Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Hogyan köthető kötelező biztosítás rendszám nélkül?

Több olyan helyzet adódhat, amikor úgy kötnénk kötelező biztosítást, hogy a járműnek még nincs rendszáma. Ez könnyen bizonytalanságot okozhat, ugyanis a kalkulációs folyamatok során legtöbbször kötelező megadni a rendszámot, ugyanakkor biztosítás nélkül nem vehetünk részt közúti forgalomban. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen esetekben és hogyan köthető kötelező biztosítás rendszám nélkül!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Kötelező biztosítás rendszám nélkül: milyen esetekben fordulhat elő?

Ha új gépjárművet vásárolunk, előfordulhat, hogy a biztosításkötés pillanatában még nem tudjuk az autó rendszámát, ám a szabályos közlekedéshez feltétlenül biztosítást kell kötnünk, amit már az átvétel előtt is megtehetünk. Ilyenkor megköthetjük a kötelező biztosítást rendszám nélkül is – ebben az esetben az alvázszám alapján azonosítható a jármű. Egy másik tipikus esete a rendszám nélküli biztosításkötésnek, amikor külföldről hozunk be egy autót, ami emiatt még nem rendelkezik magyarországi rendszámmal. Külföldről behozott autó esetén is szintén hamarabb kell biztosítást kötnünk, mint ahogyan a honosítással kapcsolatos ügyintézés lezárulna, és a forgalomba helyezéssel új rendszámot kapnánk, ezért jó tudni, hogy erre is van lehetőség szintén az alvázszám megadásával. Amikor megkapjuk a magyarországi rendszámot, feltétlenül jeleznünk kell ezt a biztosítónak, és pótolnunk kell a hiányzó adatot. A segédmotoros kerékpárok nagy része egyáltalán nem rendelkezik rendszámtáblával, ám a kötelezőt ezekre is meg kell kötni – ahogyan a másik két esetben, ilyenkor is az alvázszámot kell megadnunk a biztosításkötésnél.

Hogyan köthetünk kötelezőt rendszám nélkül?

A Biztosítás.hu kötelező biztosítás kalkulátorát rendszám nélküli járművek esetén is használhatjuk: a kalkuláció elején válasszuk a „Külföldön vásárolt gépjármű forgalomba helyezése” vagy az „Új, 0 km-es gépjármű vásárlása Magyarországon” opciók egyikét. Ezután külön meg kell jelölnünk azt is, hogy a jármű forgalomba van-e helyezve Magyarországon. Mivel a belföldi forgalomba helyezéskor megkapjuk a forgalmi engedélyt és a rendszámtáblákat, a kalkulátor kérni fogja a rendszám megadását, ha arra kattintunk, hogy a magyarországi forgalomba helyezés már megtörtént. A rendszám nélküli új vagy külföldről behozott autók esetén azonban még nem történt meg a forgalomba helyezés, ezért ennél a kérdésnél erre kattintsunk – ebben az esetben a későbbiekben nem lesz szükség a rendszám megadására. Az alvázszám megadására nem a kalkulációs folyamatban, hanem később, az ajánlat kiválasztása után kerül sor. Így tehát egyszerűen biztosíthatjuk új vagy külföldről behozott autónkat, akár rendszám nélkül is.

Mi a helyzet, ha forgalomból kivont autót helyeznénk vissza?

Ha ideiglenesen kivonatjuk az autónkat a forgalomból, ezt mindenképp be kell jelentenünk a biztosítónak is, ugyanis ilyenkor lehetőség van a biztosítási szerződés szüneteltetésére. Ha egy év letelte után sem szeretnénk visszahelyezni az autót a forgalomba, a biztosítás megszűnik, és amennyiben ezt követően intézkednénk az ismételt forgalomba helyezés ügyében, új szerződést kell kötnünk. Ideiglenes kivonás esetén nem kell leadnunk a rendszámtáblákat és a forgalmi engedélyt, ezért a biztosításkötés is ugyanúgy zajlik, mint a legtöbb esetben: a rendszám megadásával. Ha bontási átvételi igazolással véglegesen kivonják az autót a forgalomból, le kell adnunk mindkét rendszámtáblát, azonban ezután már nincs lehetőségünk a forgalomba visszahelyezésre.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 27.