Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Wáberer Hungária Biztosító Zrt.
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Baleseti bejelentő: így zajlik a gépjármű kárrendezés

Közlekedési baleset bekövetkeztekor könnyen eluralkodhat rajtunk a pánik, ezért nagy segítség lehet, ha pontosan tudjuk, mik a teendők ilyenkor. Hogy zajlik a kárbejelentés? Hogyan kell kitölteni a baleseti bejelentőt? Milyen esetekben kell rendőrt hívni? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat cikkünkből!

A kárbejelentés határideje

A károsult a balesettől számított 30 napon belül köteles bejelenteni a kárt a károkozó biztosítójának. A károkozónak pedig a balesetet követő 5 napban van lehetősége saját biztosítójánál bejelenteni a káreseményt a körülmények teljes körű leírásával.

Baleseti kárbejelentő kitöltése

Amennyiben nem készült rendőrségi jegyzőkönyv a baleset helyszínén, úgy a baleseti bejelentő lap lesz a kárrendezés alapja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt a lehető legpontosabban töltsük ki, ügyelve arra, hogy a másodpéldányon is minden információ jól látható legyen. A baleseti bejelentőn adjuk meg mindkét fél adatait, a kötelező biztosításra vonatkozó információkat, a baleset körülményeit, végül pedig lássuk el aláírással. A kék-sárga baleseti bejelentő kitöltése nem a felelősség elismerésére szolgál, ebből tehát készülhet akár két különböző verzió is, vitás kérdések esetén. Ha az egyik sofőr elismeri, hogy ő volt a felelős a balesetért, ezt a ’Megjegyzés’ rovatban fel kell tüntetni. A baleseti bejelentőn lerajzolhatjuk a baleset körülményeit, ám ügyeljünk arra, hogy a kitöltés után fotókkal is dokumentáljuk a helyszínt – minél részletesebb a dokumentáció, annál egyszerűbb lesz a károkat és a baleset körülményeit megítélni.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Mi történik, ha egyik félnél sincs baleseti kárbejelentő?

A kárbejelentést szerencsére már intézhetjük online is, a MABISZ ingyenesen letölthető E-kárbejelentő alkalmazása segítségével. A baleseti bejelentő app segítségével kényelmesen intézhetjük a kárbejelentést − a papír alapú verzióhoz hasonlóan adataink megadásával, és képek csatolásával. Amennyiben valamilyen oknál fogva az alkalmazás sem elérhető, és nem áll rendelkezésre olyan papírlap, amelyen a baleset körülményei rögzíthetők, úgy tanácsos a helyszínre rendőrt hívni.

Milyen esetekben van szükség rendőri intézkedésre?

Bármilyen baleset bekövetkeztekor az első teendő a személyi sérülések ellátása. Ha bármelyik fél súlyosabb sérülést szenvedett, feltétlenül hívjunk mentőt, ám rendőrt kisebb személyi sérüléssel járó balesethez is hívnunk kell. Ezután gondoskodjunk az elakadásjelző háromszög kihelyezéséről is, a további balesetek elkerülése érdekében. Rendőri intézkedésre lehet még szükség abban az esetben is, amikor a felelősség kérdése vitatott a felek között, vagy ha valamelyik félnek nincs érvényes kötelező biztosítása. Egyéb esetekben rendőri intézkedés nélkül is rendezhetjük a kárbejelentést. Ne feledjük: amennyiben volt rendőrségi intézkedés, de erről még nem készült el a határozat, a kárbejelentést akkor is kötelesek vagyunk határidőn belül megtenni a biztosítónál!

Mi a teendő, ha külföldön történt a baleset?

Kötelező biztosításunk kiterjed arra, ha az Európai Gazdasági Térség és a Zöldkártya Rendszer valamely tagországában okozunk balesetet, ezért ezekben az országokban hasonlóképpen a kék-sárga kárbejelentőt használhatjuk, amennyiben a felelősség kérdése tisztázott. Károkozás esetén a balesetet a hazaérkezéstől számított 5 napban be kell jelentenünk saját biztosítónknál. Amennyiben nekünk okoztak kárt, kárigényünket intézhetjük közvetlenül a károkozó biztosítójánál, de nyelvi akadályok esetén lehetőségünk van úgynevezett kárrendezési megbízott segítségét kérni, aki a külföldi biztosító magyar nyelvű partnereként jár el. A kárrendezési megbízott csak abban az esetben járhat el ügyünkben, ha a balesetet az Európai Unió valamely tagországában üzembe helyezett gépjármű okozta – egyéb esetben a károkozó biztosítójához kell fordulnunk. Fontos tudni, hogy a kárigények elbírálása és a kárrendezés az adott ország jogszabályainak megfelelően történik. Ez alól kivételt képez az a szituáció, amikor külföldön egy magyar rendszámú autó okoz nekünk balesetet, ugyanis ilyenkor a kárrendezést magyar jogszabályoknak megfelelően intézhetjük.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.