Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kötelező biztosítás kalkulátor 2024
Kalkuláljon és spóroljon nálunk!

Egyszerű KGFB összehasonlítás, online biztosításkötés árgaranciával.

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
Allianz Hungária Biztosító Zrt.
Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe
Generali Biztosító Zrt.
Genertel Biztosító Zrt.
Groupama Biztosító Zrt.
K&H Biztosító Zrt.
KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe
AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelepe (Mondial Assistance)
Magyar Posta Biztosító Zrt.
SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt..
UNIQA Biztosító Zrt.
Gránit biztosító
Cherrisk by UNIQA
Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.

Ezeket érdemes megjegyezni a súlyadó fizetéséről

A gépjárműadó – vagy korábbi, közismertebb nevén súlyadó – egy olyan éves költség, amellyel a legtöbb gépjármű üzembentartónak vagy tulajdonosnak számolnia kell. Üzembentartóként be kell tartanunk a fizetési határidőt, tudnunk kell, hogy milyen módon fizethetjük be, és azt is fontos megjegyeznünk, hogy kit terhel a súlyadó fizetése adásvétel esetén. Nézzük, mi mindent érdemes megjegyezni a gépjárműadóval kapcsolatban!

Súlyadó befizetése – ki fizeti kinek?

A súlyadó fizetése a gépjármű üzembentartójának a kötelezettsége, és minden magyar rendszámmal rendelkező és belföldi forgalomban lévő járműre vonatkozik. Így adókötelesek a motorkerékpárok, személyautók, lakóautók, pótkocsik, tehergépjárművek, buszok, és a nyerges vontatók is. Korábban a gépjárműadót az önkormányzati adóhatóságoknak kellett fizetnünk, ám ezt a szerepet ma már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tölti be, így üzembentartóként év elején tőlük kapunk határozatot a súlyadó mértékéről, a befizetés módjairól és esedékességéről.

Kötelező biztosítás kalkulátor

Kedvező kötelező biztosítási ajánlatok, akár már aznapi fedezettel!

Díjszámítás »

Gépjármű adásvétel esetén ki fizeti a súlyadót?

Hivatalosan annak a kötelessége a gépjárműadó fizetése, aki az adott év első napján üzembentartóként volt bejegyezve a nyilvántartásba. Tehát ha év közben eladjuk az autónkat, az adott évben még minket terhel a súlyadó befizetése, az adásvételt követő évtől pedig ez már az új tulajdonos vagy üzembentartó feladata. Amennyiben az új tulajdonos rögtön az adásvétel évében kivonatja a járművet a forgalomból, a gépjárműadót természetesen időarányosan visszakapjuk. Új autó vásárlása vagy használt autó ismételt forgalomba helyezése esetén a vásárlást vagy forgalomba helyezést követő hónap első napjától él az adófizetési kötelezettségünk – ilyenkor a határozat kiállításától számított 15 napban kell rendeznünk a befizetést, szintén nem egész évre vonatkozóan, hanem időarányos mértékben.

A súlyadó mentességről – kinek nem kell súlyadót fizetnie?

Jó hír azoknak, akik elektromos autót vezetnek, hogy a környezetkímélő járművekre adómentesség vonatkozik, így nekik nem kell súlyadót fizetniük. Ez az adómentesség az 5-ös környezetvédelmi kategóriába tartozó járművekre vonatkozik, így a tisztán elektromos autókra, a hibridekre, a nulla emissziós gépkocsikra és a környezetkímélő motorkerékpárokra egyaránt. Az ezekre vonatkozó adómentességet nem kell külön bejelentenünk, ezt a NAV a járműnyilvántartás adatai alapján automatikusan figyelembe veszi. Kivételt képez ez alól az az eset, ha a járművet környezetkímélővé alakítják, ugyanis ilyenkor a változást jeleznünk kell a NAV-nak. Emellett adómentességre jogosultak a súlyos mozgáskorlátozottsággal vagy egyéb fogyatékossággal élők és az őket szállító, velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozójuk. Ez az adómentesség évi 13 ezer forintig érvényes, és maximum 100 kilowatt teljesítményű járműre vehető igénybe – a jogosultság kezdetét be kell jelentenünk a NAV-nál, de ezt követően nem kell minden évben ismételt bejelentést tennünk. Környezetvédelmi besorolásuktól függően 20, 30 vagy akár 50 százalékos adókedvezményt kaphatnak az autóbuszok, nyerges vontatók és a tehergépjárművek – ez utóbbi pedig áruszállítás után is kedvezményre jogosult.

A súlyadó fizetési határideje és mértéke 2022-ben

A gépjárműadót minden évben két részletben lehet befizetni: az egyik részletet március 15-ig, míg a másikat szeptember 15-ig kell rendeznünk. Természetesen egy összegben is befizethetjük a két részletet, ebben az esetben március 15-ig kell eljuttatnunk a teljes összeget a NAV részére. A gépjárműadó mértékére vonatkozóan nem lehet egy általános érvényű, minden autóra igaz kijelentést tenni, ugyanis ez függ az autó korától és teljesítményétől egyaránt. A gépjárműadó ennek megfelelően kilowattonként van meghatározva, a 2022-es évben az alábbi összegekkel számolhatunk motor és személyautó esetén:

  • gyártási évben és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
  • gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

Az autóbuszok, lakó- és teherautók, illetve a nyerges vontatók esetén a súlyadó számítása nem a teljesítmény, hanem a jármű össztömege alapján történik. A gépjárműadóra járműkategóriától függetlenül igaz, hogy míg az eddigi években ezer forintra kerekítve kellett befizetnünk, addig az idei évtől kezdve már a pontos összeget kell elküldenünk valamilyen formában a NAV-nak.

Így fizethetjük be a gépjárműadót

Többféleképpen intézhetjük a súlyadó befizetését, így mindenki kiválaszthatja a számára legkényelmesebb módot. Átutalhatjuk a határozatban megadott számlaszámra, befizethetjük személyesen a NAV ügyfélszolgálatán, használhatjuk az EFER rendszert vagy akár postai csekken is fizethetünk. Átutalás esetén a legfontosabb, hogy ne felejtsük el a közlemény rovatban feltüntetni az adószámunkat vagy adóazonosító jelünket, ugyanis ennek hiányában a NAV egyáltalán nem, vagy csak késedelmesen tudja megállapítani, hogy kitől érkezett a befizetés. Azok, akik pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek – például az egyéni vállalkozók – csak belföldi pénzforgalmi számláról, átutalással fizethetik be a súlyadót.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2022. 05. 03.