Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Ki téríti meg az autóban utazók kárait egy balesetben?

Vajon mi történik olyankor, ha egy közlekedési balesetben az autóban utazó személyek megsérülnek? Jogosan merülhet fel ez a kérdés, hiszen azt gondolhatnánk, hogy a gépjármű biztosítások csupán a járműben keletkezett károkat térítik meg, azonban ez szerencsére nem így van. Mind a kötelező, mind a CASCO biztosítás segítséget nyújthat személyi sérülések esetén, ha a megfelelő biztosítási ajánlatot választjuk ki. Cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy teljes körű védelmet teremtsünk az autóban utazóknak is.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Így segíthet a kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás dologi és személyi sérüléses károkra is kiterjed, ám az autótulajdonosok jól tudják, hogy ez a biztosítás a másoknak okozott károkra vonatkozik. Tehát amennyiben egy balesetben mi vagyunk a vétlen fél, nem a saját, hanem a kárt okozó sofőr biztosítására számíthatunk a káraink megtérítésében. Ebbe beletartoznak az autóban keletkezett sérülések, az utasok esetleges sérülései, illetve az autóban elhelyezett, utasok használatában álló tárgyak kárai egyaránt. Ezekért a biztosítási összegek mértékéig – dologi károk esetén maximum 1.300.000 euró, személyi sérülés esetén pedig maximum 6.450.000 euró – kaphatunk kártérítést, és a károkozó biztosítójával kell felvennünk a kapcsolatot a kárelbírálás ügyében.

Köthetünk kiegészítő balesetbiztosítást

Egyes biztosítóknál rendelkezésünkre áll olyan, a kötelező biztosítás mellé köthető kiegészítő fedezet, ami a járműben ülők balesetbiztosítását tartalmazza. Ez azért rendkívül hasznos, mert így akkor is kaphatunk kártérítést, ha a balesetet mi okoztuk, és az a sofőr vagy az utasok sérülésével járt. Így nem kell attól félnünk, hogy anyagi segítség nélkül maradunk, hiszen amellett, hogy a vétlen sofőr kárait megtéríti a biztosításunk, saját személyi sérüléseinkre is igénybe vehetjük a biztosítási szolgáltatást. Mivel ez nem minden biztosítónál érhető el, ezért ha kifejezetten olyan kötelezőt kötnénk, amely tartalmaz balesetbiztosítás kiegészítőt, érdemes átolvasnunk a biztosítási feltételeket, mielőtt megkötjük a szerződést.

Mi a helyzet a CASCO-val?

Szerencsére a CASCO biztosítás is kiterjedhet az autóban utazók védelmére, így jól látható, hogy több lehetőségünk is van, ha bebiztosítanánk magunkat és az utasainkat. Jellemzően ebben az esetben is kiegészítő szolgáltatásként választhatjuk a járműben utazók balesetbiztosítását, illetve az is előfordulhat, hogy az egyes biztosítók szolgáltatási csomagjai közül egy magasabb szintű ajánlat tartalmazza ezt a védelmet. Az is eltérő lehet továbbá, hogy pontosan milyen esetekben fizet a biztosító: egyes ajánlatokban csak a baleseti eredetű haláleset és a maradandó egészségkárosodás után jár kártérítés, másoknál azonban kórházi ellátás esetén is kaphatunk anyagi segítséget. Ezen kívül fontos tudni, hogy a biztosítás csak annyi utasra terjed ki, ahány fő szállítására alkalmas az adott jármű, tehát nem fogunk nagyobb összegű kártérítést kapni, ha egy öt személyes autóban hatan utaznak – ez egyébként több szempontból is problémás, hiszen szabálysértésnek minősül. Érdemes megjegyezni, hogy egyes biztosítások kiterjednek azokra a balesetekre is, amelyek ki- és beszállás közben következnek be. Nagyon eltérő, hogy az egyes biztosítók pontosan milyen káresetekre biztosítanak fedezetet, ezért a terméktájékoztatók mellett a biztosítási feltételek erre vonatkozó részeit is át kell tanulmányoznunk az igazán tudatos döntés érdekében. Ha a Biztosítás.hu-n kalkulálunk, az ajánlatok áttekintésénél tudjuk letölteni ezeket a dokumentumokat – ne sajnáljuk rá az időt, hiszen egy esetleges balesetnél sok múlhat azon, hogy megfelelő védelmet teremtettünk-e magunknak és az autónak.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 11. 18.