet, ezért ennek mindenképp nézzünk utána, ha szeretnénk megtartani aktuális bonus fokozatunkat.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.