Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Károkozás kölcsönadott autóval: kinek a felelőssége?

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor egy rokonunknak vagy barátunknak valamilyen oknál fogva kölcsönadjuk az autónkat, ilyenkor azonban sajnos annak is fennáll a veszélye, hogy a kölcsönbe vevő kárt okoz vagy szabálysértést követ el a mi autónkkal. Vajon ilyen helyzetben kinek kell viselnie az ezekkel járó anyagi terheket, és mit tehetünk a nagyobb biztonság érdekében? Cikkünkben ennek jártunk utána!

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Kinek kell megfizetni a kölcsönadott autóval okozott károkat?

Ha más vezeti az autónkat és kárt okoz vele, a mi kötelező biztosításunk természetesen ugyanúgy fedezi a vétlen sofőr kárait, mintha mi magunk ültünk volna a volán mögött. Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy egy baleset bekövetkeztekor saját autónkban is keletkezhetnek károk, amelyek helyreállításáért az üzembentartó a felelős. Tehát attól függetlenül, hogy nem mi vezettük az autót, üzembentartóként nekünk kell intézkednünk a sérült jármű javításának ügyében és hivatalosan a költségek is minket terhelnek. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a kölcsönbe vevő valamilyen szabálysértést – például gyorshajtás, tilosban parkolás – követ el: az ezekkel járó költségeket a jármű üzembentartójának kell megfizetnie.

Érdemes kölcsönadási szerződést írni

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy van-e mód arra, hogy bebiztosítsuk magunkat a kölcsönadás idejére olyan módon, hogy az üzembentartói jogokat megtartjuk, ugyanakkor a károkozással járó anyagi terheket a kölcsönbe vevő viseli. Erre a helyzetre hatékony megoldás a kölcsönadási szerződés: mielőtt huzamosabb időre átengednénk a kormányt valaki másnak, érdemes papíron rögzíteni a kölcsönadás feltételeit, időtartamát, valamint a jármű adatait és aktuális sérüléseit. Így károkozás esetén a kölcsönbe vevőnek kell megtéríteni a járműben keletkezett károkat, vagy egy esetleges szabálysértéssel járó pénzbírságot. Ha viszont nemcsak néhány napig vagy egy hétig, hanem ennél hosszabb ideig fogja valaki más használni az autónkat, érdemes lehet megfontolni az üzembentartó váltást. Ez az eljárás bizonyos költségeket von maga után, de ha szeretnénk átadni a jármű üzemeltetésével kapcsolatos teendőket és kötelezettségeket valaki másnak, jó megoldás lehet az üzembentartói jogok átruházása.

A CASCO biztosítás is segíthet

Természetesen könnyebb a helyzetünk, ha rendelkezünk CASCO biztosítással, ugyanis a balesetből eredő töréskárokat megtérítheti a biztosító, így sem az üzembentartót, sem a kölcsönbe vevőt nem terhelik az anyagi következmények. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a szerződésünk feltételeivel, ugyanis egyes biztosítóknál a kárkifizetés szempontjából nem mindegy, hogy ki vezette az autót: előfordulhat, hogy a biztosító csökkentett kárkifizetést alkalmaz, vagy teljesen eleshetünk a kártérítéstől, ha nem mi ültünk a volán mögött a baleset pillanatában. Ezen kívül tudnunk kell azt is, hogy bizonyos esetekben a CASCO kárrendezéshez szükség lehet a kölcsönadási szerződésre, tehát jól látható, hogy minden szempontból csak úgy mehetünk biztosra a jármű kölcsönadása esetén, ha erről hivatalos, írásos bizonyítékunk is van.

Mi történik a bonus besorolással, ha a kölcsönbe vevő kárt okoz?

Ami az anyagiakon kívül kérdéses lehet abban az esetben, ha más vezeti az autónkat, az a kötelező biztosításra vonatkozó bonus-malus besorolás változása. A kölcsönadási szerződéssel kizárólag a károk megtérítését ruházhatjuk át a kölcsönbe vevőre, a bonus-malus fokozatok továbbra is az üzembentartóra és a járműre vonatkoznak. Így tehát ha más okoz kárt azzal az autóval, aminek mi vagyunk az üzembentartói, ugyanúgy alacsonyabb bonus besorolásba fogunk kerülni, mintha mi okoztuk volna a balesetet és a következő biztosítási időszakban emiatt a KGFB díja is növekedni fog. Ezt csak úgy tudjuk elkerülni, ha megadott időn belül visszafizetjük a biztosítónak azt az összeget, amit a vétlen sofőr részére megtérített.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 10. 26.