Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Elfelejtettem befizetni a kötelező biztosítást, mit tegyek?

A kötelező biztosítást nem feltétlenül a biztosítási évforduló napjáig kell befizetnünk, az évfordulót követően még 60 napunk van erre, ám ha elmulasztjuk a befizetést, számolnunk kell néhány negatív következménnyel. Vajon mit tehetünk, ha elfelejtettük befizetni a kötelező biztosítást, vagy ha esetleg nem érkezik csekk a biztosítótól? Cikkünkből kiderül!

Mi történik, ha nem fizetjük be időben a KGFB-t?

A biztosítók 60 napos türelmi időt alkalmaznak a kötelező esetén, tehát a biztosítási évfordulót követően 60 napunk van arra, hogy rendezzük díjhátralékunkat. Ha ez idő alatt nem fizetjük be, a biztosító díjnemfizetés miatt felmondja a szerződésünket, így nem lesz érvényes a kötelezőnk. Egy rendőri igazoltatásnál ez gyorsan kiderülhet, és mivel így közlekedni szabálysértésnek minősül, büntetésre számíthatunk. Súlyos kockázat az is, hogy amennyiben a fedezetlen időszakban balesetet okozunk, a vétlen sofőr kárait nekünk kell megfizetnünk. Ezen felül a KGFB újrakötése is költségessé válik: be kell fizetnünk az elmaradt díjat, a 60 napos türelmi időszakra számított összeget, valamint a szerződés megszűnése és az új szerződés érvénybe lépése közötti időszakra vonatkozó fedezetlenségi díjat. Mindezt egy összegben kell megtérítenünk, tehát jól látható, hogy anyagi szempontból rosszul járunk, ha elfelejtjük befizetni a kötelező biztosítást.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mi a megoldás?

Az anyagi terheket sajnos mindenképp viselnünk kell, ha megfeledkeztünk a befizetésről, de akkor járunk a legjobban, ha minél hamarabb észrevesszük és pótoljuk az elmaradást, a fedezetlenségi díj ugyanis minden nappal egyre növekszik. Új szerződést csak annál a biztosítónál köthetünk, ahol a korábbi szerződésünk díjnemfizetéssel megszűnt, így ilyen esetben fel kell keresnünk a régi biztosítónkat és kezdeményeznünk kell a KGFB újrakötését.

Ha nem érkezik csekk...

Ha nem kapunk csekket a biztosítótól, előfordulhat, hogy elfelejtjük befizetni a kötelező biztosítást. Azonban fontos tudni, hogy a KGFB befizetése minden esetben a szerződő felelőssége, ezért amennyiben nem érkezik csekk vagy díjbekérő, nekünk kell utánajárnunk, hogy mi ennek az oka. Könnyen kicsúszhatunk a határidőből, ha nem kezdünk el időben intézkedni ez ügyben, ugyanis nem a befizetés időpontja számít, hanem a biztosítási díj beérkezése a biztosítóhoz. Ha azt tapasztaljuk, hogy az évforduló után sem kapunk még csekket, minél hamarabb keressük fel a biztosítót ezzel kapcsolatban, hogy biztosan be tudjuk fizetni határidőre a kötelezőt.

Mi lehet a segítségünkre?

Feledékeny típusoknak nagy segítség lehet, ha a Biztosítás.hu-n kötnek KGFB-t, ugyanis a közelgő évfordulóról és a díjfizetés esedékességéről e-mailben értesítést kapnak. Ezen kívül hasznos lehet, ha a telefonunkba vagy a határidőnaplónkba feljegyezzük a biztosítási évfordulót – esetleg emlékeztetőt is beállítunk erre az időpontra –, így biztosan nem feledkezünk meg a befizetésről. Ha esetleg ezek ellenére mégis elfelejtenénk rendezni a KGFB díjat, hasznos, ha tisztában vagyunk a következményekkel és gyorsan reagálunk, így minimalizálhatjuk az ezzel járó költségeket.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.